Jak v LM 15 MATE vždy zobrazovat oblíbené aplikace v Mintmenu

1152__140x110_dconfVe výchozím nastavení jsou v menu  v Linux Mint 15 MATE zobrazeny buď oblíbené aplikace nebo seznamu posledních spuštěných (v závislosti na vašem posledním sezení). Pokud ale chcete vždy mít zobrazeny oblíbené aplikace, stačí systém malinko vyladit. Ve starších verzích systému Linux Mint MATE stačí spustit Mateconf-editor a vyladit nastavení, ale v Linux Mint 15, Mateconf-editor chybí a je se nahrazen nástrojem Gsettings. V tomto nástroji jsem nikde nenašel, jak se dá tato vlastnost nastavit, a tak jsem se rozhodl použít jiný ladící nástroj – Dconf-tools. Chcete-li si tento nástroj nainstalovat v Linuxu Mint 15 MATE, stačí otevřít terminál a zadat tento příkaz:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install dconf-tools
 

Máte-li Dconf-tools nainstalován, stiskněte Alt + F2 a zadejte dconf-editor, stiskněte klávesu Enter a otevře se vám okno aplikace Dconf-editor. Na postranním panelu přejděte na com > linuxmint > mintmenu. Zde uvidíte možnost „start-with-favorite„. Tuto volbu zaškrtněte a Mintmenu už při každém spuštění bude zobrazovat jen vaše oblíbené aplikace.

 

1153__420x340_dconf1

 

Chcete-li si přidat další aplikace do sekce „Oblíbené„, otevřete si seznam aplikací a kliknutím pravým tlačítkem na danou aplikaci v otevřené nabídce zvolte „Show in My favorite“:

 

1154__420x340_dconf2

 

Jedním z problémů, se kterým se můžete setkat, je, že aplikace v seznamu oblíbených nejsou uspořádány v požadovaném pořadí. Chcete-li si aplikace seřadit podle sebe, budete muset upravit soubor ~/.linuxmint/mintMenu/applications.lst . Pomocí libovolného textového editoru (Gedit) otevřete tento soubor a seřaďte tyto aplikace podle sebe. Poté klikněte pravým tlačítkem myši na Mint menu, zvolte „Znovu načíst pluginy“ , čímž restartujete Mintmenu a Oblíbené aplikace budou už nyní nově seřazeny. Pokud si chcete přidat nějaké vlastní aplikace,  musíte si vytvořit vlastní spouštěč. Ten vytvoříte tak, že si otevřete terminál a zadáte následující příkaz:

Příkaz terminálu:
sudo mate-desktop-item-edit /usr/share/applications –create-new
 

Objeví se okno, ve kterém si můžete vytvořit nový spouštěč. Například zadejte název, příkaz pro spuštění webového prohlížeče a URL adresu webové stránky. Chcete-li změnit ikonu (která se vám později objeví v Mintmenu, klikněte dvakrát na obrázek ikony a vyberte nějakou jinou). Zde je příklad příkazu pro otevření Facebooku:

 

1155__420x340_dconf3

 

Nyní máte spouštěč pro Facebook v /usr/share/applications/Facebook.desktop . Chcete-li si ještě přidat tento spouštěč mezi oblíbené v Mintmenu, stačí jej přidat do souboru ~/.linuxmint/mintMenu/applications.lst tak, jak jsem popsal výše.

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Jedna reakce na Jak v LM 15 MATE vždy zobrazovat oblíbené aplikace v Mintmenu

  1. Ondřej Kolín říká:

    Dobrý návod, jen k otevírání odkazů doporučuji příkaz xdg-open , který otevírá ve výchozí aplikaci, takže pokud někdo použije místo „firefox“ právě xdg-open, tak se mu to otevře v jeho prohlížeči a co je ještě lepší, funguje i na lokální (otevírání textů, obrázků, atd.)