Tipy a triky pro (nejen) Cinnamon

1625__90x90_triky1Dnes bych chtěl představit pár triků, které při pohybu/práci v systému používám. Jedná se jak o kosmetické věci, tak i o celkem zásadní věci, které ovlivňují funkčnost a hlavně vaši produktivitu (samozřejmě pouze kladně). Některé věci jsme již na webu zmínili a jedná se zároveň o nepatrnou část ze všech možností, které vám systém nabízí (a s novými verzemi toho bude ještě více).

 

#1 Otevírání souborů v terminálů

Již jsem si zvykl spoustu běžných činností přenášet do terminálu, ale obrázek je ještě stále lepší pustit si v grafickém prostředí, nebo film spustit v přehrávači. Zde lze využít příkaz xdg-open, který se v nastavení systému podívá po výchozím programu pro daný MIME typ a spustí ho s předáním plné cesty k souboru jako parametru.
Prakticky: Ve složce ~/Downloads si stahuji všechny soubory, například díly svého oblíbeného seriálu a spoustu dalšího nepořádku, od fotek, přes PDF, až po slidy z přednášek (v předchozí instalaci velikost této složky u mě odpovídala kolem 100GB), takže najít .avi soubor je hrozně otravné. Takže využiji konstrukci příkazu „ls *.avi“, který mi vypíše všechny soubory končící na .avi → Dále naváže xdg-open vybrany_soubor.avi a otevírání souboru začne (zde samozřejmě funguje i místo xdg-open vlc, ale například při otevírání .pdf si málokdo příkaz evince pamatuje).

 

#2 Nahrávání obrazovky

Každý z nás někdy chce přenést někomu dění na obrazovce, či prostě pořídit záznam (například ukázka, nebo videonávod) a používá externí nástroje, například balíček „recordmydesktop“. (Gnome) Cinnamon tuto funkčnost nabízí od začátku pomocí klávesové zkratky Ctrl + Shift + Alt + R ukládá záznam obrazovky (video) do domovského adresáře s koncovkou .webl, se kterým je možno dále libovolně pracovat

#3 „Ladění“ systému

Mnoho z Linuxových uživatelů je věčnými rýpaly v systému, kdy si ladí vzhled a funkčnost systému od zaváděcí sekvence, až po barvu a velikost data na panelu. V Linuxu oproti MS Windows je běžné tyto informace ukládat do konfiguračních souborů, takže jsou velmi jednoduše spravovatelné.  Běžný uživatel velmi často má problém tyto soubory objevit, nebo se bojí do nich zasahovat a tak tu existují specializované nástroje. Zde vynechám (dle mého názoru) nejznámnější Ubuntu-tweak a uvedu dva nástroje prostředí gnome, ovšem použitelné i v Cinnamonu (Cinnamon je fork, neboli odvozenina, Gnome). Při instalaci si oba programy sebou „přitáhnou“ i Gnome Shell, tedy instalace zabere kolem 40 MB.

#3.1 Gnome-tweak-tool

Konfigurační nástroj pro prostředí gnome (jak z názvu patrno) jedná se o nastavení Gnome Shellu, ale některá nastavení ovlivňují právě GTK, což je základ Cinnamonu. V tomto případě se jedná o nástroj, jehož funkčnost pokrývá Cinnamon Settings

#3.2 Gconf-editor

Konfigurační nástroj, který můžeme přirovnat k regedt32.exe, spravuje uložené konfigurační soubory od mnoha aplikací a uživatel může měnit údaje bez obav o zachování správné syntaxe. Opravdu je zde k nalezení mnoho nastavení od aplikací různých typů, Banshee, Nemo apod.

 

1626__340x220_triky2

GConf umožňuje spravovat nastavení systému velmi pohodlně, přehledně a celkem i bezpečně

 

#4 Práce na plochách

Silnou stránku linuxového GUI je i práce na virtuálních plochách, osobně rád ovládám systém bez nutnosti zvedat ruce z klávesnice a tak i pro práci na více plochách jsem se naučil intuitivní klávesové zkratky. Vyzkoušejte!
Přepnutí na plochu vlevo/vpravo: Ctrl + Alt + ← / →
Přesunutí aktivního okna na plochu vlevo/vpravo Ctrl + Alt + Shift ← / →
Zapnutí přehledů oken Expo/Scale: Ctrl + Alt + ↑ / ↓

 

#5 Řešení problémů

Pokud systém „zamrzne“, tak se ve většině případů jedná o problém grafického prostředí, či běžících programů, tato situace je naštěstí velmi snadno řešitelná. Zde uvedu pár triků, pokud spustíte příkaz „xkill“, tak se kurzor mění ve vypínač aplikací, tento příkaz doporučuji namapovat na klávesovou zkratku „Ctrl + Alt + X“, tak aby byl pokaždé na dosah.
Při vážnějších situacích je možné přepnout do nového rozhraní (grafické prostředí je „naroubované“ na nějakou „větev“, které sahají na systém) a v tomto novém rozhraní je možné neodpovídající procesy zničit, viz tento náš článek.

