Cinnamon 2.0.xx – kompletně a s vámi – Kapitola 7 – Aplety

Asi jste čekali, že tato kapitola se bude jmenovat „Motivy“ a bude Vás seznamovat s vlastním vzhledem Cinnamonu a to proto, že jsme doposud jeli podle toho, jak se jednotlivá nastavení v menu Cinnamonu zobrazují. Dovolte nám tuto změnu a vězte, že motivům se budeme věnovat úplně na konec. Má to svůj důvod, se kterým Vás seznámíme v kapitole Motivy.

 

Takže jdeme na kapitolu „Aplety“. Toto nastavení je jedním z nejdůležitějších, protože zcela zásadním způsobem upravuje funkčnost celého prostředí. Jedná se totiž o nastavení Apletů, což by se dalo pochopit jako nastavení doplňků. A to ne jen tak obyčejných doplňků, ale doplňků někdy i zásadně měnících funkčnost prostředí. V prvních verzích Cinnamonu toto nastavení nebylo zrovna nejjednodušší a občas byla i nekompatibilita doplňku tím, co poté způsobovalo řadu problémů. Zde tedy team vedený Clementem Lefebvrem skutečně zapracoval a vytvořil něco, co je oproti původním verzím Cinnamonu skutečně dost odlišné. Pojďme se na to společně podívat.

V prvním okně (Z1) vidíte seznam nainstalovaných apletů a vidíte i to, zda jsou aktivní (zelený ukazatel č.3). V tomto seznamu také vidíte, že ne všechny aplety jsou zveřejněné (aktivované). Můžete je zveřejnit tak, že po označení apletu kliknete na tlačítko „+ Přidat na panel“ (tlačítko č.1)..

Aplety_009

Pokud má aplet nějaké nastavení, objeví se Vám ještě tlačítko „Nastavit“ (tlačítko č.2), kde si aplet ještě nastavíte.

 

Příkladem takového apletu je „Weather“. Jistě si vzpomínáte jak bylo složité tento aplet nainstalovat a hlavně poté nastavit a správně zprovoznit v předchozích verzích. Dnes je tomu však již naštěstí jinak a i to dokumentuje, jakou cestu Cinnamon urazil, a jak se snaží vývojáři vyslyšet prosby nás uživatelů, případně sami nacházejí a snaží se odstraňovat vzniklé problémy.

 

Aplety se dnes instalují velice jednoduše. Klepnete na druhou záložku „Získat více online“ (označení Z2).

Aplety_001

 

Nezapomeňte vždy klepnout na pravé spodní tlačítko „Obnovit seznam“ (tlačítko č.3). A ihned po stažení vidíte seznam dostupných apletů. Pokud mezitím, co jste tuto stránku navštívili naposledy je nějaký doplněk aktualizován, Cinnamon Vám to pochopitelně nahlásí. Klikněte na nově zobrazené tlačítko (tlačítko č.2) a aktualizujte své doplňky. Pokud zde nic nového nemáte, tak si můžete vybírat z dalších doplňků zobrazených v seznamu. Ten doplněk, který chcete instalovat, jednoduše zaškrtnete a dole vlevo klepnete na tlačítko „Instalovat nebo aktualizovat vybrané“ (tlačítko č.1). Jen bych Vám z vlastní zkušenosti poradil, abyste toto prováděli pro zvolené aplety jednotlivě.

Některé aplety se mohou instalací mírně odlišovat, mohou například vyžadovat přihlášení správce (Sudo, Root). To jen zadáte heslo do tabulky, která Vám vyskočí. Příkladem může být výborný aplet „Shutdown timer“.

Po nainstalování nezapomeňte v první záložce aplet aktivovat (zveřejnit) a správně nastavit.

Aplety_010

A to je asi k apletům vše nejdůležitější. Nezapomeňte, že vždy si můžete prohlédnou detaily k jednotlivým apletům pomocí odkazu „More info“ nebo na stránce: http://cinnamon-spices.linuxmint.com/applets

 

Po instalaci apletů, stejně jako po jiných větších změnách, nezapomeňte Cinnamon restartovat. To se dělá zadáním „ALT“ + „F2“ a napsáním „r“ a stisknutím „Enter“.

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.