TORCS – 3D závody aut

1948__154x83_torcs-iconTORCS (The Open Racing Car Simulator) pro Linux, je vysoce přenosná víceplatformní simulace závodů aut. Je použitelná jako obyčejná závodní hra, vzdáleně mi připomíná Need for speed na Playstationu. Funguje jak na Linuxu tak na ostatních operačních systémech. Jezdí se ve 3D, TORCS nabízí 50 různých aut, více než dvacítku tratí a až padesát soupeřů při hře proti počítači. Je velice citlivý na ovládání, nezobrazí se na celé ploše.

Je dostupný z Oficiálních repozitářů Mintu, stahuje se 261MB dat a na disku zabere hra 459MB místa. Hardwarové požadavky jsou nejméně 550MHz procesor, 256MB operační paměti a 32MB grafická karta, toto stačí pro plný zážitek ze hry.

TORCS nabízí simulaci závodů aut proti soupeřům simulovaným počítačem, ale také můžete vyvíjet vašeho vlastního počítačem kontrolovaného řidiče (nazvěme ho robotem) a to v jazyce C nebo C++. Zdrojový kód hry je licencován pod GPL jako svobodný software. Snadno si můžete zvolit čím chcete auto ovládat zda klávesnicí či myší, a to jednoduchým výběrem v menu a stiskem voleného tlačítka.

Grafické vlastnosti jako osvícení, kouř, brzdné dráhy a žhavící se brzdné kotouče jsou samozřejmostí. Dále je tu jednoduchý model poškození vozu, kolizí, vlastností kol a pneumatik (pružiny, tlumiče, ztuhlost…) aerodynamika (účinek vozovky, spojlery) a mnoho dalšího. Můžete zvolit od jednoduché jízdy až po účast v mistrovství, dokonce můžete soupeřit na rozdělené obrazovce celkem ve čtyřech lidech. Hra není lokalizovaná do češtiny. A ještě jednou zdůrazňuji, že potřebujete kus řidičského umu, jakékoliv vykolejení ze silnice vám způsobí velkou ztrátu.

 

1947__280x105_torcs-e

 

1945__300x379_tocs-c

 

1946__166x130_torcs-d

 

1949__323x253_torcs1

 

1950__323x253_torcs2

 

Instalujeme přímo ve Správci softwaru nebo v Synapticu, ale pro mě nejsnažším způsobem zůstává Terminál, zadejte:

 

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install torcs

 

Domovská stránka projektu je www.torcs.org, více tratí si můžete vygenerovat online zde: http://trackgen.pierlucalanzi.net/, seznam dostupných vozů je tady: http://www.berniw.org/trb/cars/carlist.php a spoustu videí můžete najít na youtube.com.

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.