Hra Go

Pokud jste již hráči Go nebo vám snad Ježíšek nenadělí žádnou společenskou hru a máte chuť se naučit něco nového, pak zkuste tuto nejstarší deskovou hru. A proč hned kupovat herní sadu, když je tu například program qgo, který je pro vaše začátky plně dostačující.
Nebudu se rozepisovat o historii a pravidlech Go (vyslovte go, nikoliv gou). Na rozdíl od šachu program nedokáže porazit nejlepší hráče. Inu hra má jednoduchá pravidla, leč cesta k mistrovství je dlouhá, tato pravidla najdete zde a tu. Hodlám popsat vlastnosti programu, neboť v nejnovější verzi 2.0.0 bohužel schází český překlad. K funkci programu hraní proti počítači potřebujeme takzvaný engine a tím je program gnugo. takže můžeme instalovat jako správci v terminálu:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install qgo gnugo

 

Terminál se vás zeptá na heslo správce, vy jej zadejte, při čemž se nic neobjevuje a stiskněte Enter, dále proběhne samotná instalace. Vy najdete qgo v Menu>Aplikace>Hry. Stiskněte Go engine. Ve výchozím nastavení hraje počítač jako černý neboli začínající hráč, s nejvyšší obtížností 10 a na desce 19×19, přípustné a pro začátečníka vhodnější jsou desky 13×13 nebo 9×9. Bohužel program při každém zapnutí nastavuje obtížnost 10. Vše nastavte a stiskněte Start game.
Cílem hry je obklíčit větší území než má soupeř a přičítají se zajatci, někteří zajatci však zůstanou na desce i po skončení partie, kterým je pass ve dvou po sobě jdoucích tazích, tlačítko Pass najdete vpravo. Pro správné spočítání partie je třeba označit všechny zajatce uvnitř území, jak je to vidět na obrázku.

 

1835__400x217_qgo

 

Program se při ukončení partie ptá na případné uložení zápisu partie, pokud nehodláte partii rozebírat stiskněte No, v opačném případě si vytvořte složku a tam si uložte vaší hru, qgo slouží i jako vynikající editor těchto zápisů, kdy můžeme označovat různé variace. Dále je tu možnost hrát na serveru proti opravdovým soupeřům, tu však ponecháme zkušeným.
Že jste hru vyzkoušeli, nastavili jste obtížnost 1 a stejně pořád prohráváte? Pro vás je určena možnost kdy počítač necháte hrát bílými kameny a sobě dáte handicap až 9, jedná se o používanou možnost vyrovnání různé výkonnosti obou hráčů. Nastavil jsem handicap 5 kamenů a po několika tazích vypadala partie takto:

 

1836__400x211_qgo2

 

Zdá se vám to poněkud složité? Věřte, že tomu tak není, jen zde nehledejte podobnost například s dámou nebo piškvorkami. Naučit se hrát dovede malé dítě, mám to vyzkoušené, jen jsem kameny nazval kamarády. Hra se hraje na mnoha turnajích po celém světě i u nás.
Přeji vám mnoho zábavy a jednou třeba dospějete k tomu, že potřebujete domů svou herní sadu nebo chcete změřit své síly na turnaji, kde ostatně najdete kromě vyspělých hráčů i začátečníky.
Pěknou hru.

 

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.