Terra – více terminálů v jednom okně

[singlepic id=603 w=220 h=100 float=right]Terra je Python GTK3 drop-down emulátor terminálu podobný emulátorům Guake nebo Yakuake, což znamená, že se zobrazí při stisknutí klávesové zkratky v horní části obrazovky, podobně jako konzole používané ve hrách (Quake). Aplikace v sobě spojuje některé z funkcí, dostupných v emulátorech terminálu Guake a Terminator , sloučené do pěkného drop-down emulátoru terminálu, ve kterém lze navíc použít více terminálů v jednom okně (můžete si rozdělit okno vodorovně nebo svisle):

Ve srovnání s emulátorem Guake, má Terra některé zvláštními možnosti konfigurace, jako např.:

  • konfigurovatelnou výšku a šířku okna
  • konfigurovatelné horizontální a vertikální zarovnání

 

[singlepic id=604 w=420 h=340 float=center]

 

[singlepic id=605 w=420 h=340 float=center]

 

[singlepic id=606 w=420 h=340 float=center]

 

[singlepic id=607 w=420 h=340 float=center]

 

Mezi další vlastnosti patří, že při spuštěných více monitorech máte možnost výběru monitoru, na kterém se terminál zobrazí (k dispozici v nejnovější verzi 0.1.5), podpora transparentnosti, konfigurovatelné klávesové zkratky pro přepínání viditelnosti terminálu, možnost rozdělit terminál vodorovně nebo svisle a další.

Aplikace je stále poměrně nová, takže lze očekávat, že budou brzy přidány další nové funkce. Tím pádem se však mohou také vyskytnout nějaké menší chyby. Ty pak můžete nahlásit na @Launchpad.

Aplikace Terra se používá tak, že jí spustíte z menu a pak pomocí klávesy F12 terminál zobrazíte nebo skryjete. Klávesu pro zobrazení či skrytí terminálu si můžete libovolně změnit v nastavení – pokud tak učiníte, nezapomeňte poté aplikaci Terra restartovat. Chcete-li zobrazit více terminálů v jednom okně, klikněte pravým tlačítkem myši na okno aplikace, vyberte z nabídky „Split vertikal“ nebo „Split horizontal„. Momentálně zatím není možnost uložení a obnovení daného rozložení (jako v Terminatoru), ale dle autorů bude tato funkce přidána v další verzi.

Terra Terminal Emulator si můžete v Linux Mintu nainstalovat z oficiálního zdroje PPA, zadáním těchto příkazů do terminálu:

user@computer:$ sudo add-apt-repository ppa:ozcanesen/terra-terminal

user@computer:$ sudo apt-get update

user@computer:$ sudo apt-get install terra

 

Po nainstalování budete mít ikonu pro spuštění aplikace v „Menu – Příslušenství – Terra Terminal Emulator„. Program je bezpochyby změna proti klasickému Gnome terminálu, používanému jako výchozí v Linux Mintu a určitě stojí za vyzkoušení. Domovská stránka projektu je https://launchpad.net/terra.

Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.