Linuxový minigolf ~ Neverputt

[singlepic id=941 w=80 h=80 float=right]Vzpomínám na léta, když jsem byl i počítačový správce ve firmě a poznal konfiguraci každého stroje: Všichni, včetně šéfa, snad s výjimkou mzdové účetní, hrávali občas nějakou hru. Bral jsem to jako součást firemního folkloru. Nicméně i tak jsem mezi řečí upozornil každého hráče na to, že jsou hry, které jsou schopné přenášet viry nebo jinak znefunkčnit jejich pracovní nástroj. Samozřejmě se to většině z nich podařilo, když si donesli z domu nějakou novinku na disketě a krátili si čas, když nebylo právě nic na práci. Tak jsem měl možnost získat nemálo zkušeností s opravami a záchranou rozdělané práce a občas jsem našel na svém stole nějakou čokoládu nebo zákusek, jako „bolestné“.

Jelikož už staří Římané měli zásadu „Chléb a hry“, tak nikoho nepřekvapí, že i v naší evropské říši, která tak nápadně začíná připomínat tu římskou, jsou tyto dva prvky nezastupitelně přítomné. I když nejnovější hry na jednom nejmenovaném systému, stejně tak jako chléb nepatří mezi to nejlevnější, pravidlo potvrzuje výjimka, což jsou právě hry na Linuxové platformě. Máme jich v repozitářích víc než dost.

Nedávno jsem tady četl pěkný příspěvek na vypulírovanou hru SuperTuxKart, kterou jsem hrával již před lety, ale protože postupně přesedlávám k jinému typu her, tak vám jednu z nich přiblížím. Jedná se na první pohled o jednoduchou 3D hru v relativně sparťanském prostředí, připomínajícím staré dobré časy DOSu. Není to ten typ, kdy musíte za každou cenu udržet kuličku v pohybu, nebo mít nepřetržitě prst na spoušti Kalašnikova a být stále ve střehu. Nicméně je to prostředí, kde se nic neodpouští, není žádné Undo. Každá chyba se s vámi táhne jako špatné svědomí až do konce hry. Nebudu dále napínat, jedná se o pěkně udělaný minigolf, kde si náležitě procvičíte soustředění a napětí ze hry si též přijde na svoje.

Když ještě vzpomenu na „starý dobrý DOS 6.22 a Windows 3.11“, tam též byl Golf, sice s trochu zubatou grafikou, ale na maketě reálného hřiště. A nebylo žádné překvapení, že si vavříny odnesl ten nejinteligentnější hráč.

Linuxová varianta miniGOLFu není jen jedna, je jich víc, ale tahle, o které bude řeč, je skutečně povedená a podle mne nejlepší.

Hra Neverputt obsahuje několik golfových hřišť, zpravidla s 18 jamkami, s možností současné hry až 4 hráčům. Hřiště jsou rozdílná, co do obtížnosti a ani žádný motiv se nikde neopakuje, i když podobnost je jen náhodná. Musím konstatovat, že ta nejtěžší varianta, která je skutečně obtížná ad absurdum, mi skutečně pokaždé způsobila duševní traumu, odcházel jsem se skloněnou hlavou: je to něco tak nemožného, jak noční můra. Naštěstí je dobrý výběr ostatních hřišť. Ale ani u těch ostatních, v kategorii Medium, se nebudeme nudit. Každý úder do golfového míčku musí být promyšlen do nejmenších podrobností; hraje se i ve značných výškových rozdílech, na dráze jsou různé pohyblivé překážky a propadliště, jednotlivé díly hřiště jsou od sebe fyzicky oddělené a jiné záludnosti. Pokud hráč dobře ovládá techniku hry „na buzara“, známou z kulečníku, může mu to citelně vylepšit skóre. Když se hráči podaří vystřelit míček mimo hrací plochu, dostává penaltu, což jsou 2 trestné body. Celá hra je provázená hudbou, komentáři a zvukovými efekty – jejich hlasitost se dá libovolně nastavit. Na výběr je i velikost – rozlišení okna, ve kterém se bude hrát, nechybí ani Fullscreen. Některé grafické karty mohou způsobovat občasné krátké zaseknutí, trhnutí; v tom případě změňte rozlišení nebo zkuste vypnout některý z efektů v menu Option.

Neverputt je v angličtině, bez českého překladu, ale to na hratelnosti nic neubere. Za pár měsíců můžete být šampion a dáte mi za pravdu, že „kdo umí, ten umí !“

 

SCREENSHOTY

 

[singlepic id=942 w=420 h=680 float=center]

 

[singlepic id=943 w=420 h=680 float=center]

 

Hra Neverputt 1.5.4-5 je k dispozici v Mintím repozitáři, nainstalujme si ji v Terminálu příkazem :

user@lm:~$ sudo apt-get install neverputt

 

Ikonka aplikace se nám objeví v Menu -> Hry -> Neverputt

Domovská stránka projektu je : http://neverball.org 

Štítky , .Záložka pro permanentní odkaz.

Komentáře jsou uzavřeny.