Linux-Mint-Czech — Conclusion.

1635__90x90_komun1Tak máme více než jeden rok za sebou a jak se na to všechno, co po nás zůstává podívám, tak nevycházím z údivu… Nicméně jsou v životě situace, kdy každá chvála je jen polní tráva : To je ten den, kdy z pošty vypadne složenka se sumou, která se nikterak nevejde do rozpočtu. Ten den přišel a s ním i naléhavost sehnat prachy. V angličtině je pro to název „fundraising“. Jelikož jsem byl v životě několikrát v situaci, kdy mi chyběla řádově vyšší částka, než o jaké se v posledních dnech psalo, poznám ten stísněný pocit, kdy bys „zadkem ani žíni neprotáhl“.
Jenže znajíc biblické citáty „klepejte a bude vám otevřeno, proste a bude vám dáno“ , tušil jsem, že zůstaneme na palubě. A zásluhu na tom má Mintí komunita, tedy NAŠE MINTÍ KOMUNITA, ano, S VELKÝMI PÍSMENY.

Protože tak je to správně: Každý může přispět svojí hřivnou a nebude to bolet. Peníze nikdy nebyly, nikdy nejsou, ale když třeba, vždy se najdou. Když mě Satapouch v jednom interview zpovídal, tak jsem říkal, že když si něco odněkud zadarmo vezmu, tak podvědomě mám pocit, že bych se měl nějak revanšovat. A protože jsem už léta s Mintem nadmíru spokojen, přispívám svou radou a píši články pro ostatní, kterým se ještě jen otevírá cesta. Je to moje know-how, příspěvek do společného díla, co se nedá vyjádřit v penězích. Vidím, jaká je nouze o aktivní redaktory, vidím, jak skoro celý náklad nese na bedrech Satapouch a tak místo toho, abych seděl v houpací židli na zápraží a pokuřoval fajfku… no prostě jsem zase v první linii.

Teď k tomu fundraisingu: Když jsem před 45 lety (1968) zakládal 1. skautský oddíl v Košicích, tak jsme měli všichni holé zadky jak opice. Tak jsme se jako komunita příznivců a fandů dali dohromady, každý dal co měl a co mohl, a najednou byl oddíl zabezpečený a mohl vzniknout další. Jelikož jsem kromě svého byl ještě nadřízen i těm dalším oddílům, tak mohu poznat ten pocit, co má dnes Satapouch. Když děláme dobrou věc, nemůžeme ale nic nedělat, zůstat stát stranou – úspěch nás pak nemine!

 

°°°°°°°°°°ooooo000OOO000ooooo°°°°°°°°°°

 

Stojíme dnes ještě před další výzvou. Jedna věc je, když finančně náš portál zachráníme. Další vykřičník bude, CO do toho našeho webu budeme dávat. S tím je neodmyslitelně spojeno že KDO to tam bude dávat. Zvykli jsme si mnozí na to, že to samozřejmě všechno udělá Satapouch a dodoedo, segfault, kolega, ulo, Old Bobby a snad i další. Samozřejmě, budeme to dělat, ale mějme na paměti, že žádný strom neroste do nebe a každá studna může na nepříznivých podmínek vyschnout. Nicméně portál nejsou jen Aktuality a Zprávičky; máme Fórum, wiki, G+ a poradnu, kde opět dominuje Satapouch, ale jsou tam další snaživci – Láďa Lenský, Kamowski, menom, Allconius, Pavlína Novotná a další. A co je nejdůležitější: problémy se nekopnou do autu, ale řeší ! Ve srovnání s jinými linuxovými diskusními poradnami se u nás nesetkáme s odpovědmi typu RTFM a ROFL atd. Stačí jemné připomenutí, že nejdřív třeba ČÍST a teprve potom se PTÁT.

Náš Mintí portál není jen nějaké chrastítko, je to velká a komplexní platforma. Nemůže proto být, i když to tak někdy vypadá, „One man show“. Neříkám že každý, ale každý schopnější člověk, co pracuje s Mintem a má trochu času navíc, by si mohl vybrat svoji pozici, ve které může pomáhat ostatním. Nebudeme předpokládat, že počet Minťáků je konstantní, může růst ale i klesat. Měl by ale růst, je to náš cíl: V „informované“ veřejnosti ale převládá názor, že Mint je pro linuxové novice a pravý linuxák dělá s Archem, Manjarem, Crunchbangem, Fedorou a podobnými. Nebudeme jim to brát…

https://www.root.cz/clanky/vysledky-pruzkumu-linux-na-desktopu-2013/#ic=articles-most-discussed&icc=vysledky-pruzkumu-linux-na-desktopu-2013

Do povědomí veřejnosti je (ne)pochopitelně zapsáno Ubuntu, pro migranty se zase doporučuje ZORIN. Typická je jeho mírná nedokonalost a podoba s Windows; jako dočasné pískoviště se na rozcvičení docela hodí. Pak by měl být už jen krůček k tomu, dát si na desktop Mint s MATE. Na verzi nezáleží, od MINTu 13 nahoru by všechno mělo jednoduše a spolehlivě fungovat. Z těch starších snad MINT 9 s GNOME a Compizem, ale tam už není podpora, nicméně dokud se obejdeme bez novinek, na běžnou práci je to šídlo, které mi doma na slabším nettopu dobře slouží.

Pokud jsem sledoval problémy, které mají nejen začínající linuxáci, tak je zřejmé, že se nejedná o zjevné chyby Mintu, ale nekompatibilitu s hardwarem, především s notebooky. Když pomyslíme na počet výrobců, chrlících statisíce notebooků denně, tak nás nepřekvapí, že občas se nepodaří najít správný ovladač na grafiku nebo na zvuk. Nové BIOSy předvádějí též nejrůznější překvápka a tak se vina přenáší neprávem na Mint. Podobně jsou na tom nové disky, HDD typu GTP, nebo na kterých je primárně W8. Protože většina nedorozumění se rekrutuje ze vztahu Notebook & Mint 15 Cinnamon, jsem v naději, že MINT 16, který si už za několik týdnů můžeme vyzkoušet, bude v tomto směru víc odladěný. Já sám jsem se setkal se zlobící grafikou na notebooku Lenovo, a také s ovladači na grafiku na nettopu od eMachines. S odstupem času jsem ale získal jiný pohled na věc, sehnal vhodný ovladač, který už netrhá a jedou mi i trochu náročnější hry jako billiard a golf.

 

1636__620x480_komun2

 

To je tak asi všechno, co mi po roku existence našeho portálu utkvělo v paměti a teď mi vrtá hlavou co a jak to udělat, aby naše společné dílo přešlo na „vyšší level“. Mám už o tom představu, ale bude to nějakou dobu trvat a obnáší to hodně práce. Ale to už je jiná pohádka …

 

°°°°°°°°°°ooooo000OOO000ooooo°°°°°°°°°°

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Jedna reakce na Linux-Mint-Czech — Conclusion.

  1. bambas říká:

    Tuhle komunitu sleduju od jejiho vzniku a je neuveritelne, jaky kus prace se tady odvedl za ten jeden rok a kousek! Sice Mint uz nepouzivam (pouzival jsem LMDE), nyni jedu na Crunchbang distru, ale zrejme se k Mintu zase vratim, protoze vidim, ze nejen komunita, ale samotner distro udelalo velky krok kupredu. Autorum webu preji pevne nervy, podporu kumunity, spousty napadu do dalsiho roku a taky hlavne ty penize, at komunita prispiva 😉 Diky!