Pro švadlenky

Dnes nabídnu užitečný program pro dívky a ženy, ale jistě nejen ony umí pěkně vyšívat. KXStitch je KDE grafický program, který umožňuje vytvářet vzory a grafy pro křížové vyšívání.

Vzory mohou být vytvářeny na uživatelem definovaném rozměru mřížky, který může být zvětšován nebo zmenšován podle toho jak vaše vyšívání pokračuje. Do tohoto editoru vzorů křížkového stehu je možné vkládat obrázky mnoha formátů, které budou zredukovány na počet barev a omezí přechody na celé stehy nebo volitelně použije menší stehy. Program má také výborný překlad do češtiny, slovenština bohužel chybí.

Můžete také použít obrázky jako pozadí. Tyto importované obrázky upravujete nástroji z nabídky až do vytvoření konečné podoby. Můžete například část předlohy přemalovat.

Tento program umožňuje uživateli vytvářet a upravovat vzory křížkového stehu. Umožňuje použití již existujících vzorů, například vytvořených v PC Stitch 10. Používá různé palety nití (DMC, J&P Coats, Anchor, Madeira), uživatel může vytvářet i vlastní palety a barvy. Používá běžné stehy, dovoluje štepování. Poradí si s různými formáty obrázků, tiskne vzory a legendu nití. Umožňuje zaostřit na detail výšivky, a to ve volbě zoom in. Umožňuje postupné vyšívání podle jednotlivých barev.

Po instalaci najdeme program v Menu > Grafika > KXStitch. Jedná se vlastně o svobodnou alternativu placeného softwaru PC Stitch pro Windows.

 

1928__420x340_kxstitch0

 

1929__420x340_kxstitch0a

 

1930__300x380_kxstitch3

Několik náhledů zdařilého prográmku

 

Instalace KXStitch v terminálu:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:ubuntuhandbook1/apps
sudo apt-get update
sudo apt-get install kxstitch

 

Domovskou stránku projektu najdete zde: http://sourceforge.net/projects/kxstitch/.

Dalším alternativním softwarem pro tento druh práce je Crosti, balíček stáhneme zde: http://sourceforge.net/projects/crosti/ a instalujeme pomocí Gdebi – instalátoru balíků, tento program je k dispozici v angličtině a nabízí mírně alternativní možnosti, podle mého názoru není tak propracovaný jako Kxstitch.

Vážené dámy budu končit, doběhnu si ještě pro bavlnky, než mi zavřou v galanterii.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

2 reakce na Pro švadlenky

  1. Ondřej Kolín říká:

    Na linuxexpresu vyšel na základě toho článku rozšiřující … http://www.linuxexpres.cz/blog/kxstitch

  2. huskyviking říká:

    Marně jsem v článku linuxexpresu hledal skutečný odkaz sem, je zmíněn pouze v textu, musím říct, že pan překladatel mě nehaní, což mě těší. Ještě se mám co učit, co se slohové práce týče. 🙂