Tor – anonymní prohlížení internetu

1105__120x100_torProhlížeč Tor (The Onion Router), dokáže značně ztížit sledování vašich internetových aktivit třetí stranou. Pomocí aplikace Tor, zatajíte vaší identitu, a tak se budete cítit jistější při surfování po internetu. Jednoduše řečeno, můžete surfovat anonymně a pro ostatní je velmi těžké sledovat vaše aktivity na internetu.

Tor vás chrání tím, že převádí vaší komunikaci do distribuční sítě,  vytvořené dobrovolníky po celém světě: zabraňuje tak tomu, aby mohl někdo sledovat vaše internetové připojení, jaké stránky jste navštívili a také zabraňuje tomu, aby z webových stránek, které navštívíte někdo určil vaši fyzickou polohu. Tor spolupracuje s řadou vašich stávajících aplikací, včetně webových prohlížečů, chatovacích klientů, vzdálené správy a dalších aplikací, založených na protokolu TCP.

 

1106__420x340_tor1

 

Rozmanitost a množství lidí, kteří používají Tor je vlastně tím, co dělá aplikaci bezpečnější. Tor vás schová mezi ostatními uživateli v síti, takže čím lidnatější a různorodější je uživatelská základna Toru, tím je i vaše anonymita skrytější.

 

1107__420x340_tor2

 

Po instalaci prohlížeče Tor ve vašem systému, jakmile jste on-line, tak je veškerý váš internetový provoz šifrován a nasměrován přes zabezpečenou síť anonymních uzlů až na stránku, kterou jste chtěli.

 

1108__420x340_tor3

 

1109__420x340_tor4

 

Tor také umožňuje uživatelům skrývat jejich polohu a zároveň nabízí různé druhy služeb, jako je publikování na webu nebo chatování. Používá „spojovací body“, ze kterých se ostatní uživatelé Toru mohou připojit k těmto skrytým službám, aniž by někdo jiný odhalil jejich síťovou identitu. Toto skryté servisní funkce umožňují uživatelům Toru vytvářet internetové stránky, kde mohou publikovat své materiály, bez obav z cenzury. Nikdo pak není schopen určit, kdo a odkud na daném webu publikuje.

 

Instalace Tor v Linux Mintu

Chcete-li si nainstalovat Tor v Linux Mintu 32bit, zadejte následující příkazy v terminálu:

Nejprve instalace repozitáře:

Příkaz terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:upubuntu-com/tor
 

A poté aktualizace databáze a instalace Toru:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get update && sudo apt-get install tor-browser
 

Chcete-li nainstalovat Tor v Linux Mintu 64bit, zadejte následující příkazy v terminálu:

Nejprve opět instalace repozitáře:

Příkaz terminálu:
sudo add-apt-repository ppa:upubuntu-com/tor64
 

A poté aktualizace databáze a instalace Toru:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get update && sudo apt-get install tor-browser
 

A konečně po instalaci Toru si nastavit oprávnění pro uživatele:

Příkazy terminálu:
sudo chown -R VASE-USERNAME ~/.tor-browser
 

Dále je dobré si nainstalovat GUI rozhraní s názvem Vidalia. Má i český překlad (slovenský jsem nikde nenašel), takže nastavení a orientace je o to snadnější. Zadejte tedy ještě příkaz:

Příkaz terminálu:
sudo apt-get install vidalia
 

Aplikaci Vidalia poté spustíte z Menu >  Internet >  Vidalia.

To je vše. Nyní si můžete naplno užívat anonymní a bezpečné surfování po internetu. Stránky projektu najdete na https://www.torproject.org/.

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.