Terminology: víc než jen emulátor terminálu

[singlepic id=840 w=100 h=100 float=right]Terminology je relativně nový emulátor terminálu, původně  napsaný pro desktopové prostředí Enlightenment, může však být použit i v jiných prostředích, včetně Cinnamonu, MATE, Xfce a KDE. Aplikace přichází s mnoha skvělými funkcemi, z nichž některé dosud neexistují v žádném jiném terminálovém emulátoru.

Kromě funkcí, které jsou k dispozici i v jiných terminálových emulátorech, jako je např. podpora rozdělení na více zobrazení, může Terminology dělat spoustu věcí, které byste od emulátor terminálu neočekávali, jako je např. zobrazování náhledů obrázků, videí a dokumentů.

 

[singlepic id=841 w=420 h=340 float=center]

 

[singlepic id=842 w=420 h=340 float=center]

 

[singlepic id=843 w=420 h=340 float=center]

 

[singlepic id=844 w=420 h=340 float=center]

 

A to není zdaleka všechno, co Terminology umí. Nejnovější verze 0.3 obsahuje další řadu funkcí:

  • Podpora karet (sice to nejsou „pravé“ karty, které znáte z jiných aplikací – vypadají jako jakési desktopové přepínače a mají vždy živý náhled obsahu;
  • Podpora vlastního nastavení a transparentnosti (každou kartu lze samostatně nastavit: bitmapy, škálování, animované gify, videa);
  • Přetažení textu / odkazů;
  • Témata pro layout i design;
  • Detekce URL cesty k souboru, e-mailové adrese a odkazu pro manipulaci;
  • offline zobrazení obsahu odkazu;
  • Podpora X11 a Wayland;
  • Možnost dotykového ovládání;
  • Skenování měřítka kalibrace UI;
  • Podpora OpenGL a OpenGL ES2;
  • Blokování výběru textu;
  • Vizuální upozorňování, které je přizpůsobitelné;
  • Obsahuje několik vestavěných barevných schémat, včetně populárního motivu Solarized light / dark;
  • A mnohem více;

 

Použití Terminology

Zde je několik tipů Terminologie použití:

  1. Chcete-li si nastavit obrázek na pozadí, použijte příkaz “ tybg Image.jpg „(kde“ Image.jpg „je obrázek, který chcete použít). Pozadí může být ve formátu .jpg, .png a můžete dokonce použít i animované pozadí. Chcete-li obnovit pozadí, zadejte:“ tybg „.
  2. Chcete-li získat seznam souborů s náhledy zadejte “ tyls-m „. Je však možné, že se zobrazí jen některé obrazové soubory, pravděpodobně z důvodu nějaké chybějící závislosti. Kliknutím na náhled v Terminology se pak otevře externí prohlížeč souborů.
  3. Chcete-li zobrazit náhled souboru, kromě kliknutím na miniaturu, jak je uvedeno výše, můžete také použít “ find /cesta/k/vaší/složce„, atd., např.“find ~ / Videa“ a potom klepněte na soubor – úplná cesta je třeba, pokud nebude fungovat například „ls„. Můžete také použít příkaz „typop soubor„. Můžete také zobrazit náhled souboru v terminálu pomocí příkazu „tycat soubor„.
  4. Chcete-li přepnout mezi kartami, použijte kombinaci kláves Ctrl + PageUp / PageDown. Tyto klávesové zkratky jsou napevno, a tak je nelze měnit.

 

Instalace Terminology v Linux mintu

Chcete-li si tedy nainstalovat Terminology v Linux Mintu, můžete tak učinit pomocí níže uvedeného PPA , který zaručuje, že budete mít vždy nejnovější verzi. Otevřete terminál a zadejte následující příkazy:

user@computer:$ sudo add-apt-repository ppa:hannes-janetzek/enlightenment-svn
 
user@computer:$ sudo apt-get update
 
user@computer:$ sudo apt-get install terminology

 

Ikona pro spuštění aplikace se vám potom zobrazí v Menu – Systémové nástroje – Terminology. Domovskou stránku projektu najdete na http://www.enlightenment.org/p.php?p=about/terminology.

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.