Scribus

[singlepic id=133 w=220 h=100 float=right]Scribus je open source desktopový program, určený k vytváření různých textových stránek v komerční kvalitě s výstupy do PDF a PostScriptu. Je určen především, i když ne výhradně, pro operační systémy linux.

Scribus se používá pro celou řadu úloh; od brožur až po tvorbu novin, časopisů, bulletinů a plakátů i na technickou dokumentaci. Má vysoce sofistikované funkce pro rozložení stránky, jako je například možnost přesného umístění a rotace textu nebo obrázků na stránce, Beziérovy křivky, precizní umístění objektů, vlastní vrstvy s barvami RGB a CMYK. 

Scribus ukládá dokumenty ve formátu xml-based. Na rozdíl od proprietárních binárních formátů, můžete i poškozené dokumenty obnovit pomocí jednoduchého textového editoru. Scribus podporuje profesionální možnosti DTP, jako jsou barvy CMYK a též systém správy barev pro práci s jemnými obrázky, určenými pro kvalitní tisk. Nastavitelné jsou parametry dokumentů PDF, zapouzdřen je import / export postscriptů a tvorba 4 barevných separací. Dále pak import EPS / PS a SVG, nativně používaných pro vektorovou grafiku, kódování textu (včetně zprava doleva pro arabštinu a hebrejštinu). 

Grafické formáty, které mohou být umístěny v Scribusu jsou: obrázky, soubory PDF, implementované scripty příspěvku (eps), TIFF, JPEG, PNG a xpixmap (XPM) a jakékoliv bitmapy, které jsou podporovány v Qt4. 

Tisk, vytváření PDF a SVG je prováděn pomocí vlastního ovladače a pluginu. Ten umožňuje programu Scribus zahrnout efekty prezentací do PDF, jako jsou kompletně skriptovatelné interaktivní formuláře PDF, či vektorové soubory SVG. Interní ovladače tiskárny plně podporují 2. a 3.  úroveň PDF 1.4, a to včetně průhlednosti i vestavěných fontů. Při spuštění z KDE je umožněno, při použití drag and drop, vkládaní často používaných objektů, jako jsou textové bloky, obrázky a různé vlastní tvary.

Pokud tedy máte zájem si tento velice zajímavý program vyzkoušet nebo v něm cosi vytvořit, tak instalace je velice jednoduchá. Je totiž ve standardních repozitářích a tudíž jej nainstalujete pomocí Spávce software nebo pomocí Synapticu.

Aktuální verze tohoto programu je Scribus 1.4.1 a více si můžete přečíst na domovských stránkách programu.

Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.