Cinnamon 2.0.xx – kompletně a s vámi – Kapitola 1 – Úvodem

Rok se s rokem sešel a od naší poslední velké recenze Cinnamonu uběhl jako voda. Přinesl spoustu pozitivních i negativních věcí, což je ale čistě subjektivní.

 

Pro nás, uživatele Linuxu Mint, nově migrující uživatele z Windows, uživatele hledající ten „svůj Linux“ a ostatní, však přinesl několik velmi důležitých změn.

 

Jedna z nejdůležitějších je vydání dvou nových verzí Mintu. Nejprve to byla v květnu velmi dobrá verze Mint 15 Olivia a poté v listopadu nejnovější verze

Linuxu Mint 16 – Petra.

 

Petra mi byla sympatická už jen podle jména. Setkal jsem se v životě s několika uživatelkami tohoto krásného jména a vždy se jednalo o setkání příjemná. Jestli to vyplývá i z podstaty tohoto jména nevím. Spíše ne, protože jméno Petra má řecký původ, stejně jako její mužský protějšek Petr. Obě jména pocházejí z řeckého slova „Pétrá”, které v překladu znamená skála. Jméno Petra se tak vykládá jako „skálopevná, tvrdá nebo neoblomná“. A totálně neoblomná a skálotvrdá žena by asi nebyla tou příjemnou společností. To se samozřejmě nedá použít na všechny uživatelky tohoto jména, protože dnes se jméno vybírá dle přání rodičů při narození dítěte, nikoliv později dle vlastností člověka. Proto ne každá Petra je tvrdá jako skála apod. Ale Mint 16 Petra skálopevný rozhodně je. Jde si totiž svojí cestou pevně, rozvíjí to dobré z předchozích verzí, přichází s novými nápady a učí se z chyb svých předchůdců i konkurentů. A hlavně, Petra přichází s novou revoluční verzí pracovního prostředí Cinnamon 2.0.xx.

 

Proč revoluční?

 

Protože Cinnamon 2.0.xx je prostředí, které již není zcela závislé na Gnome. To bylo důležité pro možnost řídit se do budoucna vlastním instinktem, nebýt nucen prostředím k ústupkům apod. Tedy něco podobného, jako když vzniklo Ubuntu z Debianu a Mint z Ubuntu. Že to má smysl je vidět právě v případě Ubuntu a jeho Unity, kdy bylo velmi jednoduché přejít k Mintu a používat grafické rozhraní a funkce tak, jako dříve nebo si alespoň prostředí Cinnamon do Ubuntu doinstalovat. Ukážete nám podobnou možnost ve slavným Windows 8?

 

Proč Cinnamon 2.0.xx? Co to přesně znamená?

 

Je to jednoduché. Naše recenze se zaměřuje na prostředí Cinnamon ve verzi 2.0, které je svým způsobem opět revoluční. Proč jsme si před chvilkou zodpověděli. A proč ono xx? Protože se Cinnamon neustále rozvíjí a vyvíjí a pokud dnes napíšeme, že se týká Cinnamonu 2.0.14, nemusí to být již zítra pravdou. Přesto by měl být základ Cinnamonu 2.0 ve všech verzích stejný a pokud by nastala nějaká velká změna předpokládáme oznámení verze 2.1 apod. Tato recenze se tedy týká Cinnamonu všech verzí 2.0 a my ji značíme jako recenze Cinnamonu 2.0.xx, kde si za xx doplňte variantu, která je právě dostupná.

 

Tím jsme snad na začátek vyčerpali veškerá známá i neznámá fakta a můžeme se pustit do vlastní recenze. Tu tentokrát budeme uvádět po jednotlivých kapitolách a možná ji potom vydáme i jako jeden sáhodlouhý článek (jako jeden článek jsme vydali naši předchozí recenzi). Proč přistupujeme k tomuto kroku? Zkrátka Cinnamon je dnes již skutečně obsáhlé pracovní prostředí a jako takové by si již vyžádalo velmi dlouhou recenzi. Ne každému by to vyhovovalo, také navigace při vyhledávání konkrétní informace by byla poněkud složitější.

 

Takže …

 

Cinnamon_Hawkeye_2

 

Pokračování ve druhé kapitole …

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.