Zrychlení bootování Linux Mint 15 vypnutím Správce aktualizací

[singlepic id=1099 w=100 h=100 float=right]Naše distro Linux Mint má svůj vlastní manažer aktualizací s názvem mintUpdate. Jedná se o uživatelsky velmi přívětivý nástroj, který vám napomůže k tomu, aby váš operační systém byl vždy aktualizovaný. Sám má schopnost kontroly aktualizací, přičemž automaticky upozorní uživatele, jsou-li k dispozici nové aktualizace.

Avšak, jako vše, má i toto svou stinnou stránku, neb se o dost prodlužuje čas pro nabootování celého systému. Zakázáním spouštění  mintUpdate při spuštění systému v Linux Mint 15 (Cinnamon) je možné dosáhnout až o 17% lepší bootovací čas.

Vypnutí Správce aktualizací po spuštění systému však znamená, že už nebudete pravidelně upozorňováni na nové aktualizace. Pro mě osobně osobně to není až takový problém, protože raději dělám ruční kontrolu aktualizací, neboť upřednostňuji rychlejší start počítače.

 

[singlepic id=1200 w=420 h=340 float=center]

 

Pokud je však pro vás prioritou udržení stále aktuálního operačního systému, pak raději nechte vše v současném stavu. Pokud máte radši rychlejší start systému, pak zkuste níže popsanou metodu a zakažte Správce aktualizací, čímž získáte o několik sekund lepší bootovací čas vašeho PC.

 

Krok 1:

Klikněte na ikonu Menu na hlavním panelu v Cinnamonu, vyhledejte položku Aplikace spouštěné při přihlášení a klikněte na ní.

 

[singlepic id=1201 w=420 h=340 float=center]

 

Krok 2:

V okně Aplikace spouštěné při přihlášení, odstraňte „zatržítko“ u položky mintUpdate, jak je uvedeno níže, čímž jej vypnete.

 

[singlepic id=1202 w=420 h=340 float=center]

 

Až budete hotovi, zavřete okno.

 

Krok 3:

Následně otevřte terminál a zadejte tento příkaz:

user@lm:~$ sudo rm /var/lib/ureadahead/pack

____________________

Co uvedený příkaz vykoná?

Linux Mint má nástroj pro urychlení bootování s názvem  Ureadahead. Onoho urychlení dosahuje tím, že nejprve monitoruje proces bootování operačního systému, následně pak přeskupí pořadí načítání souborů použitých při bootování. Děje se tak proto, aby si disk (ať už se jedná o klasický HDD nebo SSD) mohl rychleji vyhledat a nahrát tyto soubory do paměti RAM, čímž se sníží čas bootování.

Ureadahead“ funguje do značné míry automaticky, což znamená, že při přidání nové služby či programu (jsou-li přidány nebo odstraněny z Aplikací spouštěných při přihlášení), je vše při příštím restartu systému automaticky optimalizováno.

Nicméně může nastat situace, kdy do seznamu zadáte nějaký program manuálně a zde je právě prostor pro výše uvedený příkaz. Ten odstraňuje v Ureadahead již existující (starou) databázi a také jej donutíte k znovuvytvoření nové databáze.

_____________________

Jakmile je tento příkaz vykonán, restartujte počítač (povšimněte si, že start OS trvá déle než obvykle – je to jen pro tentokrát).

Jakmile vám naběhne celý systém, nechte počítač nečinný ještě po dobu asi 40 sekund pro dosažení optimálního výkonu. Během této doby bude Ureadahead vytvářet a ukládat nový databázový soubor s názvem „pack“ (ve složce /var/lib/ureadahead).

 

[singlepic id=1203 w=420 h=340 float=center]

 

To by mělo být vše. Nyní můžete buď vypnout nebo restartovat váš počítač a při jeho příštím spuštění byste měli zaregistrovat zlepšení času jeho nabootování.

 

[singlepic id=1204 w=420 h=340 float=center]

 

Nemám jistotu, že bootování bude rychlejší na každém počítači (záleží také na hardwaru) avšak na mém PC jsem zaznamenal poměrně výrazné zrychlení startu systému.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

2 reakce na Zrychlení bootování Linux Mint 15 vypnutím Správce aktualizací

  1. segfault říká:

    Chcete mít systém rychlej jako blesk? Kupte SSD a máte boot pod 15 sekund. O rychlosti odezvy při práci nemluvě.