SDL-Ball

A DX-Ball/MegaBall/Breakout clone for linux (and windows) s pěknou grafikou.

Minule jsme se ZDE [1.10. 2013] teoreticky i prakticky zabývali použitím koulí v nejen počítačových hrách. Protože hlavní téma byl LBreakout2, ostatní hry byly uvedené jen na ilustraci a pro porovnání.

Když byla řeč o klonech různých „bouračů zdí“, nemohl být jejich seznam kompletní. Nicméně ani dnes není, protože ze všech úspěšnějších kandidátů jsem vybral jen jednu zajímavou dynamickou hru, která ve Fullscreenu poskytuje dobrý herní zážitek. Jestliže LBreakout2 je hra, kterou hrajeme pouze v okně, je k tomu důvod, stejně hráč má co dělat, aby „přežil“. U SDL-Ball je laťka postavená výš a rovněž zvukové efekty jsou po čertech dobré. Je proto vhodné si na nastavení zvuku dát pozor, abychom neobtěžovali ostatní, případně nerušili sousedy v nočním spánku.

 

[singlepic id=1581 w=420 h=340 float=center]

 

Úlohou hry je pohybovat vodorovně pálkou za účelem zabránění pádu míčku dolů, přesnými pohyby můžete pak odrážet míček nahoru zpět na zeď. Zasažené míčky mizí a hráč dostává body a zvýhodnění. Sběr výhod a preferencí poskytuje hráči zlehčení nebo přitvrzení hry, v závislosti od typu. Sběrem „mincí“ hráč boduje. Když jsou všechny cihly zničené, level končí a následuje další vrstva. Až jsou všechny levely ukončené, hra pokračuje opět od začátku, ale s dvojnásobným skóre. Je několik způsobů ovládání pálky, nejpreferovanější je však použití myši.

Kompletní popis hry se vymyká rozsahu běžného článku, nicméně spuštěním Helpu si jednotlivé funkce zjistíme a v praxi ověříme. V úvodu nás překvapí to, že máme k dispozici jen 2 rezervní míčky, o které není problém při malé nepozornosti přijít. Doporučil bych spustit si tuto hru pokud jsme odpočinutí a nic nás neruší, protože nasazení musí být 100%.

 

[singlepic id=1582 w=420 h=340 float=center]

 

SDL-Ball nepatří mezi novinky a trháky, už nějakou dobu je ale k dispozici v našem repozitáři. Nicméně dobře ilustruje použití kuliček a nekompromisním způsobem otestuje každého, kdo si myslí, že mu to pálí. Samozřejmě, že si najde svoji cílovou skupinu a jako alternativní relax potěší mladé i staré.

 

[singlepic id=1583 w=420 h=340 float=center]

 

Aplikaci si nainstalujeme buď ze Správce souborů, nebo Terminálovým způsobem, což celou věc zjednodušuje :

[singlepic id=1510 w=30 h=30 float=left]

$ sudo apt-get install sdl-ball

 

Autor: Jimmy Christensen

Projektová stránka: https://sourceforge.net/projects/sdl-ball/

Webová stránka: http://sdl-ball.sourceforge.net/

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.