Správa systému pomocí nástroje Webmin

1616__90x90_webminStejně jako nástroj pro vzdálenou správu, je Webmin  zároveň i skvělý GUI front-end pro konfiguraci systému. Webmin nabízí správu linuxového systému prostřednictvím webového rozhraní. Je implementován jako sada skriptů v jazyce Perl, která obsahuje i malý webový server.

Hlavní předností Webminu je, že je velmi komplexní, obsahuje totiž moduly pro nejtypičtější úkoly správy počítače. Toto zahrnuje základní systémové oblasti, jako je správa tiskáren a uživatelů. Dále pak obsahuje balíček specifických úkolů, jako je např. konfigurace Apache a Squid. Navíc obsahuje některé užitečné nástroje, jako je základní zálohování souborů a jejich přenos a monitorování systémových zdrojů.

 

1617__420x340_webmin1

 

Instalace v Linux Mintu

Webmin není součástí repozitářů Linux Mintu, takže pro jeho instalaci je potřeba stáhnout si .deb balíček z tohoto odkazu. Následně na stažený archiv poklepejte, čímž jej nainstalujete. Pokud nebudou splněny všechny požadované závislosti, tak v terminálu zadejte příkaz:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get -f install

 

Připojení k Webmin

Po instalaci si nástroj můžete vyzkoušet tak, že ve vašem webovém prohlížeči přejdete na adresu https://[vaše hostname]:10000/. Vaše hostname zjistíte zadáním příkazu v terminálu:

Příkaz terminálu:
hostname

 

Pokud vše funguje jak má, měli byste vidět webové rozhraní pro Webmin.

 

1618__420x340_webmin2

 

Přihlášení jako root

Obvykle budete po zobrazení výzvy zadávat do Webminu uživatelské jméno a heslo pro superuživatele root. Na systému, jako je Linux Mint, který nemá účet root, můžete použít uživatelské jméno a heslo pro běžného uživatele, který má právo spustit sudo.

 

Nastavení statické IP adresy

Pro vaše větší pohodlí, budete asi chtít přiřadit k hostitelskému počítači statickou IP adresu, takže jej můžete mít trvale označený v síti. V rozhraní Webminu jděte na Sítě > Konfigurace sítě > Síťové rozhraní, kde se vám zobrazí seznam všech aktuálně aktivovaných síťových rozhraní. Kliknutím na název síťového adaptéru, používaného pro připojení ke zbytku sítě („eth0“ nebo podobné pro pevné sítě; „wlan0“ pro Wi-Fi). Odtud změňte IP adresu na něco podobného svému aktuálnímu schématu číslování. Jen dbejte na to, aby bylo vyšší. Například vyberte z rozmezí od 192.168.1.5 do 192.168.1.200.

 

Nastavte si svůj místní firewall

Pokud nemáte přístup k Webminu z jiných počítačů v síti (pomocí adresy http://[IP adresa:10000] /), tak se neděste: pravděpodobně to znamená, že místní brána firewall blokuje port 10000. Můžete si však nakonfigurovat místní bránu firewall pomocí Webminu sami. Přejděte na Sítě > Firewall Linuxu a poté klepněte na tlačítko Nastavit firewall. Většinu polí můžete ignorovat, ale sadu Síťový protokol TCP nastavte na 10000. Poté klikněte na Vytvořit a aplikovat.

 

Konfigurace routeru

Povolení přístupu z internetu je specifické pro každý router, takže si budete muset přečíst návod k routeru. Stručně řečeno, je potřeba povolit příchozí přenosy na portu 10000 a předat tento port na IP adresu hostitelského počítače. To je obvykle velmi jednoduché, ale protože je každý router jiný, není možné to zde podrobně rozebírat.

 

Webmin pro správu balíčků

V našem případě budeme instalovat OpenJDK do systému Linux Mint pomocí součásti aplikace pro správu balíčků. Otevřete si podmenu Systém na postranním panelu a vyberte nabídku Softwarové balíčky. Všimněte si tlačítka Hledat balíček… , otevírá totiž okno, které umožňuje vyhledávání balíčků v APT databázi.

 

Instalace balíčků

Budeme instalovat podporu jazyka Java v Linux Mintu. Na hlavní stránce vyberte balíček z APT a zadejte do textového pole default-jdk. Nyní klepněte na Instalovat. Otevře se okno, obsahující hodně užitečných textových výstupů. V horní části se zobrazí apt příkazy, které je třeba vykonat (v tomto případě apt-get -y –force-yes -f install default-jdk). Níže se zobrazuje výstup apt a pod ním tabulkový souhrn všech nainstalovaných balíčků.

