Vývojové prostředí Codeblocks

Nezajímáte se o programování? Pak je to jednoduché, nečtěte dále. Každý, kdo se o programování trochu zajímá, ví, že je vhodné jej provádět v některém vývojovém prostředí – IDE. Výběr je na vás, v Mintu je jich k dispozici několik, také se budete řídit tím, v jakém jazyku budete programovat.

Můj článek je pro jazyky C a C++ a pro prostředí Code::blocks. Máte-li tedy nějakou knihu pro začátečníky a hledáte jen IDE, nainstalujte si program, kompilátor a konzoli. Nejsnáze to provedete v terminálu spuštěním příkazu:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install codeblocks g++ xterm

 

Code::blocks je konfigurovatelné prostředí. Pro začátečníka je poněkud složitější, má totiž mnoho možností.
Dále je podle mne nejjednodušší následující postup. Vyberte New > Empty File,v menu File dejte Save as… a název zdrojového kódu napište ručně.
1853__600x326_codeblocks-empty-file

 

Pozorně napište nebo vložte svůj kód a potom jste připraveni zdrojový kód přeložit. Vyberte ikonu Build and run (přelož a spusť).

 

1852__600x326_build-and-run

 

1855__484x316_konzole

 

Až budete vytvářet nějaký velký program, s jedním zdrojovým souborem si nevystačíte. Aby jste si udrželi přehled ve zdrojovém kódu, budete jej chtít rozdělit do více souborů a možná i více adresářů. V Code::Blocks si můžete vytvořit projekt nebo jej importovat.

 

1854__600x326_codeblocks-import

 

Osobně jsem věčný začátečník, proto budu vděčný za vaše komentáře.
Domovská stránka projektu je http://www.codeblocks.org/.
Přeji Vám krásné prožití svátků vánočních.

 

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.