Jak v LibreOffice vytvořit e-knihu pomocí Writer2Epub

[singlepic id=559 w=220 h=100 float=right]EPUB (elektronická publikace) je jedním z nejvíce používaných a oceňovaných formátů e-knih, se kterým lze s úspěchem pracovat v mnoha aplikacích, operačních systémech a zařízeních. Existuje samozřejmě mnoho nástrojů pro konverzi textových souborů EPUB. V dnešním článku vám ale předvedu velmi jednoduchý způsob, jak vytvořit EPUB soubory v kancelářském balíku LibreOffice, populárním nástroji, který je nainstalován ve výchozím nastavení Linux Mintu. Jen musíte LibreOffice obohatit o malé rozšíření, které vám umožní konverzi právě do formátu EPUB s názvem Writer2Epub.

Nejprve si tedy toto rozšíření musíte nainstalovat.  Stáhněte si soubor writer2epub.oxt. Po stažení stačí na soubor poklepat a měl by se nainstalovat automaticky. Pokud tomu tak není, otevřete LibreOffice Writer, na panelu nabídek klepněte na tlačítko „Nástroje“ a pak „Správce rozšíření„. V okně Správce rozšíření klepněte na tlačítko „Přidat„, vyhledejte soubor writer2epub.oxt, který jste právě stáhli a instalujte:

 

[singlepic id=560 w=420 h=340 float=center]

 

Poté restartujte LibreOffice Writer a rozšíření Writer2Epub vytvoří tři ikony v levém horním rohu.

 

[singlepic id=561 w=420 h=340 float=center]

 

Chcete-li vytvořit soubor EPUB, stačí jen otevřít nějaký soubor .doc v LibreOffice Writeru, pak klepněte na první ze tří ikon, čímž se vám otevře okno nastavení rozšíření Writer2Epub. V možnostech nastavení vyberte autora, název atd. a poté stiskněte „Ok“ a vytvořte soubor EPUB.

 

[singlepic id=562 w=420 h=340 float=center]

 

Druhá ikona otevírá okno metadat. Můžete zadat nebo upravit metadata pro aktuální Ebook, položky název a autor jsou povinné.

 

[singlepic id=563 w=420 h=340 float=center]

 

Poslední ikonou otevřete okno předvoleb. Můžete v něm zadat parametry, které změní výchozí chování rozšíření Writer2Epub.

 

[singlepic id=564 w=420 h=340 float=center]

 

Chcete-li dosahovat s Writer2Epub nejlepších výsledků, musíte dodržovat některá pravidla formátování při vytváření dokumentu. Writer2Epub totiž není konvertor formátování, tudíž v ho něm nelze aplikovat. Pouze upravuje vzhled a stanoví pravidla formátování tak, že generované EPUB soubory jsou kompatibilní s touto specifikací.

Před zahájením psaní e-knihy ve formátu EPUB, byste měli opustit zavedený koncept číslování knihy. E-knihy totiž neobsahují stránky, jedná se pouze o nepřetržitý tok textu a obrázků. Knihu je třeba pojmout jako dokument s posloupnostmi slov, odstavců, obrázků atd., které se zobrazují v závislosti na pořadí, v jakém je autor zadal. Vzhledem k tomu, že v e-knize nejsou žádné stránky, je nutné absolutní umístění objektů. Při vkládání obrázku se musíte rozhodnout po kterém odstavci by měl být zobrazen a kolik místa, vzhledem k šířce a výšce obrazovky, zabere v konečném souboru EPUB.

Závěrem vám přeji hodně úspěchů při psaní vaší první elektronické knihy ve formátu EPUB v Linux Mintu, třeba právě o něm.

Štítky .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.