Puzzle z domácích fotek

puzzle-iconVe fotografiích obecně si uchováváme vzpomínky na celý život. Od miminka, přes dovolené a oslavy, až po stáří, taková fotka se znamenitě vyjímá na parte. Většina z nás je oprašuje hlavně při prohlížení při různých rodinných sešlostech. Nic nenaděláme s tím, že dobrých 90% fotografií se uchovává již jen v digitální podobě, ale právě tento fakt se nám dnes bude náramně hodit. Pakliže máte zdařilých fotografií v počítači celou databázi, můžete si z některými z nich pěkně pohrát. Tím dnes nemám na mysli úpravu v některém z grafických programů. Dnes si budeme opět hrát.

Dnes si představíme prográmek, s jehož pomocí si mužete udělat skládačku například z fotky některého ze svých zlatíček nebo třeba zvířete, tak jak jsme zvyklí z puzzle, která běžně naleznete v obchodech. Jmenuje se Picpuz, což je jednoznačně zkratka slov picture a puzzle.

 

Menu prográmku je následující:

  • open image file – otevřít obrázkový soubor
  • set tile size – nastavit rozměry dílků (pixely) – nedoporučuji
  • randomize tiles – náhodně přeházet dílky
  • show image file – ukázat náhled obrázku – doporučuji přetáhnout na jednu polovinu monitoru
  • save puzzle to a file – uložit puzzle do souboru
  • resume saved puzzle – otevření uloženého puzzle
  • move one tile home – umístit jeden dílek na své místo
  • move eight tiles home – přesunout osm dílků na své místo
  • change tile border line – změnit barvu hranic dílků
  • quit picpuz – ukončit picpuz
  • view help document – ukázat nápovědu
  • tiles home: 8/63 – správně umístěných dílků 8 z celkem 63

 

Dílky prohazujeme mezi sebou kliknutím myši, a to vždy na oba dílky.

 
Picpuz-1
picpuz-2

 

Tisk zdařilých puclíků je možný s určitou obklikou, kdy si uděláme snímek obrazovky s ohraničením plochy a tento obrázek následně vytiskneme.

Mimochodem puzzle nejsou pucle, nýbrž pazl, slovo je to totiž evidentně anglické nikoliv německé. Nedoporučuji se však pouštět s nikým do sporu, neboť tato chybná výslovnost je již natolik zažitá, že by myslím proti ní zřejmě neprotestoval ani učitel češtiny. Není bez zajímavosti, že v originále se tímto slovem označuje téměř jakýkoliv hlavolam, kde se pracuje s dílky.
Stažení deb balíčku je možné na http://linux.softpedia.com/progDownload/Picpuz-Download-20338.html a to podle verze v druhém (32bit) anebo v třetím řádku stahování. Instalujeme instalátorem debianních balíčků – Gdebi.
Cosi vám v dnešním prográmku schází nebo přebývá? Pak vám nabídnu ještě jeden program sloužící ke stejnému účelu, nechází se v oficiálním repozitáři, je bohužel natolik provázaný s prostředím KDE, že vám na disku zabere 140MB, používám totiž prostředí Mate. Jmenuje se Palapeli.

 

Nejsnažší instalace:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install palapeli

 

.
Palapeli

 

Zde máme již několik obrázků od tvůrců programu, ale nechybí opět ani prostor pro vlastní tvorbu. Dílky se více podobají skutečným dílkům puzzle, v tom vidím ovšem jediný plus oproti Picpuz. Prostor obrázku mi vychází na monitoru natolik malý, že si říkám, co si s ním počnou uživatelé, kteří mají jedenáctipalcovou obrazovku. Dílky se zde přesouvají tažením a najednou můžete zjistit, že jste si několik dílků zazdili a můžete začít znovu. Tvorba nového puzzle již není natolik intuitivní, zato nabízí o to více různých variací.

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.