Cairo Dock v Linux Mintu

[singlepic id=182 w=220 h=100 float=right]I mezi našimi uživateli je celá řada těch, kteří ve svém pracovním prostředí využívají tzv. docky, původně známé hlavně ze systému MAC OS X. Pomocí docku můžete rychleji spouštět vaše oblíbené aplikace, zbavit se ikon z plochy a vylepšit jí různými efekty. Jedním z těchto docků je i program Cairo Dock, který má opravdu celou řadu užitečných funkcí a nastavení. Uživatelé Windows mohou na nás linuxáky jen zírat, protože pro ně neexistuje dock, který by byl tak „vymakaný“ jako tento a byl zároveň zdarma.

Cairo dock není běžnou součástí systému, proto si jej musíte doinstalovat. Použijte Správce software nebo v Synaptic, kde je pod názvem cairo-dock. Druhou možností je pak napsat do příkazové řádky:


sudo apt-get install cairo-dock

 

Dalším požadavkem, který ke správnému fungování cairo-docku potřebujete, je akcelerované grafické prostředí, což v případě, že instalace vašeho systému proběhla bez problémů je pravděpodobně v pořádku.

 

Spuštění a nastavení Cairo Dock

Cairo Dock se při prvním spuštění zobrazí na spodní straně vašeho desktopu. S ním se v levém dolním rohu objeví applet přepínače plochy. Ten přes pravé tlačítko rovnou odstraňte, nač dva přepínače ploch. Může se stát, že místo některých ikon budete mít otazníky. Program je původně psaný pro Gnome a používá tedy programy právě pro Gnome, které v základním programovém vybavení jiných pracovních prostředí být nemusí. Samozřejmě je lze doinstalovat nebo tyto „otazníkové“ ikony odstraňte.

Možnosti nastavení Cairo Dock jsou velké, od různých vzhledů docku, animace při najetí a kliknutí, sady widgetů (appletů) pro vaši plochu, až po tzv. subdocky. Subdock je jen další dock, sloužící jako podnabídka pro spouštěč, na který najedete kurzorem.

Nyní se již podíváme na některá nastavení, která Cairo Dock umožňuje. Existují dvě možnosti nastavení: zjednodušené a podrobné. My si probereme to zjednodušené. Pro nastavení stačí kliknout na hlavní dock pravým tlačítkem myši a vybrat si volbu nastavení.

Jako první po otevření vyskočí karta „Nastavení“ a ta je nejdůležitější. V první volbě si určíte, v které části obrazovky chcete mít dock umístěn. Možnosti jsou nahoře, dole, vpravo a vlevo. Další volbou je viditelnost docku. Určuje chování docku při různých činnostech. Chování docku při standardní volbě je jasné. Za zmínku tedy stojí  volba „Rezervovat místo pro dock“, což znamená, že při každém otevření programu zůstane volné místo pro dock. Ten je potom stále viditelný a nezasahuje vám do práce. V případě, že používáte sub-docky, tak pro vás bude užitečné i nastavení jejich viditelnosti. Sub-docky lze zobrazit i kliknutím myší, neboť vás může dost prudit jejich neustálé objevování při každém přejetí kurzoru.

[singlepic id=183 w=320 h=240 float=center]

 

Animace a efekty ikon

Animace a efekty ikon jsou jednou z největších předností této aplikace oproti ostatním dockům. Cairo Dock má totiž velké možnosti co se týká animací. Ikony umí pulzovat, různě se houpat, nebo se točit v krychli a další řadu možností. Z animací pak máte na výběr blikání, rozmazání do fleku, kmitání, pulzování, rotování, skákání, vlnění. Vše lze nastavit jak pro přejetí myší tak pro klepnutí. Z efektů si můžete zvolit pro jednotlivé spouštěče bouři, déšť, hvězdy, oheň, ohňostroj a sníh. Opět je lze jednoduše nastavit jak pro najetí, tak pro kliknutí.

