Vyzkoušejte TextAdept – rychlý textový editor

[singlepic id=640 w=120 h=70 float=right]Textadept je rychlý, minimalistický, a až směšně rozšiřitelný crossplatformní textový editor určený zejména pro programátory. Napsán v kombinaci C a Lua a je stále neúnavně optimalizován na rychlost a minimalismus. Textadept je ideální editor pro programátory, kteří chtějí mít nekonečnou rozšiřitelnost bez ztráty rychlosti nebo pro ty, jež podlehli ladění kódu a „fičurin“. Aplikace je zdarma, open source a běží na Linuxu, Mac OSX i Windows. TextAdept není omezován rozděleným zobrazením, podporuje více než 80 programovacích jazyků, má výkonné umístění klíčových příkazů, automatickou kompletaci kódu, API vyhledávání a je zcela ovladatelný z klávesnice.

Od poslední verze se aplikace TextAdept hodně zlepšila, má řadu nových funkcí a dalších změn, včetně:

  • nabídky mnemotechnických pomůcek pro odsazení řádků;
  • podpora ukazatelů a hotspotů jednotlivých akcí;
  • přidáno nativní stavění pro více než 60% ze stávajících lexerů, zbytek nadále používá stavění podle odsazení z výchozího nastavení;
  • přidána podpora konkrétního jazyka v kontextovém menu;
  • nové tmavé a světlé témata a spouštěcí téma on-the-fly;
  • automatická kompletace podporuje vícenásobné výběry;
  • a řada dalších

 

[singlepic id=641 w=420 h=340 float=center]

 

Nyní je k dispozici také ncurses verze, tudíž lze TextAdept spouštět i v terminálu. Ncurses TextAdept je velmi uživatelsky příjemný a snadno použitelný, to např. znamená, že GNOME HID (Human Interface Design) je vázán na standardní klíče pro řadu příkazů, takže můžete použít: Ctrl + S pro uložení souboru, Ctrl + O pro otevření souboru, Ctrl + Q pro ukončení a tak dále.

 

[singlepic id=642 w=420 h=340 float=center]

 

TextAdept nepoužívá karty jako většina ostatních textových editorů a místo toho využívá vyrovnávací paměť prohlížeče – klávesy Ctrl + B otevřou vyrovnávací paměť (soubory) pro otevření dialogového okna nebo použitím Ctrl + Tab lze přepnout do další vyrovnávací paměti nebo Ctrl + Shift + Tab pro přepnutí do předchozí. Můžete také přejítt do nedávných souborů pomocí kombinace kláves Ctrl + Alt + O.

A je tu ještě další způsob, jak rychle otevřít soubory: snapopen, který se chová jako buffer prohlížeče, přičemž zobrazí seznam souborů k otevření, obsahující soubory v podadresářích – snapopen v aktuálním adresáři vyvoláte pomocí Ctrl + Alt + Shift + O. Zde najdete seznam klíčových vazeb jak pro GTK, tak pro terminálovou verzi. Pro TextAdept existuje i řada jazykových modulů, včetně LaTeXu, Pythonu, Markdownu, CoffeeScriptu a dalších, viz TextAdept wiki.

 

Download a instalace TextAdept

Download TextAdept – jedná se o binárky pro Linux – jako tar.gz, takže neexistují žádné .deb nebo .rpm soubory, ale můžete jednoduše rozbalit archiv a spustit program. Uživatelé našeho Linux Mintu si mohou nainstalovat TextAdept pomocí přidání repozitáře a následnou instalací, zadáním příkazů v terminálu:

user@computer:$ sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8

user@computer:$ sudo apt-get update

user@computer:$ sudo apt-get install textadept

Ikona pro spuštění TextAdept se pak objeví v „Menu -> Programování -> TextAdept„. Chcete-li použít verzi ncurses, zadejte v terminálu příkaz „textadept-ncurses„. Jak přesně používat TextAdept a další vychytávky, najdete v manuálu a na wiki této aplikace.

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.