Jak vysypat koš z terminálu v Linux Mintu

1544__90x90_sledsysJak jste se již několikrát mohli přesvědčit, a já na tom stále trvám, je příkazový řádek (nejen) ve světě Linuxu opravdu velice mocný a téměř dokonalý nástroj. V dnešním malém tutoriálku bych se s vámi rád podělil o jednu užitečnou dovednost, a sice vyprázdnění koše pomocí příkazového řádku v Linux Mintu. Na jiných distrech jsem to nezkoušel, ale pokud to funguje i v nich, tak je to jenom dobře.

Nejprve si tedy spusťte terminál (např. klávesovou zkratkou Ctrl + Alt + T). Ve vašem domovském adresáři zadejte níže uvedený příkaz:

Příkaz terminálu:
cd /.local/share/Trash

 

1571__420x340_vysyp1

 

V adresáři Trash (Koš) zadejte příkaz „ls“ pro vypsání seznamu jeho obsahu:

Příkaz terminálu:
ls

 

1572__420x340_vysyp2

 

Na obrázku výše vidíte, že se v koši nachází další dva adresáře. (Nejsem si jist, zda to víte, proto to uvádím). Všechny tyto adresáře vykonávají na pozadí speciální funkce, které v GUI koši nejsou vidět.

Všechny soubory či složky, které chcete odstranit, se aktuálně nachází ve složce files.

 

1573__420x340_vysyp3

 

Složka Info vám dává přehled nebo seznam všech souborů, které prošly adresářem files v Trashi (Koši) nebo jsou v něm aktuálně umístěny při vašem přihlášení.

 

1574__420x340_vysyp4

 

Nyní, protože už víme, že vše, co v koši je, je právě to, co chceme odstranit, můžeme rychle spustit příkaz pro smazání toho všeho (včetně zmíněných dvou adresářů):

Příkaz terminálu:
rm -rf *

 

1575__420x340_vysyp5

 

Také můžete spustit příkaz v každém z výše uvedených adresářů tak, že jednotlivě zadáte tyto příkazy:

Příkaz terminálu:
rm -rf ~/.local/share/Trash/files/*

 

nebo

Příkaz terminálu:
rm -rf ~/.local/share/Trash/*

 

1576__420x340_vysyp6

 

Poznámka: Tyto dva adresáře jsou systémové, takže se obnoví vždy, když něco zahodíte do koše. Můžete si to ověřit zopakováním výše uvedených kroků po každém přesunutí něčeho do koše.

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.