Flowblade, video editor s novými vychytávkami

1524__80x80_flowDnes se opět po nějakém čase budeme věnovat příznivcům hrátek s videem v našich řadách. Je faktem, že pro editaci videa v Linuxu existuje celá řada svobodných nástrojů, ale jak známo, programů není nikdy dost, a tak si tu teď představíme další z nich.

Má název Flowblade a jedná se o nelineární editor pro vícestopá videa v Linuxu, šířený pod licencí GNU GPL v. 3. Nedávno byl vydán ve verzi 0.10, kde se objevil např. nový zvukový mixer, byl rozšířen logovací panel, byly přidány nové UI ikony a další.

Flowblade poskytuje výkonné nástroje pro kombinování a filtrování audia a videa: střih nebo se přidání videa, vytváření filmů z videoklipů, zvukových či grafických souborů a tak dále.

Aplikace využívá filmového stylu, tzv. střih paradigma, ve kterém je  klip obvykle automaticky umístěn těsně za klip předcházející, nebo mezi dva existujícími klipy. jsou-li vloženy do časové osy. Jako úpravy je potom možné provádět střih, nastavit výstupní bod klipu, nebo je možné klip ořezat čí úplně nebo částečně odstranit. Filmový styl střihu je rychlejší pro vytváření programů s většinou lineárním ořezáváním s rozdělením audia. Lze ale zvolit i styl pomalejší, obsahují-li programy složité kombinace a zároveň chybí přesný scénář.

I když je Flowblade vyvíjen již od roku 2009, teprve nedávno se objevil v repozitářích pro Linux Mint i Debian (Test/Unstable).

 

Nejnovější verze Flowblade 0.10 přichází s několika zajímavými změnami, jako například:

  • Nové okno s Audio Mixer VU pro všechny skladby (vyžaduje MLT 0.8.8);
  • Byl rozšířen logovací panel, což to umožňuje uživateli uložit a pojmenovat mediální soubory metodou Mark In/Out. To je velmi užitečné zejména při práci s dlouhými soubory, které zahrnují více zájmových oblastí;
  • Mohou být umístěny značky pro identifikaci pozice na časové ose klipu;
  • Dělící kompozitor Blend poskytuje výhodu jediného kontrolního bodu jak pro průhlednou, tak pro afinní transformaci ve všech standardních režimech prolínání (vyžaduje Frei0r 1.4);
  • Obrazové sekvence označených snímků lze nyní importovat jako média;
  • Zobrazování předvoleb pro běžně používané typy souborů;
  • Jednosměrné přechody pro rychlé změny scén;
  • GUI byl aktualizován a má nyní více než 20 nových ikon a vlastních tlačítek;
  • Nastavitelná pozice karet;
  • Konfigurovatelné zobrazení časového kódu pozice;
  • Klávesové zkratky pro práci s okny (Nápověda > Klávesové zkratky);
  • A mnohem více. Úplný seznam nových funkcí a změn najdete v poznámkách k vydání;

 

1525__420x340_flow1

 

1526__420x340_flow2

 

1527__420x340_flow3

 

 

Stažení Flowblade video editoru

Poznámka: Flowblade vyžaduje rozlišení alespoň 1152×768.

Jak už jsem psal výše, Flowblade je k dispozici v repozitáři, leč dosud nebyl aktualizován na nejnovější verzi (0.10). Tu si můžete stáhnout odtud. Po nainstalování se vám zobrazí ikona pro spuštění aplikace v Menu > Zvuk a video > Flowblade Movie Editor. Pro naše končiny je plusem obstojná lokalizace do češtiny, jak je na tom program se slovenštinou bohužel nevím.

Důležité: Některé funkce vyžadují balíčky MLT 0.8.8 a Frei0r 1.4, které nejsou k dispozici v repozitářích. Můžete si je nainstalovat v Linux Mintu pomocí PPA, jako je např. tento (obsahuje MLT 0.8.8 a nejnovější verzi Frei0r).

Aby vám vývojáři usnadnili začátky s aplikací Flowblade, vytvořili uživatelskou příručku – tu najdete ZDE. K dispozici jsou také 3 video tutoriály, umístěné v dolní části domovské stránky.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.