Eboard – šachy

1911__64x64_iconŠachy jistě netřeba představovat, pokud jste středně pokročilý hráč a chcete hrát proti počítači nebo na serveru, pak je i pro naši distribuci k dispozici několik programů. Vybral jsem pro vás kombinaci programů Eboard a takzvaného motoru Gnuchess.

V programu je možná celá řada nastavení, podstatné při hraní proti počítači je, že se neobejdete bez některého engine – motoru. Program nabízí i možnost hrát na serveru proti dalším hráčům, buď budete hrát jako host, ale je lepší se na serveru bezplatně registrovat, v případě FICS na jeho domovské stránce http://www.freechess.org. Dále je tu možnost přehrávání, tvorba různých variací a komentářů nahraných zápisů partií v souborech PGN. Můžete do těchto souborů ukládat i vlastní partie, je to v nastavení. Poslední verze Eboardu je 1.1.1. Gnuchess je již verze 6.0.3. Jinou variací engine je Crafty nebo Sjeng.

Nejsnažší je provést instalaci jedním příkazem v terminálu:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install eboard gnuchess

 

1909__400x217_eboard

 

1910__209x163_eboard2

 

Domovská stránka projektu je http://www.bergo.eng.br/eboard/index.php?p=0.

Přeji vám pěknou zábavu.

 

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

Jedna reakce na Eboard – šachy

  1. fri říká:

    Před pár dny jsem dokončil překlad šachového programu Pychess. Než bude vydána časem nová verze nahrál jsem, když jsem viděl tento článek, soubor pychess.mo na stránky http://obvyklemisto.webgarden.cz/rubriky/soubory-ke-stazeni/preklady-rozhrani.

    Do doplnění překladu jsem šel někdy zkraje podzimu (a pak to víceméně odložil na později), když byl překlad podle statistiky hotový z 20 nebo 21 procent, a několik posledních let na něm nikdo vědomě nebo nevědomě nedělal.

    Je možné, že se hrát šachy jednou i naučím.

    Stránky projektu s informacemi jsou tad: http://pychess.org/about/