 

Karta vzhled

Na kartě „Vzhled“ si můžete zvolit jak má váš dock vypadat (hlavní dock i případné subdocky). V základním nastavení je nastaveno 3D plane view. Další je pak Slide view,  kde je vidět seznam disků společně s volným prostorem na nich. Dále můžete nastavit zobrazení pomocí „duhy“, které hodně nepraktické a téměř nepoužitelné – zabírá mnoho místa. Jako další je Curved view, který je asi jeden z nejpoužívanějších. Jako poslední je možnost nastavení klasického základního 2D vzhledu docku, které lze použít např. jako náhradu za chybějící umístění hlavního panelu vpravo či vlevo např. v Cinnamonu.

 

Applety aplikace Cairo Dock

Aplikace Cairo Dock používá také applety, které fungují na podobném principu jako plasmoidy na ploše v prostředí KDE. Stejně jako v KDE je na výběr velké množství appletů s různými funkcemi a další je možné si doinstalovat. Applety najdete na předposlední kartě „Doplňky“. Několik si jich tedy popíšeme.

Compiz

Tento applet slouží k ovládání Compizu (akcelerovaného správce plochy). Při najetí na tento applet se rozjede subdock se všemi důležitými funkcemi Compizu.

Adresáře

Je užitečný applet, který vám rychle zpřístupní předem nastavenou složku. Po přidání appletu do docku je potřeba jej nakonfigurovat  – kliknout na něj pravým tlačítkem, vybrat kartu „Konfigurace“ a v políčku „Cesta k souboru“ vybrat složku, do které chcete přistupovat. Poté jednoduše kliknete na složku do které chcete jít a ta se vám otevře ve správci souborů

Odhlášení

Další užitečný applet. Po kliknutí se objeví klasická vypínací tabulka. Tento applet umí ještě jednu velmi užitečnou věc, a sice načasovat vypnutí počítače.

Odpadkový koš

Applet, který dělá přesně to, co lze očekávat. Klasická ikona koše, která se naplní pokud jsou v něm soubory a po kliknutí na ní se otevře. Samozřejmostí je jeho vysypání pomocí pravého tlačítka myši.

PowerManager

Tento applet má smysl jen pro notebook. Ukazuje v procentech jak velká část baterie je nabita a v hodinách a minutách jak dlouho vydrží, případně za jak dlouho bude nabita úplně.

Terminál 

Klasická ikona konzole (terminálu). Cairo-dock nyní disponuje vlastní malou příkazovou řádkou, která je hezky poloprůhledná a v nepříliš velké bublině. Na delší práci to příliš vhodné není, ale pokud např. potřebujete rychle něco shodit, nebo restartovat pc pomocí příkazu, či se jen v rychlosti podívat na nějaké informace, můžete tento applet využít.

Penguin

Toto je naprosto neužitečný, ale velmi zábavný applet. Po přidání appletu na dock se vám objeví tučňák, který pochoduje na místě, kope krumpáčem, skáče salta a dělá různé jiné psí kousky. V „Nastavit tento applet“ si můžete stáhnout jiné postavičky pro váš dock.

Dále je v Cairo Docku možné použít tyto další applety: Hodiny, Email, Menu Aplikace (ukazuje poslední otevřené dokumenty), DBus, Hudební přehrávač, Sledování sítě, Poznámky, Počasí, WiFi a další.

 

Karta Motivy

Poslední kartou, která ještě zbývá, je karta motivy. Zde si můžete vybrat jedno z mnoha témat, které použijete pro vzhled vašeho docku. V základní instalaci je sice jen jedno, ale ostatní se vám načtou z internetu a stáhnou ve chvíli, kdy si je vyberete. Vidíte i jejich hodnocení i obrázek. Každé téma mívá vlastní sadu ikon pro aplikace a vlastní obrázek pro pozadí docku. Tento animovaný dock je tedy další ze způsobů, jak si udělat pracovní plochu přívětivější, pohlednější a celkově přizpůsobenou tomu, kdo jí používá, tedy vám. Já sám sice žádné docky nepoužívám, neb mám rád čistou plochu, ale rozhodně od jeho používání nikoho nebudu odrazovat. Plocha jeho použitím určitě získá a v kombinaci s vhodným wallpaperem se stane váš desktop malým uměleckým dílem.

Pokud chcete navštívit domovské stránky projektu, tak klikněte na tento odkaz http://glx-dock.org/.

Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.