Sestava ZaReason Valta X79

[singlepic id=177 w=220 h=100 float=right]Při svém brouzdání po netu jsem nedávno narazil na jednu z nemnoha firem, vyrábějících počítačové sestavy pro Linux. Navíc je dodává s předinstalovanými operačními systémy Linux, mezi kterými nechybí ani Linux Mint 14 Nadia. Jedná se o firmu ZaReason a my se dnes budeme zaobírat jedním z jejich nejvybavenějších modelů počítačové sestavy, a sice ZaReason Valta X79.

 

Konstrukce

Obecně platí, že pro případ, abyste si  pravidelně mohli měnit a vylepšovat své PC, je nejlepší vytvořit si vlastní stroj. Je to spíš domněnka než pravidlo, ale zdá se, že většina velkých počítačových firem chce, aby se jejich sestavy prodávaly jako proprietární, jak jen to je možné. Proto se také zřejmě v ZaReason pokusili vytvořit sestavu Valta X79, která je umístěna ve standardní case mid-side tower značky CoolerMaster. Použití termínu „mid“ zní spíše rozpačitě, protože je to docela dost velké „G-Lite 430 Black“ (viz obr. 1).

[singlepic id=177 w=320 h=240 float=center]

Obrázek 1. Valta X79 má sice značku ZaReason, ale jinak je to sportovní nemodifikovaná CoolerMaster case (obrázek z http://www.zareason.com ).

ZaReason si sice označil case názvem své firmy, ale jinak ponechal standardní CoolerMaster skříň beze změn. Ale abychom byli spravedliví, case sama o sobě je flexibilnější, než by se na první pohled zdálo a nepůsobí dojmem „lacinosti“ za každou cenu. Část jeho flexibility je dána obrovským množstvím odvětrání, jakým se pyšní (viz obr. 2). Vzhledem k tomu, že Valta X79 má být „elektrárna“, je nutno podobná opatření velmi ocenit. Tato skutečnost, spolu s další případným ventilátorem instalovaným na boku case, pomůže udržet „zvíře“ v relativně chladném stavu.

[singlepic id=178 w=320 h=240 float=center]

Obrázek 2. Větrání case Valta X79

 

Na předním panelu, jak lze ostatně očekávat je sportovní tlačítko pro zapnutí napájení a tlačítko reset. Dále také následující:

  • Dva porty USB 2.0.
  • Sluchátka a mikrofon (analog).

 

Zadní panel poskytuje poměrně velkorysou sadu pro připojení (obr. 3), a to včetně:

  • Šesti portů USB 2.0.
  • Dvou USB 3.0 portů (zřetelně označených).
  • Jednoho PS/2 portu.
  • Gigabitového ethernet portu.
  • 8 kanálových, 7.1 analogových jacků.
  • Koaxiálního  SPDIF-výstupu.
  • SPDIF optického výstupu.
  • Jednoho portu 1394 (400Mbit).
  • Externího CMOS reset tlačítka.

 

[singlepic id=179 w=320 h=240 float=center]

Obrázek 3. Porty jsou snadno přístupné a vnější CMOS reset tlačítko je velmi pohodlné.

Samozřejmě, že všechny tyto porty na case nic neříkají o základní desce, více o ní se dozvíte dále.

 

Základní deska

V sestavě Valta x79 nenajdete značku základní desky, tak tedy se nebudeme soustředit na jméno vytištěné na desce, ale spíše na vlastnosti, jakými se může pochlubit. V první řadě, aby zvládla CPU 3930K Sandy Bridge i7 druhé generace, má základní deska chipset X79 a socket LGA-2011 (Více o CPU níže). Mimo samotného procesoru X79 ještě má:

  • Tři PCI-E 3.0 x16 sloty.
  • Čtyři PCI-E x1 sloty.
  • Čtyři DDR3 Quad-Channel RAM sloty.
  • 16GB DDR3 RAM @ 1600MHz (4x4GB).

Dalším příjemným překvapením je napájecí zdroj sestavy Valta x79. Protože je zatížení, včetně GPU spolu s ZIPPY CPU značné, firma ZaReason instalovala 850W zdroj. Přestože výkon je takový, jaký lze čekat, je lépe, že má napájecí zdroj tzv. 80 Plus Gold certifikaci. Často se při stavění PC s velkým výkonem málo zvažuje účinnost. Naštěstí to není tento případ. 80 Plus Gold certifikace znamená, že napájení má 87% účinnost při 20% zatížení, 90% účinnost při 50% zatížení, a 87% účinnost při 100% zatížení. Takže, když je tento systém plně zatížen, jak s GPU, tak na i CPU na maximum, využívá téměř přesně 425 wattů. Ať už to byla náhoda nebo ne, znamená to, že zdroj je přesně to pravé pro maximální účinnost. Výborně, ZaReason!

