Jak si udržet přehled o využívání síťových dat v Linux Mintu

[singlepic id=338 w=220 h=100 float=right]V dnešním článku si představíme dvě malé a šikovné aplikace pro sledování vaší sítě.

DOWNLOAD MONITOR

První aplikací je Download monitor, což je jednoduchý prográmek pro Linux Mint určený ke sledování objemu síťových dat stažených či odeslaných na základě stanovených limitů. Toto je výhodné zejména při použití omezeného internetového připojení. Aplikace také může tvořit základ pro různé statistiky (např. sběr dat o využívání připojení – buď hodinové, denní nebo měsíční).

Chcete-li si tedy aplikaci Download monitor nainstalovat, otevřete terminál (např. Ctrl+Alt+T) a zadejte tyto příkazy:

  • sudo add-apt-repository ppa:duncanjdavis/download-monitor-submit
  • sudo apt-get update
  • sudo apt-get install download-monitor

 

Po instalaci se aplikace objeví v menu v nabídce „Příslušenství„.

[singlepic id=340 w=420 h=340 float=center]

Ve výchozím nastavení není přiřazena žádná kvóta, ta se stanoví prostřednictvím nabídky Edit -> Preferences.

[singlepic id=339 w=420 h=340 float=center]

Nastavte si limity objemů dat pro download a upload (v GB a MB) a nechte aplikaci běžet

Jakmile je nastavená kvóta u některé z položek překročena, začne blikat oznamovací ikona. Můžete si také celkové využití dat rychle zobrazit pomocí hlavního okna aplikace Download monitor.

[singlepic id=341 w=420 h=341 float=center]

 

NETWORK TRAFFIC MONITOR

Druhou síťovou aplikací je Network Traffic Monitor (NTM), vhodná pro použití na počítačích s omezeným internetovým připojením. Je možné zobrazit kompletní zprávu o obdržených a předaných datech v síťovém provozu a síť automaticky odpojit po určité době nebo překročení hodnoty množství dat, kterou jste si nastavili (MB).

[singlepic id=342 w=420 h=341 float=center]

Nejnovější Network Traffic Monitor (1.3.1) přichází s indikátorem, který funguje bez problémů v Cinnamonu, GNOME Shellu, XFCE. V KDE jsou údajně s aplikací nějaké problémy, ale osobně to nemohu potvrdit.

Instalace je jednoduchá, pomocí balíčku .deb. Ten si stáhněte z tohoto odkazu a pak nainstalujte pouhým poklepáním na stažený archiv .deb.

Ve výchozím nastavení, je v NTM použito síťové rozhraní „ppp0„, určené pro modem. Pokud používáte drátové připojení, zadejte místo toho „eth0„. Pokud budete chtít sledovat vaší bezdrátovou síť, zadejte „wlan0„.

Aktuální informace o síťovém provozu se zobrazí v samostatném okně, nikoliv v indikátoru, což je malinko nepohodlné. Ještě malá poznámka: pokud přepnete z omezeného datového tarifu na neomezený, nezapomeňte v NTM vypnout a zakázat funkci automatického spuštění, jinak vám ukončí připojení k internetu, jakmile dosáhne množství dat prahové hodnoty, a to bez žádostí o potvrzení. Domovská stránka tohoto projektu je http://netramon.sourceforge.net/eng/, kde se dozvíte více.

Příjemné surfování!

Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.