Systemback – jednoduché zálohování systému v Linux Mintu

1803__100x100_backNedávno jsme si na našem webu představili šikovný zálohovací nástroj TimeShift a v dnešním článku bych rád na tento program navázal tím, že vám představím podobný nástroj, abyste oba posléze mohli porovnat a v komentářích na každý z nich vyjádřit svůj názor. Aplikace má název Systemback a jedná se o jednoduchý zálohovací nástroj pro obnovu systému s dalšími funkcemi.

Systemback usnadňuje vytvoření zálohy systému a uživatelských konfiguračních souborů. V případě problémů pak snadno můžete obnovit předchozí stav systému. K dispozici jsou i další funkce, jako je kopírování systému, instalace systému a vytvoření live systému. Synchronizace domovského adresáře pak poskytuje ochranu pro vaše soubory před náhodným vymazáním.

 

Vlastnosti

  • Záloha systému
  • Obnovení systému
  • Kopie systému
  • Instalace systému
  • Vytvoření Live systému
  • Oprava systému
  • Upgrade systému

 

Původně se jedná o konzolovou aplikaci, ale již existuje i rozhraní GUI, které je uživatelsky velmi přívětivé a velmi snadno se s ním pracuje. Sice chybí česká i slovenská lokalizace, ale program je natolik přehledný a jednoduchý, že to není na závadu.

Program je šířen pod svobodnou licencí GNU GPL v.3.

 

1804__420x340_back1

 

1805__420x340_back2

 

1806__420x340_back3

 

1807__420x340_back4

 

Instalace v Linux Mintu

Je opět jednoduchá, neboť aplikace má svůj vlastní repozitář PPA. Stačí tedy, když si přidáte potřebný repozitář do systému, aktualizujete databázi softwaru a nainstalujete balíčky systemback a systemback-gui. Otevřete si tedy terminál a postupně zadejte příkazy:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:nemh/systemback
sudo apt-get update
sudo apt-get install systemback
sudo apt-get install systemback-gui

 

Po nainstalování se vám zobrazí ikona pro spuštění aplikace v Menu > Správa > Systemback.

Domovskou stránku projektu najdete na http://sourceforge.net/projects/systemback/.

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

5 reakcí na Systemback – jednoduché zálohování systému v Linux Mintu

  1. ulo říká:

    Satapouchu kam chodíš na takovéhle skvělé prográmky? 🙂
    Porovnal jsem s Timeshiftem a Systemback se stal u mě jedničkou na zálohu systému (a tvorbu tzv. bodů obnovení). Vyzkoušena i obnova systému z udělané zálohy a bez problémů.
    Předně má oproti Timeshiftu tu výhodu, že lze změnit adresář, kam se má záloha umístit (u Timeshiftu lze použít jen /home). Kvůli dodržení práv souborů a adresářů je stejně jako u Timeshiftu dovoleno ukládat zálohy jen do adresářů, které jsou na linuxovém oddílu. Další velkou výhodu u Systembacku vidím v možnosti jednoduchého použití i z terminálu (což se může hodit na serveru). Jinak se mi pro instalaci líbil výběr GUI (GTK a Qt) – v Synapticu lze vidět všechny balíčky související s aplikací. Skvělé jsou i další možnosti v hlavní nabídce (viz. screenshoty v článku). Ty jsem sice ještě nezkoušel, nicméně za sebe mohu Systemback jen doporučit!

  2. strapec říká:

    akoze nejde zmenit zlozka

    “ Ta je ve výchozím nastavení uložena ve složce /timeshift. Složku pro ukládání záloh můžete libovolně změnit a například ukládat zálohy na jiném pevném disku nebo oddílu „

  3. ulo říká:

    strapec >> mně i jednomu zdejšímu uživateli (viz. komentáře u článku o Timeshift) se změnit jiný adresář než /home nepodařilo (a v něm se teprve vytvoří /timeshift). Pokud jsi na to přišel, jak se to dělá, poděl se prosím. Díky.

  4. Satapouch říká:

    Ulo, konkrétně na tento mi dal tip Kamil Juřík, v článku jsem to zapomněl napsat, za což se mu touto cestou omlouvám a současně za tip děkuji.
    Jinak stále šmejdím po netu a hledám, softu pro naše distro je údajně přes 30 000, tak to snad ještě chvíli vydržím 😀

  5. kamowski říká:

    keď už sa bavíme o zálohovaní, zaujímavá utilita je popísaná tu:
    http://www.linuxexpres.cz/software/mondo-rescue-nastroj-na-zalohovanie-a-klonovanie-nielen