Kingsoft Office, další alternativa k MS Office

1062__100x100_kingV dnešním článku se podíváme na poměrně mladý projekt kancelářského balíku Kingsoft Office, což je zdařilá linuxová alternativa ke komerčnímu projektu MS Office. Kingsoft Office je kancelářský balík vyvinutý na bázi čínského Zhuhai vývojáři softwaru Kingsoft.

Obsahuje tři součásti –  Kingsoft Writer, Kingsoft Presentation a Kingsoft spreadsheets . Osobní verze Kingsoft Office je pro nekomerční použití zcela zdarma, ovšem nikoliv open source. Pomocí sady Kingsoft Office, můžete zobrazovat, upravovat a odesílat dokumenty Microsoft Office, tabulky a další data v Linux Mintu. Nabízí také většinu funkcí a vlastností, jako Microsoft Office.

Rozhraní i ovládání jednotlivých nástrojů připomíná klasický MS Office a samozřejmostí je podpora dokumentů typu MS Word (.doc, .docx), Excel (.xls, .xlsx) a PowerPoint (.ppt, .pptx). Nechybí ani automatická kontrola pravopisu (zatím pouze anglického) a součástí balíku je i nástroj pro snadnou tvorbu PDF souborů ze všech podporovaných dokumentů.

Kingsoft Office lze nejlépe využít pro úpravy a změny v již existujícím souboru, ale ani vytváření souborů nových není žádný problém. Po dobu mého krátkého zkoušení jsem se nesetkal s žádnými problémy, práce se soubory probíhala zcela normálně při přidávání nebo úpravách textu nebo při tvorbě nových souborů. Jen upozorňuji, že současná verze je prezentována jako alfa.

 

Kingsoft Writer

Kingsoft Writer je alternativou k MS Wordu se všemi podobnými či stejnými funkcemi a možnostmi. Dokáže editovat a vytvářet formáty .doc a .docx.

 

1063__420x340_king1

 

Kingsoft Presentation

Kingsoft Presentation je zase alternativou k MS PowerPoint s možností vytváření a editace formátů .ppt a  .pptx.

 

1064__420x340_king2

 

Kingsoft spreadsheets

Kingsoft spreadsheets zase dokáže editovat a vytvářet soubory ve formátu .xls a .xlsx a je tedy alternativou k MS Excelu.

 

1065__420x340_king3

 

Jestliže vás tento kancelářský balík zaujal a chcete si jej nainstalovat a vyzkoušet v Linux Mintu, otevřete terminálu (např. pomocí Ctrl + Alt + T ) a zadejte následující příkazy:

Pro 32bitovou architekturu:

Příkazy terminálu:
cd && wget -O kingsoft-office-NoobsLab.deb http://goo.gl/Zw0VG
sudo dpkg -i kingsoft-office-NoobsLab.deb
rm kingsoft-office-NoobsLab.deb

Pro 64bitovou architekturu:

Příkazy terminálu:
sudo apt-get install ia32-libs
cd && wget -O kingsoft-office-NoobsLab.deb http://goo.gl/Zw0VG
sudo dpkg -i kingsoft-office-NoobsLab.deb
rm kingsoft-office-NoobsLab.deb
 

Ikony všech tří nástrojů se poté zobrazí v Menu > Kancelář > Kingsoft Presentation, Kingsoft spreadsheets, Kingsoft Writer.

Celý kancelářský balík je zatím jen v angličtině, ale běžnému používání to zas až tak moc nevadí.

Domovské stránky projektu najdete na http://www.wps.cn/product/wps2013, jen se nelekněte, web je v čínštině……

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Jedna reakce na Kingsoft Office, další alternativa k MS Office

  1. ulo říká:

    Toto je velmi zajímavý projekt a chci jen informovat, že Kingsoft Office jsou k dispozici i pro telefony s OS Android (sám již skoro rok tento balík na svém telefonu spokojeně používám) a do telefonu se instalují normálně přes Google Play.