PhotoFilmStrip 2.0

1809__140x100_pfsNedávno byla vydána nejnovější stabilní verze nástroje PhotoFilmStrip 2.0, což je aplikace, určená pro vytváření video slideshow z vašich oblíbených obrázků či fotografií. Proto bych vám jí rád v dnešním článku představil a pokud vás zaujme, můžete si jí i v Mintu nainstalovat.

PhotoFilmStrip je jednou z nejznámějších open source aplikací pro jednoduché vytváření profesionálních video prezentací. Je multiplatformní, tudíž s ní lze pracovat nejen v Linuxu, ale i v Mac OS či Windows.

Prostřednictvím jednoduchého a velmi intuitivního grafického rozhraní umožňuje PhotoFilmStrip zahrnout do výsledného projektu celou řadu přizpůsobitelných efektů, včetně zajímavého Ken Burns efektu. Také můžete na pozadí přidat svou oblíbenou hudbu. Aplikace dále umožňuje do slideshow zahrnout komentáře (vytvořené v souboru pro titulky) a videa můžete ukládat do oblíbených formátů, včetně DVD a dokonce i FullHD.

Výnojáři projektu PhotoFilmStrip nedávno vydali novou verzi 2.0, která obsahuje důležité opravy a přidává i některé nové funkce, jejichž cílem je, aby aplikace byla ještě více stabilní a kompletní. Mezi hlavní změny ve PhotoFilmStrip 2.0 patří nové vyobrazování miniatur, které jsou nyní uloženy v databázi projektu kvůli rychlejšímu nahrávání obrázků.

Nová verze PhotoFilmStripu také vylepšuje některé efekty a přidává nové možnosti úprav. Na žádost řady uživatelů byl konečně přidán i výběr více snímků najednou. Byly také opraveny chyby při vytváření filmů s vysokým rozlišením a zlepšen import audio souborů.

 

Vlastnosti

Jednoduché uživatelské rozhraní

Uživatelské rozhraní aplikace je stále jednoduché, takže uživatel se může soustředit na to nejpodstatnější – tvorbu prezentace. Na levé straně okna aplikace je počátek projektu, na pravé pak jeho konec. Ve středu okna najdete několik užitečných tlačítek s komfortními funkcemi pro přizpůsobení projekce obrázků. Ve spodní části každého obrázku prezentace je umístěn seznam v podobě negativu. Seznam obsahuje funkce pro vkládání, odstranění a přesunování obrázků. Prostřední část obsahuje prvky pro nastavení aktuálně vybraného obrázku.

Nastavení prezentace

V dialogovém okně Project properties, si nastavíte poměr stran výstupního videa, přidáte zvukový soubor pro hudbu na pozadí a také je zde možné nastavení celkové délky slideshow. V závislosti na této délce vyberete např. zmiňovaný zvukový soubor.

 

1810__420x340_pfs1

 

1811__420x340_pfs2

 

1812__420x340_pfs3

 

1813__320x240_pfs4

 

Další funkce

  • Komentáře k obrázkům jsou generovány do souboru s titulky
  • Výstupní formáty: AVI (Xvid, MJPEG), FLV
  • Podpora full HD rozlišení
  • Hudba na pozadí
  • Automatická detekce orientace obrazu (z EXIF ​​dat)
  • Obrazové efekty, jako např. Černo-bílý či Sephia
  • Nastavení kvality pro výstupní formát
  • Dávkové zpracování pomocí příkazového řádku

 

Instalace v Linux Mintu

Není nijak složitá. Starší verze nástroje PhotoFilmStrip je dokonce k dispozici ve standardních repozitářích Linux Mintu. Pro instalaci té nejnovější si musíte stáhnout potřebný .deb balíček z tohoto odkazu a ten následně poklepáním nainstalovat.

Ikona pro spuštění aplikace se vám poté zobrazí v Menu > Zvuk a video > PhotoFilmStrip. Program je neúplně lokalizován do češtiny, slovenština bohužel chybí.

Webové stránky projektu najdete na http://www.photofilmstrip.org/.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Jedna reakce na PhotoFilmStrip 2.0

  1. kamowski říká:

    „milý“ program 🙂
    žiadne zložité fičúry, jednoduchý, prehľadný
    robí len to, na čo je určený
    napr.: zopár screenshotov, sprievodný komentár a videonávod na inštaláciu sw je hotový 🙂