Formátování USB flash disků v Linux Mint 16

1099__90x90_linux-mint-15_0Linux Mint byl jednou z prvních distribucí, která měla podporu pro čtení a zápis  ve formátu NTFS. Ten se objevil v hybridních ISO obrazech (které mohly být zapsány na USB flash disky) zhruba ve stejné době jako u jiných distribucí, což ale už bylo pozdě, neboť se objevily ISO obrazy xorriso 64bit (ty lze spouštět z EFI jak přes USB, tak i z DVD).

Poté už Linux Mint 14 představil „mintStick„, což je v podstatě vylepšená verze USB ImageWriteru. V Linux Mintu 15 pak bylo pro tyto účely uvedeno na světlo světa rozšíření správce souborů Nemo, takže nyní můžete jednoduše kliknout pravým tlačítkem myši na soubor ISO a v nabídce zvolit „Vytvořit bootovací USB disk„. Veškeré zapisování ISO obrazů na USB flash disk se stalo hračkou. Je tu ale ještě jedna věc, která není zdaleka tak triviální… totiž, když potřebujete přeformátovat USB flashku před vlastním přenosem dat.

To pak aby jeden bojoval s příkazovým řádkem nebo dokonce použil aplikaci GParted. V té je však potřeba flash disk odpojit, vymazat tabulku rozdělení disku, vytvořit novou, vytvořit nový oddíl ho a ten znovu naformátovat.

V Linux Mintu 16 už bude vše pod „jednou střechou“. V mintSticku už totiž bude zahrnuta také možnost formátování USB flash disků (pod pojmem formátování mám na mysli provedení všech nudných úkonů, uvedených výše).

 

1443__420x340_mintstick

 

Formátovací nástroj bude k dispozici v nabídce, kdy se zde po kliknutí pravým tlačítkem myši na obraz ISO objeví „Formátovat …„, a sice ve správcích souborů Nemo a Dolphin. Jak můžete vidět na obrázku, rozhraní nástroje je velmi jednoduché a není na něm nic moc zvláštního. Přesto by to měl být skvělý doplněk pro práci s USB flash disky, jejichž formátování se stane tak triviálním, jak je to jen možné. Navíc, jako většina nástrojů v Mintu, není mintStick se systémem nijak svázán a tudíž může být použit i v jiných distribucích.

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Jedna reakce na Formátování USB flash disků v Linux Mint 16

  1. kamowski říká:

    LM 15 Mate
    správca súborov Caja
    „mintstick“ balíček je už v základnej inštalácii len ho treba „prebudiť“ 🙂

    – kliknite pravým na *.iso súbor a zvoľte „Otvoriť pomocou inej aplikácie“
    – zadajte vlastný príkaz: mintstick
    od teraz by sa mal zobrazovať v ponuke pri kliknutí pravým na *iso
    – vyskočí rozhranie „USB Image writer“