 

[singlepic id=180 w=320 h=240 float=center]

Obrázek 4. Interiér je prostorný a kabeláž úhledně uspořádaná tak, aby umožňovala maximální proudění vzduchu.

 

Grafika

Grafickou kartu, dodávanou se sestavou, je možné vybrat si v konfigurátoru. Díky rozdílu v architektuře mezi NVIDIA a ATI GPU pak vyšší počet jednotek (Alus) u karty ATI znamená, že má lepší poměr cena výkon, pokud jde o čistě hrubou sílu. NVIDIA GPU nejsou špatné, jsou prostě jiné. Inklinují více k pokročilému vstupu do systému paměti, což je ideální pro různé druhy matematických výpočtů. Rozdíly jsou poměrně velké, ale ono hodně záleží na úhlu pohledu, tak to raději dále nebudeme pitvat. Zkrátka ZaReason dodá buď ATI nebo NVIDIA grafickou kartu dle vašeho výběru. Recenzovaná sestava má ATI Radeon HD 6970.

Druhá generace i7

Pokud je tedy ATI 6970 Cadillacem mezi grafickými kartami, 6ti jádrový CPU 3930K i7 druhé generace, běžící na frekvenci 3.2GHz v sestavě Valta X79 je potom Ferrari mezi procesory. Byl testován na CPU cryptocurrency (konkrétně Litecoin) a ve všech požadavcích byl CPU bleskový.

Je dosti obtížné najít nějaký úkol, kterým by se dal skutečně moderní CPU testovat. U uživatele Linuxu, stále vytvářejícího software a kompilujícího jej, je však hlavně zatěžován právě CPU. Při testech bylo  kompilováno několik programů. Je pravda, že žádný z programů nebyl nijak obrovský, ale odezva příkazového řádku byla tak rychlá, že se nestíhalo ani psát! Při porovnání s 6ti jádrovým AMD monstrem přetaktovaným na téměř 4GHz a při kompilování stejných programů si lze leckdy myslet, že došlo k chybě, když vše bylo tak rychlé. Možná, že je to jen CPU nebo snad je to kombinací procesoru a quad kanálu RAM. Výsledek je však pro tento CPU velmi jednoznačný!

Ostatní komponenty, jako je HDD a DVD mechanika lze vybrat dle svého uvážení v konfigurátoru

Software

Jen Linux! (viz obr. 5).

[singlepic id=181 w=320 h=240 float=center]

Obrázek 5. Neexistuje žádná možnost vybrat Windows (obrázek zhttp://www.zareason.com ).

Vážně, ZaReason je společnost, která prodává počítače s Linuxem. Při konfiguraci systému si můžete vybrat z většiny běžných distribucí. Nabízejí Linux Mint, všechny „buntu“, Debian, Fedoru, pokud si mezi nimi nevyberete, tak „napište nám, jaký Linux budete chtít“.

 

Závěr

Sestava Valta X79 je hodně rychlý počítač. Upřímně, jestli se chystáte stavět podomácku počítač od nuly, je to přesně ten typ sestavy do jakého byste měli jít. Myslím, že nejvíce chvályhodný je počin ZaReason postavit vlastní počítač za použití standardních dílů. Při tom však jej i otestovat a ujistit se, že po složení vše funguje i jako celek dobře. ZaReason vše smontuje, zkonfiguruje a co je nejdůležitější, dává záruku. Pokud byste si tedy někdy chtěli vytvořit vlastní sestavu, ale přitom mít i záruku a technickou podporu, je to pravé pro vás právě toto linuxové zvíře od ZaReason. Ovšem připravte se, že za kvalitu se platí. Cena recenzované sestavy je 2396 dolarů.  Ovšem, blíží se Vánoce a pokud si chcete udělat radost a máte zbytečných 50k Kč jděte do toho! Chcete-li si nakonfigurovat vlastní sestavu Valta x79, běžte na http://zareason.com/shop/Valta-X79.html.

 

Zdroje

ZaReason: http://www.zareason.com

Bitcoin: http://www.bitcoin.org

Litecoin: http://www.litecoin.org

Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.