Linux Mint, novinky za měsíc únor 2013

Hodnocení:

  • Distrowatch (hodnocení popularity): 3801 (1st)

  • Alexa (hodnocení webové stránky): 6,268th

Události:

Poslední vývoj:

Vývoj je zábavný a je velmi snadné začít. Pokud máte zájem připojit se, nestyďte se a sledujte nás na  http://github.com/linuxmint , nebo si s vývojáři povídejte na #linuxmint-dev (irc.spotchat.org).

Tento měsíc vám ukážeme nový nástroj, který připravujeme pro Linux Mint 15. Jeto nový nástroj mint a jmenuje se “mintSources”.

Doteď Linux Mint používala upstreamové „Software Properties“, nástroj vyvinutý Ubuntu. Přesto, že fungoval bezvadně, nebyl vytvořený pro Linux Mint a byl těžce záplatován, aby spolupracoval s naší distribucí. To vytvořilo „technický dluh“ k našemu projektu a bránilo nám to v implementování některých řešení, která jsme chtěli. (Například možnosti výběru Ubuntích, nebo Mintích repozitářů

Takže nový nástroj byl vyvinut z „škrábanců“ a byl vytvořen s ohledem na mnohé odvozeniny. (výchozí pro Linux Mint, ale také LDME a naši přátelé z Netrunner a SnowLinux

Z hlavní obrazovky můžete jednoduše povolit, či zakázat možné komponenty a povolit přístup k backportům, nestabilní balíčkům a zdrojovým kódům:

Pomocí jednoho klepnutí si můžete zvolit nejrychlejší server. Nástroj je pro vás otestuje a seřadí podle rychlosti.

MintSource spravuje také PPA a to jednoduše podle jména

Další repozitáře také můžete přidat

A ovládat PPA klíče a certifikáty (to je zde pouze pro řešení případných problémů, protože systém by měl sám instalovat certifikáty a ukládat klíče)

MintSources má také sekci “Maintenance”, kde dáváme obecná řešení k problémům

Tento nástroj je tedy plně připraven a může tak být přidán do Linux Mint 15. Samozřejmě, že zde chybí ještě jeden kousek skládanky, pokud chceme odstranit software-propertiers a to jsou ovladače a jejich správa. LMDE již vychází s DDM, Ubunu Software Properties může být zredukováno a „přebalíčkováno“ do samostatného manažera ovladačů, či Jockey může povstat z mrtvých a nebo snad napíšeme něco úplně nové. Je příliš brzy říkat, jaké řešení je nejlepší, ale my ho pro vás vyberem a zařadíme do Linux Mint 15.

Novinky a shrnutí:

  • LMDE 201303 bylo schváleno. Stabilní verze vyjde v pátek.

  • MATE 1.5 a Cinnamon 1.7 byli otestováni v Linux Mint 15 ALPHA ISO obrazech. Obě prostředí fungují dobře a mají tak blízko k finálnímu vydání. Tým pracuje na opravení drobných nedostatků a hledání jiných malých neduhů, tak aby mohla vyjít odpovídající 1.6 a 1.8 vydání.

  • MintMenu je portováno do MATE 1.6 a gsettings. Tyto změny jsou vyžádovány, tak, že MATE je lehčí a nepoužívá některé komponenty (matecomponent, matecorba, mateconf, apod.). Toto nové mintMenu vypadá stejně jak dříve, ale je rychleji načítané. Tým také pracuje na možnosti dát mintMenu vlastní klávesovou zkratku, což by znamenalo, že již nebude třeba mačkat CTRL + Super_L (Windows), ale jen Super_L k otevření mintMenu.

  • Díky sponzorům, partnerům, dárcům a všem, kteří nás podpořili tento měsíc a umožňují nám pracovat na Linux Mint.

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: Ondřej Kolín

Student MFF, spokojený uživatel Linux Mint a mám spoustu zajímavých koníčků, které sem raději nebudu ani psát...

Komentáře jsou uzavřeny.