 

Správa Cronu

Syntaxe zadání nové naplánované úlohy je v UNIXu pomocí Cronu notoricky nešikovná a Webmin nabízí pro tyto případy elegantní front-end. Jděte v menu do Systém > Cron Plánovač úloh. Na této stránce si můžete vytvořit nové úlohy nebo upravit stávající.

 

Vytvoření Cronu

Chystáme se vytvořit úlohu, která vymaže obsah souboru /var/log/mylogs pomocí naplánované úlohy Cronu. V horní části vyberte možnost „Vytvořit novou plánovanou úlohu Cronu“, čímž se dostanete na editační stránku úloh Cronu.  V části Detaily úlohy určíte, zda tato bude provedena uživatelem root. Zadejte rm/var/log/mylogs/* do textového pole Příkaz. Přidejte popis úlohy do textového pole Popis. V sekci Čas spouštění, vyberte Jednoduchý plánovač a Denní (o půlnoci). Nakonec klikněte na Vytvořit.

 

Vyhledávání systémové dokumentace

Modul Manuálové stránky (přístup přímo z části Systém) nabízí kompletní přístup k manuálovým souborům hostitelského systému. Pokud jej chcete použít, jednoduše zadejte hledaný výraz. Pracuje podobně, jako by vás vedl standardní „člověk“, avšak ve webovém rozhraní je to pohodlnější.

 

Klonování modulů

Klonování modulů umožňuje mít druhou (nebo i další) verzi s různými nastaveními. Přejděte na Webmin > Konfigurace Webminu > Moduly Webmin. Nyní vyberte kartu Klonování. Zde vyberte modul, který chcete klonovat z rozevíracího seznamu a dejte mu nový název. Klikněte na „Klonovat“ a tím bude přidán do postranního panelu.

 

Vykonání příkazů

Webmin má základní vybavení pro provádění příkazů na hostitelském počítači, se zobrazením výstupu pomocí příkazu Shell. Pokud potřebujeteje příkaz, který chcete přiřadit k danému tlačítku pro častější používání, přidejte jej na stránku Vlastní příkazy.

 

Textové přihlášení

Pokud potřebujete o něco větší flexibilitu, než umožňuje stránka pro vykonání příkazů, avšak nechcete (nebo nejste schopni) nainstalovat SSH, zkuste přejít na Ostatní > Text Login. To nabízí kompletní terminál, ve kterém můžete spustit v textovém režimu programy a ostatní v rámci prohlížeče.

 

Zálohování konfiguračních souborů

Můžete si zazálohovat každou konfiguraci, ke které má Webmin přístup ať už z místních nebo vzdálených souborů pro jejich pozdější obnovení. Přejděte na stránku Webmin > Záloha konfiguračních souborů. Můžete nezávisle zvolit moduly pro zálohování či obnovení (Ctrl nebo Shift) a je tam i nástroj pro plánované zálohování.

 

Zálohování systémových souborů

Webmin také obsahuje jednoduchý nástroj pro zálohování souborů a adresářů. Pokud jej chcete použít, přejděte na stránku Systém > Zálohování souborů. Určete adresář a klikněte na „Přidat novou zálohu adresáře„. Můžete také zadat detaily v průvodci pro zálohování do vzdáleného (SSH, FTP) nebo místního úložiště.

 

Monitor pásma

Přejděte na Sítě > Bandwidth Monitoring a klikněte na tlačítko „Setup Now„. Jakmile je nastaveno, musíte na daném rozhraní začít nějakou činnost, aby mohla být vygenerována zpráva. Následně určete časový rozsah a klikněte na „Update statistic„.

 

Přidání místa na disku

Webmin monitor vás upozorní na splnění určitých podmínek. Přejděte na Ostatní > Stav systému a serverů. Klikněte na Plánování monitorování a zadejte SMTP vaší e-mailové adresy. Vyberte místo na disku ze seznamu a určete minimální velikost 5%. Nakonec klikněte na Zapsat. Gratuluji, právě jste zvládli Webmin!

 

Závěr

Webmin je zajímavá varianta k běžnému rozhraní pro nastavování a správu vašeho systému. Plusem pro naše končiny je obstojný překlad do češtiny i slovenštiny. Rozhodně stojí alespoň za vyzkoušení.

Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.