Zálohování a obnova všech instalovaných balíčků na CD/DVD pomocí nástroje APTonCD

[singlepic id=1365 w=110 h=100 float=right]APTonCD je aplikace, kterou můžete použít k vytvoření lokálního úložiště s nainstalovanými balíčky z vašeho Linux Mintu na CD / DVD. Tento nástroj vám usnadní obnovení balíčků softwaru, nainstalovaných ve vašem systému. Je vhodný zejména pro uživatele, kteří nemají po ruce internet nebo se jim nechce stahovat znovu všechny balíčky.

Pomocí tohoto nástroje lze zálohovat všechny nainstalované balíčky ve vašem operačním systému. Můžeme si tak snadno nainstalovat nebo přidat balíčky i se zdroji nebo obnovit APT Cache balíčků.

 

 

Instalace APTonCD

Tento nástroj je k dispozici ve standardních repozitářích Linux Mintu, tudíž si již nemusíte přidávat žádné externí zdroje. Navíc je součástí defaultní inastalace Linux Mint 15 Olivia. Jestliže tak tomu z nějakého důvodu není, můžete si jej nainstalovat zadáním následujícího příkazu v terminálu:

user@lm:~$ sudo apt-get install aptoncd

 

Ikona pro spuštění aplikace se vám poté zobrazí v Menu > Správa > APTonCD.

 

 

Zálohování balíčků s APTonCD

Otevřete APTonCD z Menu nebo v terminálu zadejte příkaz aptoncd. Po spuštění se vás aplikace zeptá, zda chcete vytvořit instalační CD / DVD se všemi balíčky z mezipaměti apt-get a také přidané balíčky, které jste si buďto stáhli nebo které jste obnovili z již vytvořeného instalačního CD / DVD pomocí nástroje APTonCD. Mějte na paměti, že se nebude instalovat žádný software do vašeho systému, nainstalované balíčky budou jen zkopírovány do APT Cache.

 

[singlepic id=1366 w=420 h=340 float=center]

 

My si jako první vytvoříme instalační CD / DVD. Začněte kliknutím na tlačítko Vytvořit. Budou se analyzovat a zobrazovat všechny balíčky, nainstalované v mezipaměti vašeho systému.

 

[singlepic id=1367 w=420 h=340 float=center]

 

Ve výchozím nastavení nástroj APTonCD vybere všechny nainstalované balíčky. Můžete však zrušit výběr balíčků, které nechcete přidat na CD / DVD. Také si můžete přidat libovolné balíčky kliknutím na tlačítko Přidat ve správci souborů. Poté kliknutím na tlačítko Vypálit vytvořte instalační disk.

 

[singlepic id=1368 w=420 h=340 float=center]

 

Vyberte cílové umístění pro uložení vypáleného disku a klepnutím na tlačítko Použít spusťte operaci. Poté se automaticky prohledají a vytřídí všechny vámi vybrané balíčky, vytvoří se ISO obraz ve vybraném cílovém umístění a budete vyzváni k vypálení disku pomocí aktuálně nainstalovaného softwaru pro vypalování CD / DVD.

 

[singlepic id=1369 w=420 h=340 float=center]

 

Vložte CD / DVD do mechaniky a klikněte na Ano pro vytvoření instalačního disku. Tím se automaticky otevře výchozí vypalovací software a začne se vytvářet instalační disk. V mém případě je výchozí vypalovací software CD / DVD aplikace Brasero, je tedy automaticky otevřena a připravena pro vypálení instalačního média.

 

[singlepic id=1370 w=420 h=340 float=center]

 

Po vytvoření instalačního média jej pak můžete připojit a nainstalovat z něj potřebný software.

 

Obnovení balíčků APT Cache

Přejděte na Menu > Nastavení systému > Zdroje softwaru > Další repozitáře. Zde vyberte Přidat nový repozitář. V dialogovém okně pak zadejte název instalačního média, které jste předtím vytvořili pomocí nástroje APTonCD.

 

[singlepic id=1371 w=420 h=340 float=center]

 

A to je v podstatě vše. Nyní si již tedy budete moci instalovat balíčky z vámi vytvořeného CD/ DVD. Jen upozorňuji, že tento návod platí pro pracovní prostředí Cinnamon a  OS Linux Mint 15 Olivia.

Domovskou stránku projektu najdete na http://aptoncd.sourceforge.net/, která ovšem přílišnou aktivitou nehýří.

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.