Calise – nastavení jasu obrazovky

1952__64x64_caliseStalo se vám, že jste za tmy trápili oči pohledem na plně rozsvícenou obrazovku nebo naopak jste si obrazovku za plného osvětlení nepřisvítili? Potom právě pro vás je určen následující prográmek.

Calise (zkratka pro Camera light sensor) je prográmek, který za vás spočítá za pomoci webové kamery okolní světlo a nastaví správný jas vaší obrazovky. Calise jednoduše řečeno zachycuje snímky z kamery a na jejich základě upravuje jas vaší obrazovky. Po instalaci prográmku je nutná jeho kalibrace, označená jako default, jiná může být přidána později.

Kalibrace Calise probíhá v Terminálu v celkem sedmi krocích. Pokud se nejste jisti nastavením, které se vám tu pokusím podrobně popsat, nechte je raději na někom, kdo se prokouše anglicky psaným postupem. A pokud chcete nechat používat Calise všemi uživateli vašeho počítače, je dobré se zařídit podle návodu popsaném v sedmém bodě. A na závěr si můžete přidat Calise do Menu>Volby>Aplikace spouštěné při přihlášení podle obrázku v závěru článku.

Nejprve instalujeme:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get calise

A začneme s kalibrací:

Příkaz terminálu:
calise –calibrate

 

V kroku jedna nám program oznamuje cestu k vytvářenému nastavení default. Potvrdíme tlačítkem Enter a druhý krok je již poněkud náročnější. Z podobného seznamu:
1: /sys/class/backlight/radeon_bl0/brightness
2: /sys/class/backlight/acpi_video0/brightness

vybereme vaši webkameru.

Přidáme programu potřebná práva, otevřeme druhé okno terminálu a zadáme:

Příkazy terminálu:
prikaz_1
prikaz_2
prikaz_3

 

Potvrdíme a pokud je vše k pořádku vrátíme se ke kalibraci, zadáme 2 a potvrdíme. V třetím kroku se počítač pokusí nastavit nejtemnější možný jas automaticky, pokud jsme připraveni, stiskneme Enter a když je text čitelný, napíšeme y a znovu potvrdíme, v opačném případě pouze potvrdíme, že nic nevidíme.

V následujícím bodě se určí vaše zeměpisná poloha. V kroku pátém, je vám umožněno vybrat kameru, pokud jich má váš počítač více než jednu. V kroku šest jsme vyzváni, abychom zakryli kamerku, potvrdíme a neodkrýváme, dokud proces neproběhne. V posledním bodě se již jen přesvědčíme, že je výhled kamerky bez překážek a potvrdíme. A dále jsme vyzváni, abychom vybrali současné nastavení podle stupnice od nuly do deseti nebo ještě lépe v procentech, opět potvrdíme. Je vám oznámeno, kde se vytvořil profil současného uživatele a cestu, do které máte případně tento soubor vložit. Proces kalibrování je ukončen. Od této chvíle bude jas vaší obrazovky řízen senzorem v podobě kamery. Jas se řídí podle maximálně šedesáti snímků za hodinu. Vlastní program spouštíme z Menu > Příslušenství > Calise. Správnou funkci Calise zjistíme například zakrytím webky, obrazovka by měla ztmavnout, program musí být spuštěn a jeho ikona v oznamovací oblasti je za chodu modrožlutá.
Nakonec přidáme Calise mezi automaticky spouštěné programy, takto:

 

1951__363x181_calise-e

 

Domoskou stránku projektu najdete tady http://calise.sourceforge.net/wordpress/.

 

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

0 reakcí na Calise – nastavení jasu obrazovky

  1. Furmi říká:

    Nemelo by tam byt misto „sudo apt-get calise“ , „sudo apt-get install calise“

  2. Furmi říká:

    Jeste 2 takove poznamecky:
    1.tento program nebude fungovat soucasne se skypem nebo tak
    2.mozna by bylo lepsi kdyby to nebezelo porad ale napr. co 1 minutu by se to zaplo a upravil jas a vyplo … to je takovy napad 🙂