Parted Magic – kouzelnická hůlka Linuxového šamana

[singlepic id=897 w=100 h=100 float=right]Tak jsem si přečetl pěkný a obsáhlý Satapouchův článek o Gparted a přitom jsem si vzpomněl, jak jsem kdysi dávno, coby začínající Linuxový prospektor, potřeboval dělit disky. Podobný program jsem měl i ve Windows 98, k tomu se nebudu vracet, bylo třeba začít z jiného konce. Jelikož jsem začínal kvůli slabšímu stroji na malých a nenáročných Linuxových distribucích, neušel mé pozornosti Parted Magic, který nejen že nebyl velký, ale obsahoval přesně i to, co jsem potřeboval – dělení disku.

Moje vzdělávání se bylo podmíněné i tím, aby se napáchalo co nejméně škod, způsobených malou informovaností. Měl jsem k dispozici několik menších IDE disků, koupil jsem si proto SuperRACK šuplíkový systém, kde každý disk měl místo ve „svém“ šuplíku. Na nich jsem pak dělil, přesouval a měnil všechno, co se jen se souborovým systémem dalo dělat. Na vytvořené oddíly jsem pak instaloval distribuce, které stály za povšimnutí a byl předpoklad, že na mém železe pojedou. Jelikož při 6 šuplících jsem si mohl dovolit široký výběr, tak jsem si udělal dobrou představu o vhodném Linuxu pro mne a pro moje stroje. Nebudu popisovat celou historii mého kognitivního úsilí, nicméně po 5 letech zkoumání jsem si k 70. narozeninám nadělil Mint 7. Ale to je už jiná pohádka.

 

Co to vlastně je ta téměř neznámá distribuce Parted Magic ?

Velice užitečná množina nástrojů pro manažment disku a záchranu dat. Umožní bootování i z beznadějně poškozených systémů; jádro je upgradované na Linux 3.7.9. , skoro vždy s nejnovější verzí Firefoxu a použitelná jako plnohodnotné live CD. Samozřejmě je možné si distribuci dát na flešku, použití je stejné, navíc pracuje (podle volby) v RAM, takže fretka. IMHO je to mravenčí práce vývojářů, kteří neváhali několikrát do roka vydat další verzi, jen aby odstranili vyskytnuvší se bugy a dali další přidanou hodnotu.

Poslední verze – Distribution Release: Parted Magic 2013_02_28 je k stažení na: http://downloads.sourceforge.net/partedmagic/pmagic_2013_02_28.iso

 

Screenshoty

 

[singlepic id=896 w=620 h=340 float=center]

 

[singlepic id=891 w=420 h=340 float=center]

 

[singlepic id=894 w=420 h=340 float=center]

 

[singlepic id=895 w=420 h=340 float=center]

 

[singlepic id=892 w=420 h=340 float=center]

 

[singlepic id=893 w=420 h=340 float=center]

 

K jednotlivým nástrojům, které Parted Magic obsahuje, to by bylo dlouhé povídání – raději si to hoši a děvčata zkuste sami a noste si ho v kapse. Nebudete litovat !

Záložka pro permanentní odkaz.

2 reakce na Parted Magic – kouzelnická hůlka Linuxového šamana

  1. janecekjakub.mojeid.cz/ říká:

    Chápu to tedy dobře, že je to distribuce podobná Slaxu?

  2. Pingback:Linux Mint Czech - Parted Magic - kouzelnická hůlka Linuxového šamana podruhé at Linux-Mint-Czech