Gcolor2 – barevné míchátko

1896__70x70_gcolorGcolor2 slouží pro jednoduchý výběr barev rychlou a snadnou cestou najití barvy přímo v hexadecimálním kódu RGB čehokoliv, co máme po ruce. Součástí prográmku je totiž takzvané kapátko a možnost ukládání vyhledaných barev pod zvoleným názvem, samozřejmě je můžete zrovna tak snadno odstranit. Takto získaný kód barvy mohou použít tvůrci webu i například různí ladiči systémových barev.

 

1895__420x340_gcolor2

 

Dá se to udělat i opačně, vypsat kód barvy a stisknout Enter, či ladit barvu v barevném schématu anebo měnit čísla vpravo. slova Hue, Saturation a Value znamenají odstín, nasycení a hodnota. Pro nezasvěcené: RGB neznamená nic jiného než červená, zelená a modrá, kde je každá z barev vyjádřená dvoumístným šestnáctkovým číslem a dostaneme se tudíž ke kombinaci 256³ barev, což je 16 777 216 voleb barvy vyjádřené ovšem toliko šesti čísly, takže například #FFFFFF je bílá a přibližně #ACCD8A je taková ta krásná mintí zelená.

 

1894__420x340_gcolor2-1

 

Pro nejsnažší instalaci zvolíme terminál, kam vypíšeme příkaz:

Příkazy terminálu:
sudo apt-get install gcolor2

 

Někdo si ale raději vyhledá instalaci ve Správci softwaru či v Synapticu. V obou případech se nám ikona pro spuštění objeví v Menu > Grafika > Gcolor2. Programu sice chybí česká i slovenská lokalizace, ale ovládání a použití je natolik jednoduché a intuitivní, že chybějící překlad ani nezaznamenáte.

Domovská stránka projektu je: http://gcolor2.sourceforge.net/

Přeji vám barevnou náladu i teď v zimě.

 

 

 

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Jedna reakce na Gcolor2 – barevné míchátko

  1. Pingback:gColor | Kamil Fiala