INKSCAPE ~ vektorový grafický editor

[singlepic id=932 w=100 h=100 float=right]Dnešní příspěvek bude pro ostřílené grafiky nošením dříví do lesa, ale učený s nebe nespadl, proto pro ty, co se teprve začínají zajímat o digitální kreslení, bude tato informace zajímavá. Protože já sám jsem se řadu let zabýval kreslením v CorelDRAW, Illustratoru a Freehandu, přivítal jsem tento pěkný program, který zvláště neprofesionální veřejnosti poslouží stejně dobře jako výše uvedené.

Inkscape je Open Source vektorový grafický editor, s podobnými možnostmi jako má Illustrator, CorelDRAW, nebo Xara X, za použití W3C standardu škálovatelné vektorové grafiky (SVG). Inkscape běžným uživatelům plně nahradí funkce drahých vektorových editorů, jako například Adobe Illustrator nebo CorelDRAW.

Inkscape podporuje mnoho vyspělých SVG schopností jako tvary, cesty, text, značky, klonování, průhlednost, změna velikosti, barevné přechody, vzorky a seskupování, velká péče je věnována i designu. Velmi snadno se editují uzly, provádějí komplexní operace s cestami, trasování bitmap, text na křivce, přímou editaci XML a mnohé další.

Inkscape otevírá a ukládá SVG formát (Scalable Vector Graphics) stejně jako EPS. Uživatelské pracovní prostředí Inkscape je podobné CorelDRAW, Freehand a podobným kreslicím programům. Má nástroje na obdélníky, elipsy, textové znaky, bitmapové obrázky a volné křivky. Oba vektorové i bitmapové objekty mohou mít alfa průhlednost a mohou být libovolně transformovány. Inkscape podporuje současné otevření více souborů a i mnohonásobné zobrazení otevřeného souboru. Grafika může být vytisknuta a exportovaná i jako png bitmapy.

Inkscape má přehledné uživatelské rozhraní, podobné CorelDRAW, Freehand a dalším výše uvedeným kreslicím programům. Pracovnímu prostředí dominuje Panel nástrojů, kde najdete běžné nástroje pro práci s vektorovou grafikou (přímky, křivky, geometrické tvary), nechybí ani práce s vrstvami či texty. Inkscape pracuje s běžnými formáty vektorové grafiky, mezi formáty pro export patří SVG a EPS, doplňkovými aplikacemi je možné rozšířit podporu dalších formátů. Do svých grafických projektů můžete samozřejmě přidávat také bitmapové obrázky, konkrétně ve formátech JPG, TIFF, PNG, GIF a dalších.

Inkscape je k dispozici jak pro systém Windows, tak i pro náš Mint, stejně jako pro ostatní Linuxy a to i s českým uživatelským rozhraním.

Celou řadu návodů na práci s tímto programem najdete na stránce : http://inkscapetutorials.wordpress.com/.

Screenshoty, převzaté z domovské stránky (ostatní jsou moje), ukazují obrovské možnosti využití. Nicméně každý začínající kreslič musí počítat s tím, že komplexní kreslicí program se nedá naučit za měsíc. Je to mnohonásobně delší doba, dlouhá trať, ale při kreslení, kompilacích a obrázkové tvorbě zvládáme víc, než pouhou práci s editorem. Je to umění kompozice, práce s barvami, pilování estetického citu a v neposlední míře péče o správné parametry výstupu. Aby obraz, který máte na monitoru, se dal i vytisknout a vypadalo to skoro stejně. Najít rozumný kompromis mezi barevnými prostory RGB a CMYK. A tak bez toho, abych věc zlehčoval, připomínám, co říkával soudruh Lenin : Učit se, učit se a (ještě jednou) učit se !

Zkušenosti, které jsem v průběhu let nasbíral, pocházely z praxe, tedy z práce ve vektorovém ale i bitmapovém (což není dnešní téma) editoru ve stejném období. Lépe jsem tak vnímal rozdíly v editaci rastru a obrysů. Ti, co si už vyzkoušeli GIMP, o kterém se píše např. TADY, budou mít startovací pozici snad lepší, ale kdoví, každý máme nějakou prioritu …

A když jsem už vzpomenul GIMP, tak poznamenávám, že do „malířské“ rodiny patří svým způsobem i Scribus, což je DTP program a psal nám o něm Satapouch ZDE.

 

SCREENSHOTY:

 

[singlepic id=933 w=420 h=340 float=center]

 

[singlepic id=934 w=420 h=340 float=center]

 

[singlepic id=935 w=420 h=340 float=center]

 

[singlepic id=936 w=420 h=340 float=center]

 

Domovská stránka projektu : http://www.inkscape.org/.

Ve správci programů je ke stažení verze: 0.48.3.1-1ubuntu6.1 .

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

2 reakce na INKSCAPE ~ vektorový grafický editor

  1. Pingback:Kamil Fiala

  2. Petr Šimčík říká:

    Řadu českých návodů najdete i na http://www.inkscapers.cz/