Svítící kurzor myši s aurou

Jdmgsou dny, kdy naše zoufalství nemá konce a zůstává než čekat, až se konstelace hvězd ustálí natolik, že si můžeme bezstarostně zapálit cigáro a vychutnat skleničku naší oblíbené whisky. Nicméně pokud v bytě nad námi praskne vodovodní potrubí nebo když nám auto přejede psa, nestihneme si uvědomit, že všechno co se právě děje, je třeba jen kvůli tomu, že Saturn je v konjunkci s Jupiterem a Slunce právě vstupuje do zimní rovnodennosti. Nezbývá než se zamyslet i nad tím, zda jsme v nějakém částečném pominutí smyslů s dobrým úmyslem nevykonali nějaký dobrý skutek. Dalo by se to proto vysvětlit tím, že žádný dobrý skutek nezůstane nepotrestán.

Nic naplat, spravedlnost není pro každého, marnost nad marnost …

Dnes se seznámíme s něčím, co by nám mohlo vyhladit vrásky na čele.

Pokud patříte mezi osoby, které mají zhoršené vidění, může vám být na obtíž, když hned nevidíte, kde se momentálně nachází kurzor myši, ať už bílý či černý. V tom případě si v základní instalaci můžete vyhledat použití kurzoru pro zrakově postižené, což je ovšem z estetického hlediska provedení dost humpolácké. Kurzor se dá zviditelnit i tím, že mu přiřadíme funkci „Ctrl“ a on se „ukáže“.

Když ale chcete elegantní řešení problému, budete se muset s tím trochu pohrát. Celkem pohledný je kurzor s halo-efektem, který si dnes můžete stáhnout a nainstalovat. Nebude to klasický „deb“ balíček, ale komprimovaný balík, který se instaluje trochu jinak. Zkušení borci nezaváhají, ostatní musí trochu zbystřit pozornost.

Nejprve si stáhnete zdroj z této adresy :

http://gnome-look.org/content/show.php/DMZ+with+Orange+Color+Halo+[Multisized]?content=163359&PHPSESSID=c85c59ec49f1a762be613182ed61eb71 

a dole na stránce je tlačítko DOWNLOAD a vedle něj „(DMZhaloO.tar.gz)“, abyste měli jistotu, co vlastně stahujete…

Když uvedený soubor bude stažen, tak vězte, že se jedná o škálovatelný kurzor myši s oranžovým haloefektem, který bude potřebné uložit jako všechny kurzory na předem dohodnuté místo. Jak už je systémovým ladičům známé, tak je to adresář :

/usr/share/icons/

kam se ovšem s instalací nedostaneme jinak, než jako root.

Otevřeme si proto Terminál v adresáři, kde máme stažený soubor ´DMZhaloO.tar.gz´, přihlásíme se jako root. Když se tak stane, dáme příkaz :

 

mint@root # cp DMZhaloO.tar.gz /usr/share/icons/

a tam ve správci souborů na balík klikneme pravým myšítkem a dáme „Otevřít jako správce„.

Ve správci archivů se objeví rozbalený adresář v kořenovém adresáři, ten jednoduše přetáhneme do „ikoního adresáře“. Dá se to snad udělat i jinak, ale já jsem člověk pohodlný, s přímým tahem na branku.

 

dmg1
 

Zůstává jen pozavírat všechna okna a spustit si z Menu > Ovládací centrum > Vzhled > Předvolby vzhledu > Motiv > Upravit… > Upravit motiv > Kurzor > DMZhaloO > Velikost: Velký

Výsledek našeho snažení hned vidíme: Máme velký bílý kurzor s oranžovou aurou, který se mění podle situace na „pacičku“, hodiny nebo na animovanou šipku, když najedeme na okraj okna. Když jsme např. v textovém editoru, tak je to ten druhý kurzor ve tvaru „I“ profilu. Vypadá pěkně a je dobře vidět. V jiné inkarnaci jako v šipce se mi pro vás bohužel „vyfotografovat“ nenechal…

Na závěr zbývá dodat, že uvedený postup byl realizován v MINTu_14 MATE, údajně funguje od verze 12 až po 16; u jiných desktopových variant si zvolte svůj postup, který by v principu odlišný být neměl.

Jak už bývá v našich končinách dobrým zvykem, očekávám „tisíce děkovných dopisů“ …

Štítky , , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Jedna reakce na Svítící kurzor myši s aurou

  1. ZeRen říká:

    stačí zajít do ovládacího centra-vzhled-instalovat- najít soubor-a už jen změnit cursor