Na kompresi obrázků: Trimage

1226__100x100_trimTrimage je nástroj, jehož pomocí můžete zmenšit velikost obrázků jejich reenkódováním (kompresí). Reenkódování / komprese je bezeztrátová, což znamená, že u obrázků během komprese nedojde ke ztrátě dat, neboť se reenkóduje nastavení komprese obrazu.

Jedná se o GUI aplikaci, která se opírá o několik nástrojů příkazového řádku, aktuálně vykonávajících reenkódování. Jak vidíte na níže uvedeném screenshotu, vše je velmi jednoduché a program vám ani neumožní změnit nastavení. Podporovány jsou pouze formáty JPG a PNG.

Při reenkódování berte též na vědomí, že v závislosti na kvalitě obrazových dat (rozlišení, formát, barevná hloubka atd.) se bude značně lišit i čas, potřebný k dokončení celé operace. Rovněž při zpracování více snímků, máte-li vícejádrový procesor, umí Trimage pro optimální výkon využit všechna dostupná jádra.

 

1225__420x340_trim-1

 

Jednotlivé obrázky lze do okna přidat přetažením nebo můžete použít tlačítko „Add and compress„. Jakmile je obrázek přidán, začne automaticky jeho komprese. Přitom se zobrazují data, jako například název souboru, stará a nová velikost obrázků a účinnost komprese v procentech. Hlavní okno lze minimalizovat do systray oblasti na hlavním panelu.

 

Instalace

Instalace v Linux Mintu 15, 14, 13, 12 je velmi jednoduchá. Stačí otevřít Správce softwaru nebo Synaptic, do vyhledávacího pole zadat název aplikace a poté již jen několika kliknutími nainstalovat. Druhou možností je instalace pomocí příkazového řádku, kdy v terminálu zadáte příkaz:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install trimage
 

Po instalaci se vám zobrazí ikona pro spuštění Trimage v Menu > Grafika > Trimage image compressor.

 

Nevýhody?

Najdou se. U jiných aplikací je možnost měnit některá nastavení a jakmile začne komprese, neexistuje žádný způsob, jak jí zastavit! I když zavřete okno aplikace, budou se i nadále obrázky zpracovávat na pozadí (neboť se nástroj opírá o příkazový řádek). Dále pak chybí česká i slovenská lokalizace, což ovšem při jednoduchosti programu nevadí.

Jinak, když pomineme výše zmíněné, je to skvělý nástroj, jehož předností je jednoduchost a snadné ovládání. Domovskou stránku najdete na http://trimage.org/.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.