Chytrá horákyně a ikony ubudao-style

1939__110x100_ubuStále častěji si v dnešní abnormální době vzpomínám na jednoho známého, vlastně přítele, který měl takový zvláštní status: Existenci i neexistenci, něco jako chytrá horákyně. Oblečený i neoblečený, obutý i neobutý, vychvalovaný i zatracený.

Pokud jsem v úvodu uvedl abnormálně nenormální dobu, potažmo Absurdistán, dlužno poznamenat, že ani doba, kdy jsem se s přítelem potkával, nebyla normální, spíše normalizační. Ti dříve narození ví, co to byla normalizační doba, kterou nám vytvořil Gustav Husák a vědí, že hloupá horákyně by velkou šanci na přežití neměla.

Nicméně chlápek, který si poradil v každé situaci, měl jednu zvláštnost, jak jsem už v úvodu uvedl: Bez toho, aby do věcí zvlášť zasahoval, měl všechny své „papíry“, které jsou k životu potřeba, nějakým způsobem „cinknuté“ a to včetně rodného listu. Protože už v době jeho dětství bylo školství na tom skoro stejně blbě jako dnes, dopracoval se nezávisle na Albertu Einsteinovi k názoru, že všechno, co se ve škole vyučuje, je s prominutím na ~ víte co.  Jak svoje vědomosti získával, o tom je dnes už možné se dohadovat, ví se jen, že hodně četl, vymýšlel, psal a kreslil. Svoje školní vysvědčení tak dokázal mistrně zfalšovat a pokud se na nějakém předvolání vyžadoval podpis rodičů, tak ho tam bezchybně nakreslil. Dokázal být i nebýt Pionýrem: při slavnostním slibu „dostal průjem“ a strávil slib na WC. Maturitní vysvědčení získal údajně běžným způsobem, ale i s dvojkou z mravů, jak se tenkrát říkalo chování. Byl i nebyl vojákem lidové armády, kdy při slavnostním slibu opět záhadně chyběl; šarži a odbornou kvalifikaci měl opět díky tomu, že si jeho nadřízení chtěli zlepšit „průměr“. Nicméně i když byl oficiálně „škaredé káčátko“, věděl vždy o hodně víc než ti, kteří dostávali na krk vavřínové věnce. Mimochodem, už je všechny přežil…

Mnozí z vás, kteří tohle čtou si řeknou, že píšu o neobjevených vlastnostech Járy Cimrmana. Není tomu tak, i když podobnost může být čistě náhodná: Ten chlapík mě svým neotřelým způsobem života inspiroval, i proto, že svůj styl nikomu nevnucoval. Bylo možné se jen zamyslet a zkoumat, co takového člověka formovalo. Podle jedné z teorií by mohlo jít o určitý „gen na steroidech“ – tedy schopnost, která se v našich národech postupně vyvíjí od bitvy na Bílé hoře : Schopnost ojebat vrchnost.

V dnešní absurdní a zbytečně uspěchané době, se nám ještě vnucuje stará komunistická rétorika, že všechno staré je už překonané a že „nová doba nové chce mít činy, nové auto, nový mobil, tablet“.  Že zrušíme protekci, korupci a prostituci. Nemusí to být zrovna soudruzi Lenin, Vladimír Majakovskij nebo Aldous Huxley, aby nám propláchli mozek tvrzeními typu, že „zahazovat je lepší než spravovat“ (A.Huxley – The New Brave World) .

Žijeme v době, kdy si ještě mnozí neinformovaní myslí, že světové zásoby surovin jsou nevyčerpatelné a proto můžeme či snad musíme plýtvat vším, co nám přijde pod  ruku.  Proto jsme si také minulý rok povídali o kurvítkách. Ta úžasná doba je dávno pryč, stejně jako mládí s už prošlou dobou spotřeby a má to i své označení: Ropný zlom; jinými slovy: Lépe už nebude.

 

°°°°°°°°°°°∞∞∞∞∞∞∞∞ooooo00000OOOOOOO00000ooooo∞∞∞∞∞∞∞∞°°°°°°°°°°°

 

Protože jsme už přežili vstup do EÚ, „Konec Světa“ a všechny měnové „reformy“, tak je zřejmé, že nastal čas, abychom si opět vyparádili náš desktop. Nic nás to nebude stát, zdroj známe a instalace je opět jednoduchá. Po stažení a nainstalování se nám sada efektních ikonek usadí v adresáři:

/usr/share/icons/ubudao-style/

odkud  si celou baterii můžeme nahodit přes :

Ovládací centrum/Vzhled/Předvolby vzhledu…/Upravit…/Upravit motiv/Ikony/Ubudao-style-1.4.5

 

1940__620x540_ubu1

 

Zbývá teď už jen celou parádu nainstalovat :

Pro nainstalování ikon Ubudao-Style v Linux Mintu 12/11/10/9 otevřeme Terminal (Ctrl+Alt+T) a zkopírujeme následující příkazy do Terminálu:

Příkazy terminálu:
wget -O ubudao-style.deb http://goo.gl/U1L69n
sudo dpkg -i ubudao-style.deb && rm ubudao-style.deb

 

Pro nainstalování ikon Ubudao-Style v Linux Mintu 16/15/14/13 otevřeme Terminal (Ctrl+Alt+T) a zkopírujeme následující příkazy do Terminálu:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:noobslab/icons
sudo apt-get update
sudo apt-get install ubudao-style

 

Uvedenou sadu ikon mám teď na Linux Mint 9 Isadora – nettopu, který jsem kdysi manželce připojil k TV, aby si mohla podle potřeby „odskočit“ na internet nebo si zahrát tu svoji hru…

Jenže čas oponou trhnul a nettop je opět zpátky ve „strojovně“ na updaty.  A přitom zjišťuji, že LM9 a LM10, který je tam také, jsou vlastně hodně povedené distribuce a bylo by škoda je nechat zapadnout prachem.  Takže pro začátek nové ikonky…

 

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

2 reakce na Chytrá horákyně a ikony ubudao-style

  1. kamowski říká:

    parádne ikonky 🙂
    aj keď ostávam na mintx (používam defaultné nastavenia vzhľadu), páči sam mi, že je to skutočne použiteľná sada
    zrejme len výnimočne nastane situácia, na ktorú nebude ikonka
    spomeniem len ikonky pre „places“ ako folder-pdf, -virtualbox, -ubuntu-one, …
    to sa bežne v sadách nevidí

  2. Roaster říká:

    Krásný! 🙂