Kancelářský balík Calligra

[singlepic id=121 w=250 h=100 float=right]V dnešním příspěvku se budeme zabývat kancelářským balíkem Calligra Suite, který můžete použít jako alternativu k balíku LibreOffice či OpenOffice (a všechny ke komerčnímu MS Ofiice). Byl vyvinut z KOffice a je tedy primárně určen pro pracovní prostředí KDE. S úspěchem jej ovšem použijete i v ostatních prostředích. Calligra Suite nabízí základní nástroje pro tvorbu dokumentů, tabulek, prezentací, ale rovněž i nástroj na zaznamenávání okamžitých nápadů, dále správu projektů a nástroj pro úpravu a tvorbu bitmapové i vektorové grafiky. Dá se tedy říci, že pro běžného uživatele bez speciálních požadavků bude tato sada kancelářských nástrojů bohatě stačit. A nyní již k jednotlivým součástem balíku:

Textový procesor Words

Je to klasický jednoduchý procesor pro psaní vašich dokumentů a všeho co s tím souvisí. Hlavní nabídka je umístěna nahoře a možnosti nastavení v pravé části. Soubory se ukládají defaultně v otevřeném formátu .odt, ale lze je uložit i v komerčních formátech .doc nebo .docx.

Tabulkový procesor Sheets

Tento tabulkový procesor je obdobou LibreOffice Calc či komerčního Excelu. Pravdou je, že nenabízí tolik funkcí, ale zase je pro běžného uživatele naprosto postačující. Nastavení se opět nachází v pravé části, kde se vám při vkládání funkce zobrazi i jednoduchá nápověda. Ukládání sešitů je defaultně ve formátu .ods, ale můžete ukládat i v .xls, .xlsx, .csv, .gnumeric a .xsv.

Tvorba prezentací Stage

Další součástí je nástroj pro vytváření vašich prezentací Stage. Je opět jednoduchý a praktický. V levé části jsou umístěny jednotlivé snímky, v horní se nachází hlavní menu a vpravo pak možnosti nastavení a formátování. Pro svou prezentaci můžete využít sadu zobrazení, vkládat poznámky ke snímkům či vložit graf.

Tvorba diagramů Flow

Speciálním programem pro tvorbu diagramů je v Calligra Suite nástroj Flow. V levé části máte k dispozici pro váš diagram mnoho různých prvků, v horní je opět menu a vpravo jsou nástroje pro editaci vámi zvolených prvků. Používání nástrojů je jednoduché a intuitivní.

Zaznamenání nápadů Braindump

Zajímavou součástí kancelářského balíku je právě Braindump. Jeho pomocí si můžete zaznamenat okamžité nápady či myšlenky v podstatě na kterékoliv místo, posléze je spojovat, rozdělovat či jinak upravovat.

Na plánování Plan

Pomocí tohoto nástroje si můžete naplánovat různé fáze svého projektu, které se vám navíc zobrazují v grafické podobě. Nejedná se sice o žádný kalendář, ale i přesto je to užitečná pomůcka.

Databáze Kexi

Nedílnou částí Calligra Suite je i nástroj pro tvorbu databází Kexi, jehož pomocí vytvoříte databázi pomocí tabulek, dotazů a formulářů.

Karbon a Krita

Posledními součástmi tohoto kancelářského balíku jsou nástroje pro grafiku. Pro tu vektorovou slouží nástroj Karbon, podporující formát .svg a pro bitmapové malování je to Krita, jejíž pomocí můžete na poměrně obstojné úrovni malovat.

Pokud si chcete tento kancelářský balík nainstalovat a vyzkoušet, pak není nic jednoduššího. Nachází se totiž v oficiálních repozitářích, čili instalujte buď pomocí Synapticu nebo Správce software. Domovské stránky projektu jsou http://www.calligra.org/ , kde se o celém balíku dočtete mnohem více.

Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: archiv

články, jejichž autoři požádali o smazání účtu

Komentáře jsou uzavřeny.