Banshee a multimediální klávesy v Linux Mint

Banshee, ovládání multimediálními klávesami

Banshee, přehrávač a organizátor vašich hudební sbírek

Banshee, přehrávač a organizátor vašich hudební sbírek

Jsem hrdý majitel notebooku Lenovo Ideapad Y570, který jsem koupil bez OS (tím se ale nechci zajímat, i když to je zajímavé s trhem a jedním komerčním OS). Nainstalovaný OS, Linux Mint, mi více než vyhovuje, jediné co mě trápilo, bylo to, že jsem nemohl využít všechny multimediální klávesy, ačkoli je systém rozpoznal, ale „nepředal“ je Banshee.My však hudební přehrávač klávesami ovládat chceme! Takže jak na to:

Návod se bude lišit od modelu k modelu, od výrobci k výrobci, atd. Ale ten princip by měl být zhruba všude stejný. Předpoklad je mít namapované multimediální klávesy, pokud ne, tak si buď je musíte namapovat (tomu se zde věnovat nebudeme) nebo používat jiné zkratky.

  1. Menu → Ovládací Panel → Klávesové zkratkyTeď jak vlastně budeme předávat Banshee instrukce? Pomocí příkazů. Jako správný linuxový program lze jednoduše(to už pro každý linuxový program neplatí) Tento hudební přehrávač lze ovládat přes terminál, příkaz banshee –help, kde zobrazí všechny druhy nápověd. Jde nám o nápovědu banshee –help-playback, ze kterého vyčteme příkazy pro ovládání…
  2. Takže teď se vrátím ke klávesovým zkratkám a vytvoříme klávesové zkratky pro příkazy
  • banshee –next //další stopa
  • banshee –previous //předchozí stopa
  • banshee –stop //zastavení přehrávání
  • banshee –toggle-playing //pozastavení/pokračování v přehravání
  1. Teď jen ke každé funkci namapovat klávesové zkratky.
    Systém se vás bude snažit varovat před přepsání výchozích klávesových zkratek, ale pokud nefungují, proč by na ně někdo měl brát ohled?!

    Lenovo Ideapad Y570 Klávesnice

    Já jsem na svém Lenovo Ideapad Y570 použil klávesy Fn + F9-F12. Linux Mint je sice správně rozpoznal, ale Banshee je nebralo na vědomí. Teď po tomto zásahu je už vše OK.

  2. Tak teď už stačí ozkoušet a třeba se i trochu inspirovat, protože tento postup by měl funguvat i velmi obdobně pro další programy…
Záložka pro permanentní odkaz.

Autor: Ondřej Kolín

Student MFF, spokojený uživatel Linux Mint a mám spoustu zajímavých koníčků, které sem raději nebudu ani psát...

Komentáře jsou uzavřeny.