Zajezdi si taky – Xmoto

xmoto-logoZ neznámého důvodu se mi vyhnula jalová léta plná dovádění na motocyklu. Jednou mě nechal svézt kamarád na své Jawa 250, pozor nemá toho mnoho společného s Javou. Protože jsem toho věděl jen málo o řazení a dalším ovládání motocyklu, skončil jsem vedle prvního pařezu, myslím si, že navíc Honza nebyl rád, že odpadla nějaká, zajisté zbytečná, součástka z výfuku.

Prostě daleko více jsem toho najezdil na jízdním kole Favorit, pozor podobnost v názvu s mým nynějším favoritem OS Mint je čistě náhodná. Dále jsem jaksi návdavkem získal řidičské oprávnění nejen pro osobní automobil, ale i malý motocykl, a to prosím bez jediné zkušební jízdy, což pochopitelně není má chyba.

Motorkář ze mne nikdy nebude, ovšem nic mi nebrání v tom, zajezdit si motocyklem na svém notebooku. Ono to je jistě pro účastníky silničního provozu mnohem bezpečnější. Ovládání hry, která se nachází v oficiálním repozitáři Mintu je zdánlivě jednoduché, ale jak již tomu bývá, dlouhá je cesta k mistrovství.

X-Moto je náročná 2D motokrosová hra, kde je při hraní kladen důraz na fyziku. Je třeba kontrolovat motorku až na hranice její únosnosti, pokud chcete dokončit nejtěžší úrovně.

Instaluje se klikacím způsobem ve Správci softwaru nebo ve Správci balíků Synaptic, nejjednodušší je ovšem zadat v Terminálu:

 

Příkazy terminálu:
sudo apt-get install xmoto

 

Pokud ale chceme mít nainstalovanou nejnovější verzi hry, stáhneme si z domovské stránky příslušný deb balíček a instalujeme jej pomocí Gdebi.

Základy hraní

Množství jahůdek je rozmístěno po každé úrovní, která se skládá ze složitého terénu viděnému ze strany. Potřebujete všechny jahůdky sebrat pro dokončení úrovně. Po sebrání poslední musíte najít kytičku a dotykem dokončíte úroveň. V úrovních lze nalézt různé modifikace k tomuto základnímu schématu.

Vaše motorka je vidět ze strany a vy ovládáte její rychlost, brzdění a malé změny výšky nakláněním motorky vpřed a vzad. Také můžete měnit směr natočení motocyklu.

 

xmoto-2

 

Ovládání

Ovládáte motorku užitím klávesnice:

  • Šipka nahoru    Zrychluje
  • Šipka dolů    Brzdí
  • Šipka vlevo    Rotuje proti hodinovým ručičkám
  • Šipka vpravo    Rotuje ve směru hodinových ručiček
  • Mezerník    Otočí motorku a je možno jet opačným směrem

Nezapomeňte, že tyto klávesy lze později v nastavení hry změnit dle potřeby.

Nakonec v průběhu hry lze stisknout ještě další klávesy:

  • Escape    Pozastaví hru a otevře herní menu
  • F12    Udělá snímek hry a umístí ho do adresáře s hrou.

 

Důležitá poznámka: Dle návodu na domovské wiki hry se ukládají i jednotlivé hry, což lze samozřejmě v nastavení změnit.

 

xmoto-1

 

Hra je přeložena do obou našich jazyků. Tedy sem tam ještě něco můžete sami dotáhnout a navrhnout překlad, ale funkčnost zůstává nedotčena.

Domovská stránka hry http://xmoto.tuxfamily.org/ je propracovaný web, který má i českou verzi, najdete zde nejen wiki a různé soutěže, IRC kanál, ale i nejnovější verzi hry. Nachází se tam také spousta dalších zajímavých informací o hře, které překračují rámec článku.

Příjemnou zábavu.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

2 reakce na Zajezdi si taky – Xmoto

  1. Tomix nologin říká:

    Odlišuje se to nějak od tun podobného balastu online game webech aby to mělo smysl instalovat?

  2. Meny říká:

    Tak určitě bych to s online balastem nesrovnával.

    + Neobsahuje reklamy, běží i offline, spousta úrovní v základu a další se dají sehnat na stránkách.

    Prostě odpočinková hra. I když jednoduchá rozhodně není.