OpenSSH – vzdálená správa serveru

OpenSSHStalo se již jistou tradicí, že zde velmi často uvádíme návody k terminálu, mnoho z Vás, si může říct proč. Jsou ovšem chvíle, kdy nelze grafické prostředí použít. Jedna z běžných případů je správa Unixových serverů přes protokol SSH (Secure Shell).

Tento protokol je navržen jako klient-server, tedy vyžaduje klienta a server. Klientská aplikace je v instalaci již předinstalovaná jako příkaz ssh. Serverová aplikace je součástí standartních repozitářů a instalace pomocí příkazové řádky je velmi jednoduchá.

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install openssh-server

 

V tuto chvíli již je nainstalovaný ssh server na tomto počítači otestovat to můžete přes příkaz.

Příkaz terminálu:
ssh localhost

 

Příkaz ssh je velmi rozhlehlý (vlastně jako všechny), takže doporučuji jít na manuálovou stránku:

Příkaz terminálu:
man ssh

 

K základní syntaxi asi takto, přihlašování na nějaký počítač v domácí síti (modelový příklad je Raspberry Pi jako multimediální centrum, či v mém případě CubieBoard jako Samba server a FTP server ven z domácí sítě). Představme si (na mém příkladě), že jste uživatel „ondrej“ na PC a chcete na Raspberry nainstalovat například www server (klasicky balíček apache2). Na cílové pracovní stanici je uživatel pi a její adresa je pevně přidělená (např. 192.168.1.2). Příkladný ssh vypadá takto dosaďte si prosím za (zavináč) odpovídající znak „@“, protože WordPress si ho jinak představuje jako email a vkládá mi do příkladu spoustu html kódu, který tam pochopitelně nepatří:

Příkaz terminálu:
ssh pi(zavináč)192.168.1.2

 

Po tomto přihlášení jste přihlášeni jako uživatel „pi“ na terminálu stanice na adrese 192.168.1.2 a můžete s chutí pracovat.

Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: Ondřej Kolín

Student MFF, spokojený uživatel Linux Mint a mám spoustu zajímavých koníčků, které sem raději nebudu ani psát...

Komentáře jsou uzavřeny.