Final Term – nadějný emulátor terminálu pro Linux

1219__90x90_ftJe pravda, že téměř všechna hlavní desktopová prostředí mají svůj vlastní emulátor terminálu. Přesto, pokud jde zejména o funkce, vypadají všechny skoro stejně, ale stále je v nich prostor pro zlepšování, že? Final Term je v tomto smyslu nový emulátor terminálu (a je stále vyvíjen), který přináší několik svých unikátních vlastností, z nichž některé mohou případné uživatele zaujmout.

 

1220__420x340_ft1

 

1223__420x340_ft4

 

Zde jsou některé z jeho funkcí …

 

1. Chytré textové menu

Většina terminálových emulátorů má schopnost rozpoznat určité typy vstupů / výstupů, jako je například rozpoznání URL adresy v textu a umožnit její otevření ve webovém prohlížeči. Jsou zde však i jiné možnosti, schopné rozpoznat cesty k jednotlivým souborům a ty pak můžete otevřít pouhým kliknutím.

Přestože Final Term přímo nemá tuto funkci, umožňuje vám kopírovat / přesouvat / mazat i několik souborů (či složek) a provádět s nimi související úkoly, jak vidíte níže.

 

1221__420x340_ft2

 

Pokud zadáte např. příkaz ps, tak Final Term má schopnost rozlišit PID (Process ID) od ostatních čísel a když na něj kliknete, otevře se nabídka, která vám umožní např. dokončit příkaz, dále kopírování do schránky, vyhledání PID pomocí argumentu -lf a měnit tak priority.

 

1222__420x340_ft3

 

2. Automatické dokončování příkazů

Tato vlastnost je založená na již dříve zadaných příkazech. Final Term má schopnost automaticky dokončit již dříve zadané kompletní příkazy. Velmi užitečné.

 

3. Automatické oznámení po vykonání dlouho běžícího příkazu

Final Term má také schopnost informovat vás (prostřednictvím „Upozornění“ v pracovním prostředí) po dokončení dlouho běžícího příkazu, například když je příkaz apt-get update dokončen. Nevím však, zda toto funguje u všech příkazů apt-get.

 

4. Skrývání textových výstupů

Při spuštění více příkazů je docela běžné, že je terminálové okno plné textu. I když je možné použít příkaz clear pro jeho vyčištění, můžete také použít malá tlačítka (šipky) na levé straně okna Final Term pro zobrazení / skrytí určitých oblastí textového výstupu.

 

5. Vestavěná podpora rozbalovacího seznamu

Final Term můžete také skrývat stisknutím klávesy F12. Pokud jej poté opět stisknete, otevře se jako rozevírací seznam. Pro někoho určitě pěkná vychytávka.

 

6. Jednoduché animace

Podle vývojářů používá Final Term hardwarovou akceleraci při vykreslování svých oken, takže by vše mělo fungovat jednoduše a rychle. Asi je to pravda, protože automatické rolování při zadání příkazů, jako je např. apt-get update, je poměrně rychlé.

 

7. Snadná konfigurace

Final Term přichází s jednoduchým oknem Preferences, ve kterém si můžete změnit výchozí velikost písma, barevné motivy a průhlednost.

 

Avšak …

Jak jsem se již zmínil na začátku, je třeba si uvědomit, že je tento nástroj stále v aktivním vývoji (pre-alfa), a tak zatím některé důležité funkce chybí a nástroj má i řadu chyb. Například chybí způsob volného kopírování a vkládání textu, i když kopírování URL, názvů souborů a složek je možné. Pokud si tedy něco zkopírujete, neexistuje způsob, jak to vložit do terminálového okna.

Také mi nešlo rolovat dolů při čtení manuálu. Rovněž se při překrytí okna stále automaticky mění jeho velikost a celá aplikace občas neočekávaně spadne. Takže trvalé používání Final Term zatím nedoporučuji. Nezbývá než doufat, že budoucí verze tyto problémy vyřeší.

Pokud si chcete tento emulátor terminálu vyzkoušet, nainstalujte jej v Linux Mintu pomocí jeho repozitáře. K tomu použijte tyto příkazy v terminálu:

Nejprve přidejte repozitář:

Příkaz terminálu:
sudo apt-add-repository ppa:versable/finalterm-daily
 

Aktualizujte databázi softwaru:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get update
 

A instalujte:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install finalterm
 

Poté se vám zobrazí ikona pro spuštění v Menu > Systémové nástroje > Final  Term.

Více informací najdete na domovské stránce projektu http://finalterm.org/.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.