Ikony Faenza

fae1Ikona je formalizovaný obraz, stejně v počítačovém prostředí jako v pravoslavném kostele. Bez ikon bychom si těžko dokázali představit racionální práci s počítačem, právě tak jako pravoslavní věřící pobožnost v kostele. Nicméně provedení ikon je v druhém případě omezeno na několik málo motivů, v tom prvním se zase omezení nepředpokládají. Důraz se klade především na význam a srozumitelnost ikony, ale i na její estetickou hodnotu. U ikon, které provázejí náboženskou symboliku, se setkáváme se zvláštním jevem, tzv. obrácenou perspektivou, což dodává obrazu zvláštní mystickou plasticitu. Tento umělecký projev se ovšem nehodí pro naši praxi, kritériem oblíbenosti je umělecko-grafické provedení, což je vzhledem na malou plochu nelehká úloha.

 

fae2

 

Ikonová sada Faenza je svým způsobem považovaná za předchůdce ikon Potenza, o kterých se tu před delší dobou psalo. Nicméně autoři nespali na vavřínech a Faenza ikony už spatřily světlo světa ve verzi 1.3.1. Nabízejí se nám v nejrůznějších odstínech, aby si každý milovník barev přišel na tu svoji. Jedná se o tisíce malých obrázků, takže klobouk dolů…

 

fae3

 

Nejlépe asi bude, když si stáhneme zazipovaný archiv o velikosti 24,8 MB a po rozbalení si vybereme ten svůj zdroj. Stránka je v angličtině, ale uživatel se snadno zorientuje, i když tento jazyk běžně nepoužívá. Všechno si najdeme na notoricky známé stránce: http://gnome-look.org/content/show.php/Faenza?content=128143.

Tam si ve spodní části stránky vybereme, co chceme stahovat – pod tlačítkem DOWNLOAD.

 

fae4

 

Instalace se dá dělat různě, nicméně mějme na paměti, že neinstalujeme .deb balíček, ale komprimovaný adresář se vším všudy. Ať už použijeme kteroukoliv metodu, výsledek by měl být stejný: Celá paráda se nakonec objeví zpravidla v adresáři /usr/share/icons/, kam se samozřejmě můžeme podívat, ale právo k instalaci má pouze root.

 

fae5

 

Otevřeme si proto Terminál v adresáři, kde máme stažený soubor ´Faenza.tar.gz´, přihlásíme se jako root. Když se tak stane, zadáme příkaz:

Příkazy terminálu:
su
cp Faenza.tar.gz /usr/share/icons/

a tam ve správci souborů na balík klikneme pravým myšítkem a dáme „Otevřít jako správce

Ve správci archivů se objeví rozbalený adresář v kořenovém adresáři, ten jednoduše přetáhneme do „ikoního adresáře“. Původní balík pak můžeme smazat. Dá se to určitě udělat i jinak, ale každý máme svoje preference. Informace je v instalačním skriptu; já jsem si to zkrátil …

Zůstává jen pozavírat všechna okna a spustit si

Menu – Ovládací centrum > Vzhled > Předvolby vzhledu > Motiv > Upravit… > Upravit motiv > Ikony > Faenza

Celou sadu ikon si můžeme obstarat i z PPA repozitáře:

Otevřeme si Terminál a napíšeme:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:tiheum/equinox
sudo apt-get update && sudo apt-get install faenza-icon-theme

 

Na tomto místě bych poznamenal, že použití ikon Faenza v celém rozsahu PC dává největší smysl hned po základní instalaci, protože jak známo, v instalačním obrazu MINTu nebývá ikon ani témat mnoho. Je to jednoznačně proto, aby obraz nebyl zbytečně velký; uživatel si i tak upraví vzhled podle sebe. Pokud už nějakou pěknou sadu ikon používáme, nemá smysl ji celou nahrazovat, ale je možné vyměnit si jednotlivé ikonky individuálně, jak jsem o tom už kdysi psal. A to hlavní: Uvedený popis činnosti se vztahuje na desktopové prostředí MATE, tak ostatní bacha!

Máme tedy i jiné možnosti instalace, třeba do skrytého adresáře v domovském adresáři, ale z toho plyne, že tam přítomná sada ikon nebude k dispozici pro ostatní uživatele. Všechna tato moudra a další podrobnosti si můžete přečíst v instalačním skriptu, pokud zhruba víte „wo co go“ a trochu té angličtiny…

The American dream is the capitalist meme: EVERYONE CAN BE RICH. Small print: except the guy who picks up the garbage, the gal who mops the floors and the remaining 99% percent of the slaves population.

 

TAKE IT EASY…

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

5 reakcí na Ikony Faenza

  1. Ronoath říká:

    Jen bych dodal, že ikony mají své místo i v bohoslužbě řeckokatolíků (teď by mě mohl někdo vytknout, že mají v podstatě stejný ritus, ale nedá mi uniaty zmínit) a ROZHODNĚ bych netvrdil, že se jedná jen „několik málo motivů“… To mě to utvrzuje v domněnce, že autor neví, o čem vlastně píše, ale potřebuje jen nějak „moudře“ uvést článek:-)

  2. Old Bobby říká:

    Přesně tak.
    Článek je o IT tematice a ostatní odbočky jsou jen pro oživení, jako ouvertura.
    Z teologie jsem studoval pouze židovské a biblické učení, ostatní denominace do tohoto rámce zapadají jen zčásti, nebo vůbec ne. Nicméně jak se praví, že „dobrý farář celý život se učí“, rád si rozšiřuji svůj obzor a za příspěvek děkuji.

  3. Allconius říká:

    Jen bych dodal, že ikony mají své místo i např. v osobě Old Bobbyho jako ikony Linux Mintu, neboť jak praví Wiki (a ta se nikdy nemýlí, že? 🙂 ): „V přeneseném významu znamená slovo „ikona“ člověka či věc, užívanou podobně jako výše zmíněný náboženský obraz. Jako určitý vzor, ale do jisté míry i jako ochranný, magický předmět, který má například zajistit či alespoň zaštítit obchodní, či jiný úspěch“.

  4. Ronoath říká:

    Jestliže ikona vznikla jako věc, která má ukazovat na toho, kdo (nejen kdo, ale i situace) je na ní napsána (ano, ikony se píší) a pomoci rozjímat nad životem/skutečností, tak analogicky mě ikona v počítači sama o sobě nezajímá, ale vede mě dále, kam já chci/potřebuji, ukazuje na věci důležitější, než je sama.

    Takže Old Bobby podle této definice rozhodně není ikona, i když jeho články mi většinou připadají tak specificky psané, až se mi to líbí:-) a nazval bych jeho existenci na fóru (pozor, ne osobu) spíše např. maskotem (pozor, rozhodně to nemyslím v pejorativním smyslu! Chci tím ukázat na odlišnost a specifičnost oproti jiným autorům a nenapadá mě vhodnější slovo.)

    Autor článku na Wiki je evidentně jiného názoru než já, protože rozhodně bych nepoužil výrazy jako „vzor“ a „magický předmět“, protože se to jasně vylučuje s 1. přikázáním a tomu, co myslí řeckokatolíci pod pojmem „úcta“. Nicméně, třeba to tak ve svém církevním společenství mají a já mu to rozmlouvat nebudu:-)

  5. Allconius říká:

    No a to je právě ten problém, že každý chápe význam slov trochu jinak a neexistuje systém, metoda, která by jednotlivým slovům dala stejnou citovou vazbu pro všechny stejně 🙂