Hry Half-Life a Counter-Strike si nyní zahrajete i v Linux Mintu

[singlepic id=482 w=220 h=100 float=right]Společnost Valve vydala původní hry Half Life 1 a Counter Strike 1.6 i pro Linux. Obě jsou sice v současné době ve verzi beta, proto tedy není Linux ještě zobrazen mezi podporovanými platformami pro tyto dvě hry. Přesto si je již dnes můžete stáhnout, nainstalovat a hrát v Linuxu pomocí nativního klienta Steam beta Linux.

Half-Life a Counter-Strike jsou střílečky, hrané v první osobě, vyvinuté společností Valve. Counter-Strike je pak ve skutečnosti modifikací hry Half-Life.

 

Half-Life

Je sci-fi střílečka hraná v první osobě vyvinutá společností Valve Corporation, jako její produktový debut. Byla vydána v roce 1998 studiem Sierra pro Windows PC, poté i pro Playstation 2. Pro Linux se stala dostupnou až v lednu 2013. V samotné hře Half-Life hráč přebírá roli Dr. Gordona Freemana, teoretického fyzika, který si musí vybojovat cestu ven z tajného podzemního výzkumného zařízení, kde se mu katastrofálně vymkly z rukou jeho výzkumy a experimenty s teleportační technologií.

 

[singlepic id=483 w=420 h=340 float=center]

 

Společnost Valve, zřízená bývalými zaměstnanci Microsoftu, měla problém s nalezením vydavatele pro hru. Někteří se domnívali, že se jedná o příliš ambiciózní projekt. Nakonec se vydání této 3D akční hry ujalo Studio Sierra On-Line, a ta pak měla svou premiéru v roce 1997 na Entertainment Electronic Expo. Hra, navržená původně pro Windows, používá výrazně upravenou verzi herního enginu „Quake“ s částmi kódu enginu Tech 2 – tzv. GoldSrc.

Po jejím vydání kritici chválili její celkovou prezentaci a mnoho sekvencí skriptu. Hra získala více než 50 ocenění jako PC hra roku. Ovlivnila i design dalších stříleček na dlouhou dobu po svém vydání. Širokou počítačovou veřejností je považována za jednu z nejvýznamnějších počítačových her ​​všech dob. Do listopadu 2004 Half-Life se prodalo osm miliónů kopií a do prosince 2008 na 9.300.000 kopií. Do července 2007 série Half-Life jako celek prodala více než 20 milionů kusů. Half-Life byla následována v roce 2004 pokračováním s názvem Half-Life 2, která měla rovněž příznivé kritiky. Hra Half-Life má pozoruhodný kulturní dopad a její komunity fanoušků dodnes vytvářejí její rozličné modifikace a kultovní pokračování.

 

Counter-Strike

Je taktická střílečka, hraná v první osobě vyvinutá společností Valve Corporation, která vznikla jako modifikace hry Half-Life. Po vydání čtvrté beta verze, vývojáři Valve Software, kteří vytvářeli Half-Life, začali pomáhat při vývoji hry Counter-Strike. V roce 2000 pak Valve koupila práva na Counter-Strike.

 

[singlepic id=481 w=420 h=340 float=center]

 

Od jeho vydání originálu byla hra rozšířena do podoby, která v současné době zahrnuje Counter-Strike: Condition Zero, Counter-Strike: Source a Counter-Strike: Global Offensive. V Counter-Strike bojujete proti týmu teroristů v sérii jednotlivých kol. Každé kolo vyhráváte buď splněním dané mise nebo likvidací všech nepřátel.

Podle časopisu GameSpy byla v roce 2008 nejhranější hrou, pokud jde o počet hráčů. Do srpna 2011 se prodalo přes 27 milionů kusů celé Counter-Strike série.

 

Instalace

Obě tyto hry mohou být instalovány přímo přes klienta Steam beta pro Linux, ale nezapomeňte, že při výběru instalace nenajdete možnost volby „Linux“, protože v současnosti se vám zobrazí pouze volba pro Windows. Podle krátkého testování se zdá, že obě hry fungují bez problémů. Nicméně, Half-Life i Counter Strike pro Linux jsou v současné době ve verzích beta, takže se můžete setkat i s problémy nebo vám hry nemusí fungovat vůbec.

 

[singlepic id=484 w=420 h=340 float=center]

 

Pro případnou instalaci Steam beta pro Linux si přečtěte článek //www.linux-mint-czech.cz/valve-software-oznamila-otevreni-steam-beta-linux-pro-kazdeho/.

 

Štítky , , .Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.