XnConvert ~ hrajeme si s obrázky

1924__90x90_xnDnešní příspěvek je pro mě tak trochu jubilejní: Před rokem jsem začal občas nějakým článkem přispívat na naši webovou stránku. Nakonec to dopadlo tak, že stále jsem si nějakou zajímavost našel, zpracoval ji a publikoval. Je pravdou, že tak jako stromy nerostou do nebe, tak i novinek není stále tolik, aby se o nich zhusta dalo psát. Nicméně napsat tolik článků, kolik má rok týdnů, mi dalo nějakou práci, ale při podobné činnosti se člověk naučí stále něco nové. Většinou jsem se specializoval na Mint, ale nevynechal ani distribuce, které mohou být obecně komukoliv prospěšné. Nevynechám ani společenská a sociologická témata, pokud jsou nějakým způsobem provázaná s Linuxem.

Dnes tedy opět něco pro fotografy a obrázkáře. I když v grafice máme k dispozici slušnou zásobárnu programů, podíváme se další, multiplatformní aplikaci s GUI rozhraním.

 

1925__520x440_xn1

Pohled na pracovní prostředí s načteným obrázkem a připravenými úpravami

 

XnConvert je opět „nabité dělo“ pro nespočetné množství grafických formátů, mezi kterými je možno navzájem konvertovat, jak je už zřejmé z názvu. V menu nechybí běžné příkazy na manipulaci s obrázkem, utility na globální úpravu a celá řádka efektů, kterými je možné obrázek změnit na nepoznání. Můžeme tak provést žádanou změnu i na skupinu obrázků, které si naskládáme do vstupního okna. Jak už to při grafických úpravách bývá zvykem, u slabšího stroje si na výsledek musíme chvíli počkat…

 

1926__520x440_xn2

Pohled na pracovní prostředí s načteným obrázkem a provedenými úpravami

 

Domovská stránka XnConvertu je tady: http://www.xnview.com/en/,

1927__220x280_xn3odkud si můžeme stáhnout instalační balíček (.deb), a přečíst si, co všechno program dovede. Balíček si potom běžným způsobem pomocí instalátoru nainstalujeme a pokud máme Mint v češtině, tak se nám přitom XnConvert hned počeští. Práce s programem je transparentní, žádné zvláštní školení není třeba absolvovat, uživatel si po několika pokusech na práci zvykne.

Protože těžko předpokládat, že by se v této roční době a v tomto počasí někdo zabýval fotografováním v exteriéru, tak si aspoň můžeme doma vylepšovat to, co jsme si nafotografovali dříve, když ještě „svítívávalo“ slunce…

 

 

 

 

 

 

 

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

2 reakce na XnConvert ~ hrajeme si s obrázky

  1. vlastas říká:

    Mám to stále anglicky, linuxmint je česky!

  2. Satapouch říká:

    Tak si v nastavení vyber češtinu, to snad není takový problém? Mně to tedy naskočilo ihned, ale nastavení jazyka je v Nastavení hned na prvním místě. Některým komentářům opravdu nerozumím…..