Jak nainstalovat Ocenaudio 2 RC3 v Linux Mintu

1766__90x90_ocenOcenaudio je multiplatformní zvukový editor souborů založený na frameworku Ocen, který umožňuje uživatelům přidávat efekty pouze na určité části zvukového souboru a má pokročilý systém správy paměti. Nejnovější verze, která je nyní k dispozici, je Ocenaudio 2 RC3.

V dnešním článku bych vám rád popsal Ocenaudio 2 RC3 a současně vám i ukázal, jak si ho nainstalovat v Linux Mintu. Aplikace je k dispozici pro všechny hlavní operační systémy: Linux, Mac OS X i Windows. To znamená, že můžete pracovat s Ocenaudio na jakémkoliv počítači. Bez ohledu na to, kolik souborů máte otevřených, program je vzhledem k nárokům na systémové prostředky „ohleduplný“. Při časově náročných úkolech (např. otevírání a ukládání zvukových souborů, nebo použití efektů) běží na pozadí, takže vy můžete pracovat na něčem jiném.

 

1767__420x340_ocen1

 

1768__420x340_ocen2

 

Vývoj aplikace Ocenaudio začal, když výzkumná skupina při Federální univerzitě v Santa Catarina (Brazílie) potřebovala vytvořit snadno použitelný audio editor nabitý funkcemi, jako je podpora formátování více souborů, spektrální analýza a generování audio signálů. Vývoj nástroje Ocenaudio je zaměřen především na použitelnost, má uživateli poskytnout intuitivní analytický nástroj pro editaci zvuku.

Ocenaudio podporuje pluginy VST (Virtual Studio Technology), čímž umožňuje svým uživatelům přístup k mnoha efektům. Stejně jako nativní efekty, můžete VST efekty konfigurovat pomocí real-time asistenta. Efekty, jako je EQ, zesílení a filtrace jsou důležitou součástí editace zvuku. Nicméně, je velmi obtížné získat požadovaný výsledek samostatnou úpravou konfigurace: musíte současně poslouchat zpracovávaný zvuk. Pro usnadnění konfigurace zvukových efektů, má Ocenaudio funkci real-time náhledu: zpracovaný signál slyšíte už při nastavování ovládacími prvky.

Okno pro konfiguraci efektů má také miniaturní náhled na vybraný audio signál. V tomto miniaturním náhledu se můžete pohybovat stejným způsobem, jako v hlavním rozhraní; vybírat části, které chcete poslouchat a vytvářet efekty v reálném čase.

Pro urychlení editace složitých zvukových souborů, nabízí Ocenaudio funkci vícenásobný výběr. To je úžasný nástroj, s nímž můžete současně vybrat různé části zvukového souboru a zároveň je poslouchat, upravovat nebo dokonce na ně aplikovat efekty. Například, pokud chcete normalizovat pouze určité výňatky z rozhovoru, jednoduše je vyberete a aplikujete na ně daný efekt.

Ocenaudio nemá žádný limit na délku nebo množství zvukových souborů, které lze upravovat. Využívá moderní systém správy paměti, aplikace udržuje soubory otevřené bez plýtvání pamětí počítače. I v souborech, několik hodin dlouhých, lze provádět běžné editační operace jako je kopírování, střih nebo vkládání téměř okamžitě.

 

Instalace v Linux Mintu

Vzhledem k tomu, že aplikace není k dispozici v žádném repozitáři, musíte si stáhnout potřebné balíčky z oficiálních stránek a nainstalovat je ručně. Postupujte ale přesně podle pokynů pro vaší systémovou architekturu, aby instalace byla úspěšná. Takže si otevřete terminál a zadejte následující příkazy:

Instalace v 32-bitovém systému:

Příkazy terminálu:
wget -c www.ocenaudio.com.br/downloads/ocenaudio32.deb
sudo dpkg -i ocenaudio32.deb

 

Instalace v 64-bitovém systému:

Příkazy terminálu:
wget -c www.ocenaudio.com.br/downloads/ocenaudio64.deb
sudo dpkg -i ocenaudio64.deb

 

Ikona pro spuštění aplikace se vám zobrazí v Menu > Zvuk a video > Ocenaudio. Aplikace je celkem obstojně přeložena do češtiny, slovenština bohužel chybí.

Stránky projektu najdete na http://www.ocenaudio.com.br/.

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

6 reakcí na Jak nainstalovat Ocenaudio 2 RC3 v Linux Mintu

  1. Janez říká:

    Pokud jsem to pochopil dobře, jedná se o program, který je svým použitím podobný pravděpodobně známějšímu AudaCity? 🙂

  2. ulo říká:

    Myslím, že jsi to pochopil správně 😉

  3. ulo říká:

    Janez >> je to celkem dobrý soft, ale např. jsem tam zatím nenašel pro mě skvělou funkci, co má Audacity a to je možnost zarovnat stopu (např. možnost zarovnat všechny stopy na kurzor, když se komponuje a edituje více stop najednou a potřebuju, aby začínaly všechny ve stejnou dobu). Ale na běžnou editaci zvuku je to naprosto v pohodě.

  4. tonda říká:

    Nechce to přehrávat soubory. Soubor je vidět, ale ovládací prvky přehrávače jsou šedivé, nepřístupné.

  5. ulo říká:

    tonda >> tak s tím jsem se nesetkal, mně vše fungovalo. Pokud to chceš nějak řešit, můžeš na našem fóru (http://forum.linux-mint-czech.cz/).

  6. Pepéé říká:

    Super. Přesně něco takového mi na linuxu chybělo. Audacity je sice dobrý ale moc mi prostředím nesedl.