Kompilace novinky Otter v QtCreatoru

Qt-logoPřed časem jsem zde psal o ukončení vývoje oblíbeného webového prohlížeče Opera pro Linux. Upozorňuji, že dnes to bude trochu časově náročnější postup a také nic pro začátečníka. Dnes si zkompilujeme zdrojový kód programu, který mám být jejím nástupcem. Jmenuje se Otter a je již ve verzi 3, osobně si myslím, že vývoj ještě nějakou dobu potrvá, navíc je zatím pouze v angličtině a jak jsem již uvedl je potřeba kompilace. Tu provedeme v programovacím nástroji, který se jmenuje QtCreator a určitě se k němu v některém dalším článku vrátím.

Na internetu vyhledáme následující stránku: https://github.com/Emdek/otter,
zde zvolíme možnost Download ZIP a rozbalíme ve Správci archivů do určeného místa.
Nainstalujeme závislosti pro Otter a také kompilátor g++:

Příkazy terminálu:
sudo apt-get install libgstreamer0.10-dev libxslt1-dev libges-0.10-dev libgl1-mesa-dev
sudo apt-get install build-essential

 

Stáhneme si a nainstalujeme QtCreator 5.2 http://qt-project.org/downloads/, zde si vybíráme mezi verzemi 32 nebo 64-bit pro Linux v závislosti na našem systému, účinný to programovací nástroj, spustíme jej a
v Nástroje>Volby vybereme Sestavení a spuštění>Sady zde Spravovat překladač, zvolíme GCC, do řádku Cesta k překladači zadáme /usr/bin/g++ dáme Použít.
Otevřeme projekt otter.pro, který se nachází na onom prve určeném místě.
V tomto bodě můžeme spustit vlastní kompilaci programu, to provedeme klinutím na zelenou šipku a čekáme , než se celý proces dokončí. Pokud byla kompilace úspěšná, Otter se již poprvé spustí.

 

Otter-3

 

Otter-4

 

Otter-5

 

Nu a na závěr přidáme spouštěč do Menu, pravým tlačítkem v Menu > Upravit menu > Internet > Nová položka a zde je nejdůležitější příkaz, k němuž se proklikáme, u mě /home/karel/build-otter-Desktop_Qt_5_2_0_GCC_64bit-Ladění/otter-browser. Zhruba každý měsíc, vychází novější verze, program je ve vývoji, a tak nezbývá, než při povýšení na novější verzi absolvovat kompilaci znovu.
Jedná se tedy o projekt, jehož cílem je obnovit klasický webový prohlížeč Opera (12.x) pomocí Qt5.

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

2 reakce na Kompilace novinky Otter v QtCreatoru

  1. kamowski říká:

    už to kompiluje ….. 🙂

  2. huskyviking říká:

    Prohlížeč Otter pokračuje ve svém vývoji. Kompilace stále funguje tak, jak jsem popsal. Do svého jazyka přepnete následovně: v Otteru kliknete v Help/Switch Application Language na Custom a zadáte cestu k češtině nebo slovenštině, která se nachází v otter-master/resources/translations/otter-browser_cs_CZ.qm, popřípadě *sk.qm