Jak nainstalovat Boomaga 0.3.0 v Linux Mintu

1848__90x90_booBoomaga je open source software pro správu virtuální tiskárny, podporované nástroji CUPS či Gutenprint. Ovšem na rozdíl od CUPSu a Gutenprintu, které poskytují i ovladače pro tiskárny, virtuální tiskárna Boomaga umožňuje uživatelům prohlížení dokumentu před samotným tiskem, nastavení okrajů stránky, správu více dokumentů na stránce, export souborů, které pak mohou být vytištěny ve formátu PDF a další.

Nejnovější verze tohoto nástroje je Boomaga 0.3.0, která byla vydána nedávno. S programem se pracuje velmi jednoduše. Chcete-li něco vytisknout, klepněte na tlačítko „Tisk“, vyberte „Boomaga“ a za velmi krátkou dobu (CUPS reaguje za delší dobu) se otevře okno Boomaga. Chcete-li vytisknout ještě další dokument, můžete jej přidat za předchozí, avšak také jej můžete vytisknout najednou.

Bez ohledu na to, zda vaše tiskárna podporuje oboustranný tisk, budete snadno moci tisknout na obě strany listu. Pokud jej vaše tiskárna nepodporuje, zatrhněte toto v nastavení a program vás upozorní v půli tisku na nutnost obrácení listu.

Program umožňuje před samotným tiskem dokumenty upravit. Boomaga totiž umožňuje:

  • Vkládat více dokumentů najednou.
  • Vytisknout více stránek na jeden list.
  • Tisk 1, 2, 4, 8 …. stránek na jeden list
  • Tvorba bookletu. Složením dvou listů vytvoříte knihu.

Boomaga je open source projekt distribuovaný pod licencí GPLv2 (některé soubory jsou distribuovány pod licencí LGPLv2 +). Pro instalaci je vhodnější, instalovat balíček, určený pro vaši distribuci, jejich seznam najdete na stránkách projektu. Můžete také program nainstalovat ze zdrojů, nejnovější stabilní verzi si stáhněte zde. Verze pro vývojáře je k dispozici na stránce GitHub.

 

1849__420x340_boo1

 

1850__420x340_boo2

 

1851__420x340_boo3

 

Jak to funguje

Boomaga se skládá z backendu CUPS a grafického rozhraní pro prohlížení a editaci dokumentů. Dokument se prostřednictvím Boomaga implementuje do CUPS. Ten vytvoří soubor PostScript a předá jej na backend. V tomto případě se jedná o backend pro Boomaga. Backend vyhledá aktivní relaci daného uživatele a odešle dokument k vytisknutí. Přes D-Bus se následně spustí GUI aplikace Boomaga (pokud již neběží) a komunikuje s ním pomocí tohoto PostScriptu. GUI naskenuje postscriptový soubor a zobrazí jeho obsah. Pro tento účel se používá knihovna Ghostscript.

 

Instalace v Linux Mintu

Pokud byste chtěli program instalovat ze zdrojů, budete potřebovat tyto hlavičkové soubory:

  • qt4
  • cups
  • snappy
  • Poppler
  • Poppler-qt4

 

Mnohem jednodušší je však instalace Boomaga pomocí vlastního repozitáře PPA. Stačí jej jen přidat do systému, aktualizovat databázi softwaru a nainstalovat balíček boomaga. Otevřete si tedy terminál a zadejte postupně tyto příkazy:

Příkazy terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:boomaga/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install boomaga

 

Boomaga je bezpochyby velmi zajímavý program a rozhodně stojí za vyzkoušení.

Za námět na tento článek děkuji našemu věrnému čtenáři Zdeňkovi Šebestovi a prosím i Vás ostatní čtenáře – posílejte nám své náměty na články, popř. i na další vylepšení. Děláme to hlavně pro Vás a chceme, abyste se i Vy na obsahu webu podíleli (byť nepřímo).

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.