 

#6 Nastavení průhlednosti panelu

Pro fanoušky průhledností chci ukázat návod, jak si v libovolném tématu udělat panel průhledným, návod se dá velmi snadno rozšířit na tvoření vlastních grafických témat pro Cinnamon, ale tomu se opravdu věnovat nechci. Cinnamon jako grafický frontend má vzhled kódován v klasických .css souborech (jejich uplatnění je při tvorbě webů) a tak lze snadno měnit vzhled. Předpokládejme, že máme zvolené téma Cinnamon (výchozí témata jsou ve složce /usr/share/themes a nová v ~/.themes). Soubor cinnamon.css je uložen v /usr/share/themes/Linux\ Mint/cinnamon a k jeho otevření je potřeba superuživatelské oprávnění (gksu gedit).
Najděte „#panel“ a do této části (označené v závorkách { a }) na konec připište     background-color: rgba(0,0,0,0.35); , právě poslední číslo (0.35) označuje průhlednost od 0 (jako zcela průhledné) do 1. V tomto css souboru se dají dělat „psí kusy“, ale doporučuji si ho předem zazálohovat, tak aby jste v případě neočekávaného chování se měli k čemu vracet.

 

#7 Vlastní nastavení data a času

„Časově-kalendářní“ applet na panelu umožňuje modifikaci formátu data, tyto modifikace provádějte na základě funkce „date“, nebo pomocí odkazované webové stránky, která obsahuje metodiku „drag-n-drop“ (táhni a pusť).
Doufám, že jste si něco odnesli a například, že už po přečtení máte průhledný panel, vlastní formát data, nahraných několik hodin záznamů, nebo alespoň všechna otevřená okna na samostatné obrazovce. Dostaňte z nabídnuté síly systému a prostředí maximum!

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: Ondřej Kolín

Student MFF, spokojený uživatel Linux Mint a mám spoustu zajímavých koníčků, které sem raději nebudu ani psát...

5 reakcí na Tipy a triky pro (nejen) Cinnamon

  1. huskyviking říká:

    Přidávám návod jak nastavit HDMI zvukový výstup s kartou Radeon.
    Editujeme soubor:
    $ sudo gedit /etc/default/grub
    Řádek
    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=“quiet splash“
    změníme na:
    GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=“quiet splash radeon.audio=1″
    a při zavírání geditu uložíme.
    Dálší příkaz pro terminál:
    $ sudo upadate-grub
    Změníme nastavení v hlasitosti na HDMI (zakážeme vnmitřní zvukový výstup v nastavení), vypnout zastrčit hdmi kabel, zapnout PC a pak si jen vychutnat zvuk na Vaší TV.
    Poznámka: příkaz update-grub vyžaduje restart, zasunutí kabelu vypnutí, proto jsem to napsal takto.
    Zdroj: http://community.linuxmint.com/tutorial/view/1051

  2. Spajk říká:

    Dobrej článek, jen bych v bodu #1 upravil formátování, aby byl ten příkaz „xdg-open vybrany_soubor.avi“ více rozlišitelný od plaintextu. A uživatli Huskivikingovi děkuji za poznámku, doma se na to vrhnu.

  3. huskyviking říká:

    Spajk >> ještě bych měl dodat, že v Mate se místo gedit zadává pluma, a samozřejmě sudo update-grub, nikoli upadate, to byl překlep. Děkuji Spajku.

  4. František Kodera říká:

    Po instalaci Mintu 18.3 mate sytém místo vypnutí restartuje, umí někdo poradit ? Děkuji

  5. takyradějianonymně říká:

    zeptej se raději vedle na fóru!
    tady to je dost už starší článek a navíc ta diskuze tady tj. co a jak by mohlo být rozsáhlejší, také se tě je třeba vyptat co a jak ji laboroval před tím no a také co máš za vůbec železo, také jsem zahlédl že ten problém už porůznu a obecněji se na webech probíral, tak zagoogli 🙂